2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miután a szociáldemokraták bojkottot hirdettek a parlamentben a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv (PNRR) ratifikálása kapcsán – márpedig enélkül a teljes uniós helyreállítási terv megvalósítása elbukhat –, a kormányfő tegnap végre ismertette a tervet a honatyák előtt. Nem arról beszélt, amit a PSD nehezményez, úgymint a bérek befagyasztása, adóemelés, mezőgazdasági támogatások hiánya. Cáfolta, hogy a bérek és nyugdíjak csökkentését terveznék, mondván, csupán fenntarthatóvá tennék a rendszert. Leginkább a pohár teli felét, vagyis mindazokat a reformokat népszerűsítette, amelyeket a kormány tervez. A PNRR ugyanis 29,2 milliárd eurót „ér”, amiből a kormányfő nyilatkozatai alapján az derül ki, hogy a pénzt fontos beruházásokra költik elsősorban. Azt ígéri Florin Cîţu, hogy a jelenlegi kormányzás alatt autópálya fogja átszelni a Kárpátokat, új kórházak épülnek, megoldódik a vízmenedzsment, a vasúti szállítás, a hulladékgazdálkodás, az erdősítés, a közigazgatás digitalizálása, a Művelt Románia Program. Vagyis négy év alatt mindaz, amit az elmúlt három évtizedben az egymást követő kormányok egyike sem valósított meg. A Művelt Románia Programmal (3,6 milliárd euró) az oktatást fejlesztenék (iskolai laboratóriumok felszerelése, az iskolaelhagyás csökkentése, az egyetemi bentlakások felújítása, a duális képzés reformja), kórházépítésre 2,4 milliárd eurót szánnak. Ezzel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, kórházépítéssel az utóbbi 30 évben senki nem foglalkozott. Igaz, éppen pártja kormánya ígérgette Eugen Nicolaescu minisztersége alatt a regionális kórházak építését, illetve városi kórházakét is, aztán néhány zsákutcába torkollt versenytárgyaláson és pár megvalósíthatósági tanulmányon kívül semmi érdemleges nem történt. Egyszóval ígérni lehet, hogy Románia 29,2 milliárd euróból – aminek fele újabb kölcsön, eljuttatva Romániát az országos össztermék 50 százalékát kitevő eladósodási szintre – nagymértékben be fogja hozni lemaradását a fejlett államokkal szemben. 

Mert azt mindenki tudja, hogy csak befektetésekkel és reformokkal lehet csökkenteni a szegénységet, de ezt egy kormány sem veszi komolyan.

A történtek ellenére a parlamentben ellenzékben levő PSD megszavazta a sajátforrás-rendelet ratifikálását, de a PNRR-botrány nem csengett ezzel le: június 14-én a PSD bizalmatlansági indítványt nyújt be a Cîţu-kormány ellen.