2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mézeskalácsillatú mesevilág a Színház téren

Legyen az csillag, fenyőfa vagy szív formájú – a karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács. Erre a szép hagyományra épít az Eldi pékség, amely december 20-ig meseházikóvá varázsolt, hangulatos mézeskalácsműhelyt működtet a marosvásárhelyi Színház téren. A kezdeményezésnek órási sikere van, szinte egymásnak adják a kilincset a pedagógusokkal vagy szüleikkel érkező gyerekek. 

Legtöbben talán felnőttként is visszaemlékeznek azokra a gyerekkori pillanatokra, amikor édesanyával, nagymamával vagy barátokkal közösen készítették a karácsonyi asztalra vagy éppen a karácsonyfára díszként kerülő finomságot, miközben a fahéj és a szegfűszeg jellegzetes illata lengte be a lakást. Ilyen élményekkel szeretné gazdagítani a gyerekeket a várbeli helyszín után tavaly a Színház térre költözött mézeskalácsműhelyben az egrestői székhelyű Eldi cég. A meseházikóvá varázsolt műhelyben az óvodás, iskolás gyerekek kipróbálhatják a mézeskalácskészítést, azt, hogy miként lesz az alapanyagokból finom, omlós sütemény. A mézeskalácsműhelyben igazi karácsonyi hangulat uralkodik, ízléses dekoráció, szépen feldíszített fenyőfa, no meg az elmaradhatatlan mézeskalácsillat fogadja a betérő aprónépet. Az Eldi alkalmazottai minden részletre odafigyeltek annak érdekében, hogy a gyerekek igazi kis cukrászinasoknak érezhessék magukat. Minden gyereknek jár kis kötényke, papírból készült péksapka, az asztalokon pedig vágódeszka és sodrófa várja a szorgos kezű apróságokat, akiknek már az is óriási élmény, hogy ők maguk lisztezhetik be a vágódeszkát, gyúrhatják és nyújthatják ki a gombócnyi tésztát, majd a tepsire helyezhetik az általuk választott formákra szaggatott mézeskalácsot, amit a pékmester pillanatokon belül kisüt, és a kis szorgoskodók meg is kóstolhatják munkájuk gyümölcsét, hazavihetik a maguk készítette falatokat. Mi több, forró teával, távozáskor pedig az Eldi pékségben készült kis finomsággal is kedveskednek nekik. 

Fotó: Nagy Tibor 


Ottjártunkkor Szabó Zsolt Attila, az Eldi süteményrészlegének műszakvezetője éppen készítette elő a mézeskalácsmasszát a rövidesen érkező gyerekcsoportnak. Érdeklődésünkre elmondta, december 20-ig üzemel a mézeskalácsműhely, hétköznapokon és szombaton reggel 8.30-tól 12.30-ig, majd délután 16.30-tól este 20.30-ig várják a gyerekeket. Hogy a szervezetten érkező csoportok mellett az éppen arra sétáló apróságok is kipróbálhassák magukat a sütögetésben, délelőttönként fogadják az óvodás, iskolás csoportokat, délután pedig a szülőkkel, nagyszülőkkel érkező gyerekeket. Naponta hatvan-hetven gyerek jön csak a szervezett csoportokban – tette hozzá a mester. A tavaly is óriási sikere volt a műhelymunkának, több mint ezer gyerek próbálta ki a mézeskalácssütést. 

Köztudott, hogy a világhálón egymást érik a mézeskalácsreceptek, a háziasszonyok ki is próbálják egyiket-másikat, viszont előfordul, hogy nem lesznek elégedettek a végeredménnyel, vagy nem elég ízletes, vagy túl kemény lesz a sütemény. Az Eldi-recept valóban kiváló, tavaly magunk is meggyőződtünk róla, mind ízben, mind pedig állagban tökéletes hasonmása a hagyományos, nagyanyáink konyhájában készült mézeskalácsnak. Amikor az igazi mézeskalács titkáról kérdezzük, Szabó Zsolt Attila elmondta, a titok az, hogy „nem kell sajnálni a hozzávalókat”, a fűszereket sem, ugyanakkor az is fontos, hogy a méz minőségi legyen.