2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fenti adatok Sorina Pintea egészségügyi miniszter január 9-i bejelentésében hangzottak el,

és azt is hozzátette, hogy a hatóságok a vírus terjedésének a felgyorsulására számítanak. Az áldozatok között egy aradi és két galaci mellett van egy marosvásárhelyi is. 

A megyei közegészségügyi igazgatóság adatai szerint 2018 folyamán és 2019 első napjaiban megyénkben összesen két esetben igazolódott be, hogy a légúti megbetegedést az influenza vírusa okozta. A fertőzésben egy vidéki, egyévesnél fiatalabb csecsemő és egy 47 éves beteg vesztette életét. Ez utóbbi kórházban hunyt el január 3-án – tájékoztatott dr. David Liana, a közegészségügyi hatóság osztályvezető orvosa. 

Január végére, február elejére jósolják a járványt. 

A légúti vírusfertőzések miatt azonban egyre több gyermek betegedik meg országszerte – közölte a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztálya (DSU). 

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a felső légúti fertőzés vagy hűlés köhögéssel, orrfolyással, túlzott könnyezéssel, torokfájással jár. A lázcsillapító orvosságok csökkenthetik a fájdalmat és a lázat, a vírust azonban nem lehet antibiotikummal kezelni, és a nátha elleni gyógyszerek sem segítenek. Ezért azt tanácsolják a szülőknek, hogy legyenek állandó kapcsolatban a háziorvossal. A szakhatóság közelménye szerint a tünetek átlagban 3-7 nap után enyhülnek, ám a köhögés néhány hétig is fennmaradhat. A kétévesnél kisebb gyermekek orrát fiziológiás oldattal és orrszívóval lehet tisztítani. A túl gyakori orrszívás irritáló lehet az újszülöttek számára, ezért tanácsos étkezés előtt elvégezni – olvasható a belügyminisztériumi szakhatóság ajánlásában.

Azt tanácsolják továbbá a szülőknek, hogy láz és torokfájás esetén adjanak a gyermeknek négyóránként 15 mg/kg paracetamolt, a hat hónaposnál nagyobb gyerekeknek pedig hétóránként 10 mg/kg ibuprofent. 

A szakemberek szerint a veszélyeztetett csoportoknak és mindazoknak, akik igényt tartottak rá, védőoltást biztosítottak. Az egészségügyi miniszter szerint még készenlétben van 170.000 adag oltóanyag. 

Dr. Bálint Ágnes családorvos, főorvos megerősítette, hogy 2018 őszén időben lehetett hozzájutni a védőoltáshoz, és azt a száz személyt, aki kétezres paraxisából kérte, beoltották. Véleménye szerint ez kevés, de senkire sem lehet ráerőszakolni.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy az influenzával kapcsolatosan lényeges tudni, hogy nagy láz idején feküdni, pihenni kell, és kerülni a fizikai megerőltetést. Könnyű ételek, teák, meleg folyadékok bőséges fogyasztása javallott. Azoknál, akik ezeket a banálisnak tűnő dolgokat betartják, kevés a valószínűsége, hogy szövődmények alakulnak ki. Másrészt azért is fontos az otthoni ágynyugalom, hogy a munkahelyen ne fertőzzék meg a kollégákat. A mai ember azt gondolja, hogy bevesz egy marék gyógyszert, és pihenés, a betegséggel való foglalkozás helyett futhat tovább, nem számolva azzal, hogy az influenzának mennyire súlyos szövődményei lehetnek – tette hozzá.. A Harmomed rendelő orvosa szerint, aki gemmoterapeutai képesítéssel is rendelkezik, a láz- és gyulladáscsökkentők, a C- és D-vitamin mellett a szervezet erősítésében a jelenleg kapható növényi szereknek is fontos szerepe lehet. 

Fotó: Vajda György