2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön ülésezett a Maros Megyei Tanács

Csütörtökön tartotta a Maros Megyei Tanács soros ülését, amelyet online közvetítettek. A tanácsosok a teremben szétszóródva foglaltak helyet, emiatt az elektronikus szavazást nem lehetett kivitelezni. A napirenden tizenkét határozattervezet szerepelt, ebből egyet sürgősséggel tárgyaltak. Az ülést Péter Ferenc tanácselnök vezette. 


Határozatok a repülőtér jobb működtetése érdekében 

A májusi soros tanácsülésen az önkormányzati testület négy olyan határozatot fogadott el, amelyek a marosvásárhelyi repülőtér tevékenységéhez kapcsolódnak. Többek között arról döntöttek, hogy 200 ezer lejjel kiegészítik a repülőtér költségvetését, hogy a repülőtér fedezni tudja a koronavírus-járvány megelőzését célzó biztonsági intézkedések költségeit. Így 150 ezer lejt különítettek el védőfelszerelés biztosítására a személyzet számára, valamint fertőtlenítőszerek vásárlására. Emellett további 50 ezer lejt kapott a repülőtér egy 300 négyzetméteres sátor bérlésére. Ezt a sátrat az utasterminál bejáratánál állították fel. Az utasok ebben a sátorban kell kitöltsék a nyilatkozatokat arról, hogy honnan érkeztek, ami házi elkülönítésre vagy intézményi karanténba vonulásra kötelezi őket. 

A repülőtérhez kapcsolódó többi határozat két ügyvezető igazgató mandátumának a megújítására, valamint egy ideiglenes adminisztrátor kinevezésére vonatkozik, illetve a tanácsosok jóváhagyták az eljárás elindítását annak érdekében, hogy a repülőtér vezetőtanácsában megüresedett két nem ügyvezető igazgatói állást betöltsék. A megyei tanácsosok mai döntése alapján újabb négyéves mandátumot kapott a repülőtér vezetőtanácsában Peti András, az igazgatótanács elnöke és Popa Daniel Marius, az igazgatótanács alelnöke. Megbízatásukat 2024. május 31-ig hosszabbították meg.

– Tekintettel arra, hogy a repülőtér ügyvezető igazgatói teljesítették a megyei tanáccsal kötött szerződésükben megfogalmazott célokat, a mai tanácsülésen újabb négyéves megbízatást kaptak. Az elmúlt négy évben, amióta átvettem a megyei tanács vezetését, fontos lépéseket tettünk a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztéséért. Az elnöki mandátum átvételekor a repülőtér kifutópályája olyan rossz állapotban volt, hogy veszélyt jelentett az utasokra. Kevesebb mint 2 év alatt sikerült felújítani a kifutópályát, amely korábban 50 évig nem esett át hasonló felújításon. Jelenleg készen áll a repülőtér további fejlesztéséhez szükséges összes dokumentum, múlt hónapban hagytuk jóvá a kifutópálya meghosszabbítását, az utasterminál és a repülőgép-parkoló bővítésére vonatkozó beruházásokat. Mindent megteszünk azért, hogy meg is valósítsuk ezeket a fejlesztéseket. A marosvásárhelyi repülőtérre mindig prioritásként tekintettem, és továbbra is így fogok tekinteni” – hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.


Szélesítik a hulladéktárolóhoz vezető utat

A tanácsülésen döntés született a kerelőszentpáli hulladéklerakóhoz vezető bekötőút szélesítéséről is. A beruházás célja a hulladéklerakó működésének hatékonyabbá tétele. A munkálatok értéke megközelítőleg 356 ezer lej. A Maros megyei hulladékgazdálkodási szolgáltatás kapcsán két másik döntés is született. A dicsőszentmártoni és a balavásári övezetben hulladék begyűjtését és szállítását biztosító cégeknek figyelmeztetést küld a megyei tanács, mert nem tartották be a szerződések előírásait. Az üzemeltetőknek 90 nap áll a rendelkezésére a szolgáltatásokkal kapcsolatos hiányosságok pótlására – tájékoztatott a Maros Megyei Tanács sajtóirodája.