2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagy tételben értékesíti a család által megtermelt zöldség, valamint az eper nagy részét a jobbágyfalvi Májai Zsigmond. A termést elsősorban Maros megyében kisebb boltokat működtető vállalkozók vásárolják fel, illetve ők maguk a környékbeli hetipiacokon, valamint a marosvásárhelyi nagybani piacon értékesítik a zöldséget.

Ottjártunkkor a jobbágyfalvi gazdát a munkásaival együtt a veteményesben találtuk, mint mondta, nyolc hektáron gazdálkodnak, epret két hektáron, paprikát ugyanekkora felületen, emellett pedig csemegekukoricát és káposztát termesztenek, a 22 ár területen lévő fóliasátrakban zöldség, elsősorban paradicsom, uborka és paszuly van.

A Májai család a termés nagy részét, a megtermelt mennyiség több mint felét nagy tételben értékesíti, a felvásárlók Maros megyében működő kisebb boltok, zöldségüzletek, nagy mennyiséget vásárolnak fel tőlük például szászrégeni kiskereskedők. Nagy bevásárlóközpontokkal való együttműködésre nem gondolt a gazda, úgy véli, az általuk megtermelt mennyiség kevés ahhoz, hogy eleget tudjanak tenni ilyen méretű megrendeléseknek. Tovább terjeszkedni pedig nem szeretne, bár elismeri, az értékesítéssel nincsenek gondjai, a jelenlegi termésmennyiség kétszeresére is könnyedén kerülne vevő.

A család a környékbeli hetipiacokra is eljár, többek között Nyárádszeredába, Szovátára, Parajdra, az eperszezonban pedig Erdőszentgyörgyre is visznek a gyümölcsből. Marosvásárhelyen a nagybani piacon szokták árulni a zöldségeket, és ameddig az idény tart, az epret.

A gazda megjegyezte, az eper tekintetében a tavalyi nem volt túl jó év, mintegy 15 tonna termés lett, az ideinek az időjárás ártott, nemrég jégeső verte el a földeket, és a becslések szerint az eperültetvény mintegy 30 százaléka károsult. 

Fotó: Nagy Tibor