2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Beváltott és jövőbeli ígéretek 

Megválasztása esetére sokat ígért Botezan Valer, Nagysármás polgármestere, aki Trombitás Jolán alpolgármesterrel vezeti a mezőségi kisvárost. Ígéreteinek legtöbbje, ha nem is teljes mértékben, de megvalósult vagy elfogadott projektek alapján a közeljövőben megvalósulni látszik. 

A legnagyobb szabású terv egy minden igényt kielégítő szabadidőközpont építése, úszómedencével, fitneszteremmel, tornateremmel, ifjúsági és idősközponttal, konferenciateremmel. Ez a projekt is egyike azoknak, amelyek a korábbi vezetés idejéből maradtak el, és utólag nagy nehézséget okoztak a polgármesteri hivatalnak. A szabadidőközpontot 2021-ben kellett volna befejezni, de egy sor hiányosság, és a megítélt finanszírozáshoz képest az építkezési anyagok megdrágulása miatt új tervet kellett készíteni. A Regionális Fejlesztési Program keretében az újabb versenytárgyalás lezajlott, az előmunkálatok már megkezdődtek, s ha minden engedélyt megkapnak, a nyáron hozzáfoghatnak az építkezéshez, ami a tervek szerint két évet vesz igénybe – nyilatkozta a polgármester.  

A továbbiakban felsorolta, hogy választási ígéreteiből mit valósított meg, és mit terveznek a közeljövőben: a szennyvízhálózat kiépítése, a víztisztító állomás és a közvilágítás korszerűsítése. Terveik között szerepel az Anghel Saligny program keretében a Kolozsvárra vezető utat megrövidítő bekötőút leaszfaltozása. 

A sürgősségi egészségügyi központot a régi épületek lebontását követően integrált közösségi központtá alakítják járóbeteg-szakrendelőnek és laboratóriumnak helyet adó épülettel kibővítve, hogy helyben megoldhassák a betegek szakorvosi vizsgálatát. 

A további tervekből néhány: 12 lakrészes tömbház építése fiatal szakembereknek, akik letelepednek a városban, a meglévő tömbházak korszerűsítése. Tusonon keresztül egy bekötőút kiépítése, amely 10 kilométerrel megrövidítené az összeköttetést a megyeközponttal, Sármás bekamerázása, két elektromos iskolabusz beszerzése és töltőállomás építése, a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségének a kialakítása, a tanács épületének számítástechnikai korszerűsítése és hosszan sorolhatnánk a többit is.   

Megegyezésre van szükség

A nyár Nagysármás lakói számára nem túlságosan örvendetes az ivóvízellátás zavarai miatt, annak ellenére, hogy az utóbbi három évben egy program bevezetése révén sikerült javítani a nyári vízhiányon. Ami tőle telt, a város vezetősége megtette. Kolozsvártól kértek segítséget, és építették ki a vízvezetéket a sármási Perjés utcáig, amelynek lakóit a közeli nagyváros vízüzeme látná el. Hogy működjön az új vezeték, és a házakhoz való bekötéseket elvégezzék, a kolozsvári Szamos-Tisza és a marosvásárhelyi Aquaserv vízüzemek közötti együttműködésre lenne szükség. A kész munka eredményét át kellene hogy vegye az Aquaserv, mert a város többi részét illetően a marosvásárhelyi vízüzemnél szeretnének maradni. Elképzeléseik szerint a kolozsvári vezetékből oldanák meg Báld és Csehtelke vízellátását is, ami a jövőbeli tervek között szerepel. Azért nem fogtak hozzá az említett településekre vezető utak aszfaltozásához, mert a víz bevezetésekor az új burkolatot fel kellene törni – sorolta Trombitás Jolán alpolgármester a lehetőségeket. 

Nagysármás egyike annak a hat romániai városnak, amelyek vezetősége elnyerte az Európai Tanács által létrehozott Európai Kiváló Kormányzás védjegyet, amit a legjobb európai gyakorlatot folytató helyi önkormányzatok nyerhetnek el két évre, egy kristály dodekaéder formájában. Ennek 12 oldalán a jó kormányzás 12 alapelve található. Képünkön Botezan Valer polgármester és helyettese, Trombitás Jolán.


Zenei kultúra Nagysármáson

A százéves zenekart ünnepelték


Június 3-án fennállásának századik évfordulóját ünnepelte a nagysármási hetednapot ünneplő adventista gyülekezet Te Deum Laudamus zenekara. Bár a centenáriumi hálaadó ünnepségre meghívót kaptunk, objektív okok miatt nem lehettünk jelen, ezért Zsigmond Béla adventista presbiterrel, önkormányzati képviselővel és Porkoláb Győző Andrással (Dodó), a zenekar egyik szervezőjével idéztük fel az eseményt. 
– Az 1910-ben alakult adventista gyülekezet zenekara 1922 őszén jött létre, megvásárolták a hangszereket, próbáltak is, de az első fellépésük 1923-ban volt, így attól az időponttól számítjuk a létezését – tekint vissza a kezdetekre Zsigmond Béla. A kommunista időkben a reformátusok zenekarával közösen léptek fel polgári rendezvényeken, az egyházi szolgálatot mindkét zenekar a maga közösségében végezte. Az évek során koncerteztek Ludason, Marosvásárhelyen is többször.
– Jelenleg 24 alaptagja van a 220 tagot számláló adventista gyülekezet fúvószenekarának, és időnként, ha szükséges, ketten-hárman még bekapcsolódnak. Jellegzetessége, hogy egyetlen hivatásos, zeneiskolát végzett tagja sincs. Sebastian Cazan, a karmesterünk heti rendszerességgel jár Nagysármásra. Ő a legcsaládiasabb zenekarnak nevez bennünket – teszi hozzá Porkoláb Győző. Valóban van olyan család, amelynek négy tagja zenél, én is a lányommal, a kollégám szintén. Amikor egy gyermek odanő, hogy „befoghatóvá” válik a zenére, képzést szervezünk karmesterünk vezetésével, és amikor már jól megy a játék, akkor a fiatalok is beépülnek a zenekarba. Erre négy-öt évenként kerül sor, ahogy érkezik az utánpótlás. Van egy 40 körüli tagot számláló kórusunk is, amelyet zenetanár irányít – teszi hozzá. 
Érdeklődésemre elmondják, hogy a hétvégi ünnepi istentiszteletek keretében az évforduló első napján este a jövő mutatkozott be, szombaton délelőtt a jelennel találkozhattak a hálaadó istentiszteleten jelen lévők, szombaton délután a múltat idézték fel a régi zenekari tagok részvételével. A szombat délelőtti fő rendezvényen a meghívottak, az egyházkerület, a helyi, a megyei és a marosvásárhelyi önkormányzat vezetőségének képviselői, a sármási egyházközségek lelkészei vettek részt, és elhangzottak az ünnepi beszédek. A szervezésben nagy segítséget nyújtott Trombitás Jolán alpolgármester asszony – emelték ki. 
Nagysármáson a zenei kultúra nagyon fejlett volt korábban is. A hetvenes években megalakult szimfonikus zenekar, amely az erőteljesebb elvándorlásig működött, Vasile Cazan irányításával olyan műveket játszott a Mezőségen, amit csak Vásárhelyen vagy Kolozsváron hallgathatott a közönség. Madrigálkórusuk Bécsben, Párizsban lépett fel sikeresen. 
A zenekarnak is van hangszere, üstdobokat, pergődobokat vásároltak, ami a hangzást segíti. Korábban volt olyan személy, aki egy tehén árából vásárolt hangszert magának. Jövőbeli céljuk: egyesületet alakítani, hogy támogatást kérhessenek hangszervásárlásra, mert a jó hangszer nagyon fontos. Van, amit emléktárgyként őriznek, ugyanis a II. világháború idején a padlásra menekítették, és a repesz nyoma ma is látszik rajta. 
Porkoláb Győző elmondása szerint arra a legbüszkébb, hogy bár a zenekar tagjainak kétharmada más városokban tanul, dolgozik, hétvégére hazamennek, mint egy fészekbe, hogy együtt zenéljenek. A Szamosújváron tanuló diákok szülei is vállalják az áldozatot, hogy értük menjenek és hazavigyék őket. Vannak olyan fiatalok, akik más zenekarokban is játszanak. Egy közös tervet is dédelgetnek a helyi tanáccsal: ha elkészül az új művelődési ház, tanítani fogják a sármási gyermekeket, vallásuktól függetlenül, hogy egy nagy városi zenekart neveljenek ki.


A Szép család pompás virágai 

Az utóbbi időben megszépültek a település parkjai, ahol nyílnak a rózsák és mutatós virágágyások díszítik a frissen nyírt fűszőnyeg között e célra kijelölt területeket. 
Trombitás Jolán alpolgármester tájékoztat, hogy a versenytárgyalást a település parkjainak gondozására helyi vállalkozó, a Szép család nyerte. Az ő alkalmazottaik segítségével nyírják a füvet, és ültetik be az ágyásokat mind a település főterén, mind a sportterem mögötti városi parkban, amely a rózsákkal, fákkal, pihenésre alkalmas padokkal kellemes kikapcsolódást ígér, és elsősorban a fiatalok kedvelik. 
Érdeklődésünkre a központban cserepes virágokat áruló férj, Szép Attila elmondja, hogy szűk húsz éve foglalkoznak virágokkal, a szakmát Magyarországon dolgozva tanulták, és most az egész család valamilyen formában részt vesz a munkában. Elsősorban a feleség, Szép Leona Mónika szerette meg, akinek a legbiztosabb segítsége a hetven-
éves édesanyja, de a műszaki foglalkozást választott lányaik és gépészmérnök vejük is besegít, ha szükséges. 
Alkalmazottat találni nyáron, amikor szezon van, nagyon nehéz, mert a többség külföldön vállal munkát. A 18 négyzetméteren lévő hat fóliaházban rengeteg a tennivaló. A látvány viszont lenyűgöző, muskátlival, begóniával, petúniával, valamint a nemrég nálunk is megjelent tölcsérjázminnal (dipladénia) vannak tele az asztalok. Gyorsan meg is kérdezzük, hogy mit kell ez utóbbi gondozásáról tudni. Trópusi növény, nem szereti a sok vizet, néha öntözéskor el kell felejteni, és hagyni, hogy kiszáradjon a földje. A fóliaházban lévő növények betegségeiről is beszélgetünk, és azt is megtudom, hogy a gyógyulásuk néha annyira reménytelen, hogy zsákba teszik és elégetik őket. 
A fóliaházak hátsó felében már a jövő készül. Az 5.000 nagyobb és 10.000 kisebb cserépben krizantémokat nevelnek, amelyek dugványait német, holland, lengyel virág-nagykereskedők árusítják, és sokat kell babusgatni, amíg halottak napjára virágba borulnak. 
A nehézségek ellenére üdítő látvány a legnagyobb mezőségi virágkertészetben nézelődni, ahol a Szép család kínálata egyre gazdagabbá válik, amit a város parkjai is tükröznek. 

Szép Leona Mónika egy cserép tölcsérjázminnal

Fotó: Nagy Tibor


Új művelődési házzá alakul a régi moziépület

Végre megkezdődött az egykori mozi megkopott, tönkrement, szürke főtéri épületének a felújítása európai alapokból a Regionális Operatív Program keretében. Ottjártunkkor is dolgoztak az építők, hogy korszerű művelődési házzá alakuljon át az épület, amelyben bőven van tennivaló. Készül a nagyterem, a színpad, amely mögött újonnan épített helyiségekkel bővül az épület. Ezt színpadi előadásokon kívül konferenciaközpontnak és mozinak is lehet majd használni. 
Érdeklődésünkre, hogy mi lesz a rendeltetése a régi kultúrotthonnak, Trombitás Jolán alpolgármester elmondta, hogy a termet kiadják események szervezésére, például lakodalom, nagykorúsítás stb. A színpad viszont annyira tönkrement, hogy előadásokra már nem igazán alkalmas, ezt a rendeltetést a felújított moziépület látja majd el. 

Fotó: Nagy Tibor

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató