2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ki ne ismerné Kányádi Sándor Bandukol az őszi nap című versét, amelyben a bandukoló őszi nap megáll és elidőz minden fánál és minden iskolánál (mert kíváncsi). Egyébként a hét versének nyilvánították.

A gyermekvers igencsak aktuális volt tegnap. Mert szeptember 9-én, amikor közel hárommillió gyermek indult iskolába, volt min csodálkoznia a bágyadt őszi napnak, ha betekintett egy-egy iskolába. Kezdve attól, hogy tankönyvhiány van, hogy még mindig vannak olyan iskolák/óvodák, ahol a latrina az udvar végében van, és emiatt tragédia is történt (kisgyerekek fulladtak a pöcegödörbe), nem beszélve a szakképzett oktatók hiányáról vagy az úgynevezett tej és kifli program visszásságairól és a többi.

A tanügyminisztérium jelentése szerint tegnap több mint 2 millió 800 ezer tanuló kezdte meg a tanévet. Ez az első hallásra soknak tűnő szám azonban az utóbbi harminc év legalacsonyabb száma, és 6,27%-kal kevesebb, mint a tavalyi tanévkezdéskor. 1990 óta kétmillióval csökkent a beiskolázott gyerekek száma. 

A tanévkezdés, mint fentebb említettük – a korábbi évekhez hasonlóan – újra tankönyvhiánnyal kezdődik. A megbízott tanügyminiszter optimista kijelentése szerint a tankönyvkérdés 99 százalékban megoldott. A miniszter szerint ez nem gond, mert a manuale.ro honlapon a tananyagot meg lehet találni elektronikus formában, és az oktatási egységek megrendelhetik nyomtatott formában is a hiányzó tankönyveket.

Egy másik probléma a civilizált illemhelyek hiánya. Egy májusi kormányhatározat értelmében a tanügyminisztériumnak meg kellett neveznie azokat az oktatási egységeket, amelyek pénzt kapnak az állami költségvetésből illemhelyek modernizálására. 858 iskoláról lett volna szó, amelyekben „hagyományos” vécé áll az iskolaudvar végében. Hivatalos adatok szerint 2017-ben 2.219 ilyen oktatási intézmény volt, 2018-ban ez a szám 1.489 volt, 2019 márciusában már „csak” 1.180 iskolában volt latrina. Pár nappal ezelőtt a megbízott miniszter azt nyilatkozta, hogy ma már mindössze 300 ilyen iskola van. Hogy mi a valóság, meglehet, sosem derül ki. Ám nehéz elhinni, hogy Romániában június óta a fentebb említett 858 iskolában elkészültek az európai standardoknak megfelelő mellékhelyiségek.

Ennek ellenére gond nincs, hiszen az oktatás problémái nem jelentenek gondot a politikusok számára. Már az első nap (le)vizsgáztak nagyotmondásból. Vegyük csak az ország első emberét, aki a főváros egyik elit iskolájában – ahol nincsenek latrinagondok – az iskola szó jelentéséről filozofált, meg arról, hogy „egyes politikusok félnek az iskolától, és logikai és nyelvhelyességi problémákkal küszködnek”.

És ez csak egy példa. A sajtó bizonyára tele van/lesz a politikusok nagyotmondásával. Hiszen kevesen hagynának ki egy ilyen szereplési lehetőséget. Amitől ugyan nem fognak javulni az oktatási körülmények. A köztudatban legfeljebb a nagyotmondások tanévkezdeteként marad fenn 2019. szeptember 9.