2020. augusztus 14., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Július 26-án Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában bensőséges ünnepségen avatták fel Szervátiusz Tibor szobrászművész (1930–2018) síremlékét. A nemzet művésze nyughelye fölé az alkotó 90. születésnapján elhelyezett Nap-kapu nevet viselő emlékmű magasodik.

Kontur András budapesti szobrász alkotása közel 3 méter magas, rodéziai fekete gránit sziklából faragott obeliszk, amelynek mind a négy oldalát áttöri a középen felragyogó napsugár. Ez az a sziklakő, amely több évtizedig állt Szervátiusz Tibor udvarán, Kőrösi Csoma Sándor szobrát szerette volna kifaragni belőle. Terve kivitelezését a nyolcvanas évek kulturális vezetése nem engedélyezte.

A nap többszörösen kötődik Szervátiusz Tiborhoz és művészetéhez: jelzi az ősi hitet, a régmúltat, amellyel sokat foglalkozott műveiben. De utal a jelen Erdélyére is, a szülőföldre, ahol a székelyek ma is faragják a napot – áll a Szervátiusz Alapítvány közleményében. Az emlékmű szűk körű avatásán a művész előtt tisztelgő szeretetáldozatot mutattak be. Döbrentei Kornél Babérkoszorú díjas költő méltatta életművét, kiemelve, hogy nem hal meg az, akire emlékeznek. A kivételes talentumú szobrászművész emléke is örökké eleven marad. A síremléknél Petrás Mária énekelt, Sipos Mihály és Kardos Mária Szervátiusz Tibor kedves gyimesi keservesét játszotta el, majd a művész özvegye, Szervátiusz Klára elnökölte alapítvány kibővített kuratóriuma megkoszorúzta az újonnan felállított síremléket. 

A Nap-kapu alkotója, Kontur András 47 éves, Magyarországon többfelé áll köztéri szobra. Az értékőrző, korszerű szobrászat híve, elsősorban a kőfaragás mestere. Ismertebb művei a Márton Áron- és a Mindszenty-szobor, a Csoóri Sándor-síremlék, népszerűek a modern vonalú, köztéri plasztikái is. 

 A Nap-kapu és alkotója, Kontur András szobrászművész 

Forrás: Szervátiusz Alapítvány