2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Készülnek a súlyos állapotú páciensek fogadására

A héten már meghaladta a napi négyezret az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és sajnos a súlyos állapotban lévő, intenzív terápiás ellátásra szoruló páciensek száma is meredeken emelkedik. Emiatt előreláthatólag napokon belül ismét megnyitják Marosvásárhelyen az orvosi egyetem sportcsarnokában kialakított moduláris kórházat, ahol a járvány előző hullámaiban nagyon súlyos állapotban lévő, zömében más megyékből átszállított koronavírusos pácienseket láttak el.


Fotó:  Nagy Tibor (archív)      A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság aligazgatója, dr. Ferencz Loránd lapunk érdeklődésére elmondta: mivel az utóbbi időben a járványügyi helyzet országszerte rosszabbodott, rövidesen ismét megnyitják a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem sportcsarnokában a tavaly tavasszal kialakított moduláris kórházat. Mint ismeretes, a járvány előző hullámaiban rendkívül súlyos állapotban lévő pácienseket láttak el az egyetem udvarán lévő létesítményben, elsősorban más megyékből szállítottak oda betegeket azokban az időszakokban, amikor országszerte telítődtek a helyek az intenzív terápiás osztályokon. 

Az igazgatóhelyettestől megtudtuk, hogy első lépésben tíz ágyat készítenek elő a betegek fogadására, az ezeket elfoglaló páciensek ellátását helyi személyzettel meg tudják oldani, amennyiben azonban tovább súlyosbodik a járványhelyzet, bővíteni fogják az ágyszámot, és ha a szükség úgy hozza, akár más megyékből is áthelyeznek majd ide személyzetet.

A stratégiai kommunikációs törzs több mint 43 ezer teszt eredményének a feldolgozása nyomán tegnap 4441 új koronavírusos megbetegedést jelentett. Jelenleg 6271 személyt kezelnek kórházban koronavírus-fertőzéssel, közülük 741 szorul intenzív terápiás ellátásra. A kórházban kezelt páciensek között 182 kiskorú van, és közülük tizenkettőt ápolnak az intenzív osztályon.

A kórházi ellátásra szoruló kiskorúak számának a növekedése miatt érvénybe lépett a napokban a Covid-betegek kezelését szabályozó egészségügyi minisztériumi rendeletnek azon módosítása, amelynek értelmében a kórházakban a gyerekosztályon, a kiskorúakkal együtt látnák el a koronavírussal bizonyítottan vagy gyaníthatóan fertőzött szülőket is. Amennyiben a gyerek közben felgyógyulna, és elhagyhatja az intézményt, de a szülő továbbra is kezelésre szorul, akkor az illető osztálynak meg kell szerveznie az áthelyezését a felnőttrészlegre – adta hírül minap közösségi oldalán az egészségügyi minisztérium. Ennek kapcsán érdeklődtünk, hogy mi a helyzet ezen a téren Marosvásárhelyen, vannak-e kiskorú fertőzötteknek fenntartott helyek, illetve ápolnak-e koronavírusos gyerekeket az egészségügyi intézményekben. Gáll Boglárka, a Maros Megyei Klinikai Kórház sajtószóvivője elmondta, az újszülöttosztályon, valamint a szülészeti klinikán 4-4 helyet tartanak fenn koronavírussal fertőzötteknek, a gyerekgyógyászati klinikán pedig 7 hely van elkülönítve a fertőzésgyanús páciensek számára, ellenben, amint a teszt nyomán beigazolódik a fertőzés, a gyerekeket átszállítják innen az 1-es számú fertőzőklinikára. Ott jelenleg két hely van fenntartva kimondottan gyerek pácienseknek, ha a helyzet úgy hozza, többet is fogadhatnak. A szerda délelőtti adatok szerint nem volt koronavírusos gyerek a megyei klinikai kórházban.

A sajtószóvivő érdeklődésünkre kifejtette, a 3 évnél kisebb, koronavírussal fertőzött pácienseket kötelezően, 3 év fölött pedig kérésre egy szülővel vagy hozzátartozóval együtt utalják be, akkor is, ha a hozzátartozó teszteredménye negatív, ugyanis az illető személy addig is kontaktusban volt a kiskorú pácienssel.

Amennyiben egy gyerek állapota annyira súlyosbodik, hogy intenzív terápiás ellátásra szorul, akkor átkerül a Maros Megyei Sürgősségi Kórházba.

Gáll Boglárkától megtudtuk, hogy a Maros Megyei Klinikai Kórház egyes részlegein jelenleg összesen 66 helyet tartanak fenn igazoltan koronavírussal fertőzött pácienseknek, 36 helyet pedig a gyanús eseteknek. A szerdai adatok szerint a 66 helyből 27-et foglaltak el igazolt fertőzöttek, ebből 9-en intenzív terápiás ellátásra szorultak. Az intenzív terápiás osztályon a tíz ágyból csak egy volt szabad.