2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A jelenlegi 7 lejről 9,1 lejre emelnék a kórházba utalt betegek napi élelmiszeradagjára szánt összeget.


A jelenlegi 7 lejről 9,1 lejre emelnék a kórházba utalt betegek napi élelmiszeradagjára szánt összeget. A módosításra vonatkozó javaslatot a szenátus elfogadta, hátravan a képviselőház döntése. A kórházi menüre szánt napi összeg emelése indokolt, ugyanis a beutaltak kosztja igencsak szegényes.

           Legutóbb 2008-ban került sor emelésre, a 2008. évi 429-es kormányhatározat értelmében az egészségügyi intézményeknek 7 lejből kell összeállítani a napi menüt, ha a beteg nem szorul különleges étrendre. A cukorbeteg gyerekek napi étkeztetésére például 14,5 lejt, a felnőttekére napi 12 lejt fordítanak, a tébécés vagy HIV-vírussal fertőzött felnőttek étkeztetését napi 13 lejből, a kiskorúakét 11 lejből kell megoldani. A hepatitiszben szenvedő felnőttek napi táplálékára 11,5 lejt, a gyerekekére 13,6 lejt szabott meg a kormány, az elmegyógyászaton kezelt betegek esetében napi 10 lejből kell gazdálkodni. 
           Amennyiben a képviselőház elfogadja a módosító javaslatot, az összeg 7-ről 9,1 lejre emelkedik, a krónikus betegek étkeztetésére pedig naponta 3-4 lejjel költhetnének többet. 
           A Maros Megyei Sürgősségi Kórház sajtószóvivője szerint igencsak indokolt az emelés, ugyanis valamivel gazdagabb, változatosabb menüt állíthatnának össze. Lavinia Cosma elmondta, reggelire általában a kenyér mellett vaj, íz vagy méz, tea kerül a befektetett betegek tálcájára, ebédre zöldség- vagy húslevest, illetve húst kapnak körítéssel. A vacsora általában tejbegríz vagy sajtos makaróni. A menüt táplálkozás-szakértő asszisztensnők állítják össze, hogy az étrend kellő mennyiségű kalóriát tartalmazzon, valamint hogy a betegek nap mint nap hozzájussanak a szükséges vitaminadaghoz. 
Leves vagy tea?
          Bár a szóvivő szerint elfogadható a kórházi koszt, a betegek nem minden esetben értenek egyet ezzel. Aki már feküdt kórházban, az tudja, akkor evett jóízűen, amikor a hozzátartozók megérkeztek az otthon készített ebéddel. A kórházi menü ugyanis már látványilag sem túl étvágygerjesztő. 
          – Mikor behozták a levest, azt hittük, teát kaptunk, sem zöldség, sem húsdarab nem volt benne. Második fogásként meggyszósz, folyékony krumplipüré meg egy csirkecomb volt a tányéron, eléggé íztelen – tette szóvá egy marosvásárhelyi nő, aki műtét után nemrég egy hetet töltött a kórházban.