2021. szeptember 24., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szigorodtak a beutazási feltételek

A járványügyi szempontból legmagasabb kockázati kategóriába, piros zónába került Nagy-Britannia az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) múlt heti határozata értelmében.

A hatóságok azzal indokolták a szombaton elfogadott szigorítást, hogy Nagy-Britanniában jelentősen nőtt a koronavírus indiai mutációja által okozott fertőzések száma. Így június elsejétől a szigetországból Romániába érkezők csak akkor mentesülnek a 14 napos karantén alól, ha bizonyítani tudják, hogy legalább 10 napja megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát. Ha a beutazó Romániában végzett PCR-tesztje negatív, a tizedik napon feloldják a karantént.

A CNSU szombati határozata szerint ugyanakkor a Romániába érkező külföldi állampolgároknak 14 napra karanténba kell vonulniuk, függetlenül attól, hogy milyen besorolású térségből jönnek. Ez alól kivételt képeznek – többek között – a beoltottak, az elmúlt 90 napban a betegségen bizonyítottan átesett személyek, a 3 évesnél kisebb gyerekek, valamint azok a 3 és 16 év közötti gyerekek, akik fel tudják mutatni egy, indulás előtt legtöbb 72 órával végzett PCR-teszt negatív eredményét.

További szabály, hogy mentesülnek a karanténkötelezettség alól a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált betegek azon kontaktszemélyei, akik a fertőzöttel való kontaktust megelőző 90 napban bizonyíthatóan átestek a betegségen.