2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csíksomlyói búcsú – élő közvetítés

A pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi nagybúcsú idén május 30-ra esik, mottója: „A Szentlélek száll le rád” (Lk 1,36).  Május 29-én, pénteken 18 órakor kezdődik a búcsúnyitó szentmise. 19 – 22 óra között virrasztásra kerül sor a zárt templomban. Május 30-án, szombaton 10 órától imádságos felkészülés lesz a pünkösdszombati búcsú misére, amelybe a csiksomlyo.ro oldalon kapcsolódhatnak be a hívek. 12.30 órakor az ünnepi szentmisét  dr. Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora mutatja be a kegytemplomban. A szentmisét élőben közvetíti a Duna TV, az erdélyi Mária Rádió, továbbá be lehet kapcsolódni a kegyhely honlapján és a SzeredApp moblitelefonos alkalmazás segítségével. Az ünnepi szentmisére liturgikus füzet is készült, amely tartalmazza a szentmise énekeit és liturgikus szövegeit. A liturgikus füzet a https://romkat.ro/esemenynaptar/csiksomlyoi-bucsu-2020 honlapról érhető el. 18 órától pünkösdi előesti szentmise lesz, amelyet kihangosítanak a térre. Pünkösd vasárnapján, május 31-én ünnepi sorrendben lesznek a szentmisék. A 10.30-kor kezdődő szentmisét Urbán Erik OFM tartományfőnök mutatja be. Június 1-jén, hétfőn megemlékező szentmise lesz fél 11-től annak emlékére, hogy egy évvel ezelőtt Ferenc pápa Csíksomlyóra látogatott. A szentmisét Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora celebrálja.


A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház online kínálata

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának több előadása megtekinthető a színház YouTube-csatornáján. A különböző korosztályoknak szóló, minden műfajt felölelő előadások közt olyan címek közül válogathatnak a nézők, mint A kripli, Fekete Péter, Csárdáskirálynő, Chicago, Mágnás Miska, Hogyne, drágám!, Bányavirág, Bányavakság, Túl a Maszat-hegyen, Tarelkin halála, Alkésztisz, Hazatérés Dániába, Hedda Gabler, A láthatatlan hóhér, Caligula, Szeget szeggel, Egy lócsiszár virágvasárnapja, Olbrin Joachim csodálatos utazása, Az üvegcipő, A Pál utcai fiúk, A kisfiú meg az oroszlánok, A legyek ura, Stresszfaktor, Le Misantrophe – Az új embergyűlölő, Az öreg hölgy látogatása, Rendezés. Archív előadás-felvételei mellett a társulat kisvideókkal is kárpótolja a színházat nélkülözőket. A színészek könyvajánlói a színház YouTube-csatornáján valamint Facebook-oldalán nézhetők. Emellett a magyar költészet napja alkalmából összeállított Versbörze részletei – Ady-, Dsida-, Reményik-, Szabó Lőrinc-, Tóth Árpád-, Závada Péter-, Földes Lívia-versek – is meghallgathatók a Tompa Miklós Társulat színművészeinek előadásában. A színház YouTube-csatornája a  https://www.youtube.com/user/TompaMiklosTarsulat linken, a Facebook-oldala pedig a www.facebook.com/tompamiklos címen érhető el.


Az elveszett levél és a Jákobi és Lájdentál

Május 29-én, pénteken 20 és 23 óra között Ion Luca Caragiale legendás vígjátéka, Az elveszett levél nézhető meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldalán. Rendező: Tompa Gábor. A Jákobi és Lájdentál című produkciót május 31-én, vasárnap 20 és 21.45 óra között közvetíti Facebook-oldalán a színház. Rendező: Elie Malka.


Gyermeknapi kínálat

Mesenap – az Ariel színház internetes gyermeknapi programja

Idén a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház online ünnepli a gyermeknapot. A Mesenap műsora négy, egyenként körülbelül 50 perces live streamből fog állni. A közvetítések az Ariel színház és a Divers Egyesület közösségi oldalán is nézhetők – https://www.facebook.com/arielifjusagies.gyermekszinhaz, https://www.facebook.com/diverseMS/ – a következő program szerint: május 31. vasárnap 12.00-tól 12.45-ig: Évszakok – az Ariel színház babaelőadása (0-4 év). Kedvcsináló videó: https://youtu.be/RiE2xWcsuMY. Az előadás színlapja: https://www.teatrulariel.ro/magyar-tarsulat/musor/gyerekeloadasok/evszakok.html. Május 31., vasárnap 18.00-tól 18.55-ig: Jancsika táncol – Bertóti Johanna énekel, és táncolni hívja a gyerekeket! Gitáron kíséri Fehér Csaba: https://www.facebook.com/bertotijohannaoldala; Visz az utam/Cicaálom – Cseke Péter két gyerekdalát adja elő; ütőhangszeren közreműködik Szőlősi-Pénzes Szilárd; Mancsokat elő! –  Halmágyi Éva és Gáll Ágnes kézimunka- és játékműhelye; Kérdezgető – a kolozsvári Karaván együttes énekel (https://www.facebook.com/karavanegyutteskolozsvar/); Felmászunk a sósziklára – Balázs Imre József saját gyereklemezéről ad elő egy dalt (https://www.facebook.com/alomfarsang/). Június 1., hétfő, 12.00-től 12.50-ig: Volt egyszer egy – az Ariel színház díjnyertes gyerekelőadása (4+). Kedvcsináló videó: https://youtu.be/1VkDgBOLYF0. Az előadás színlapja: https://www.teatrulariel.ro/magyar-tarsulat/musor/gyerekeloadasok/volt-egyszer-egy.html. Június 1. hétfő 18.00-tól 18.55-ig: Hova megy a vonatom? / Hajón lakni – Póra Zoli két gyerekdalt ad elő (https://www.facebook.com/porazoliandstonehill/); Soós István: Cincen Ficc / Fodor Sándor: Fülöpke beszámolói – könyvkóstoló a Mentor Könyvek Kiadó és az Ariel színház szervezésében (https://www.facebook.com/mentorkonyvek).

A dzsungel könyve

Május 30-án, szombaton délelőtt 10 órától Dés László – Geszti Péter – Békés Pál A dzsungel könyve című musicalje tekinthető meg Szilágyi Regina rendezésében a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház oldalán.

Óz, a nagy varázsló

A Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében gyermeknap alkalmából május 31-én délelőtt 11 órától az Óz, a nagy varázsló című előadást lehet megtekinteni a színház Facebook-oldalán. Rendező: Puskás Zoltán. 

A Diófácska és Az élet fája

Június elsején, hétfőn délelőtt 11 órától a Halvirág bábszínház Diófácska című bábjátéka, déli 12 órától a Figura Stúdió Színház Az élet fája című gyermekelőadása látható a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Facebook-oldalán, a http://www.facebook.com/pg/KulturalisKozpont/events linken. Ez utóbbi előadás rendezője: Csíki Zsolt.


Virtuális orgonahangverseny

Május 29-én, pénteken 20.10 órától Kozma Zsombor gyergyószárhegyi orgonaművész előadását hallgathatják meg a klasszikus zene kedvelői a www.facebook.com/pg/KulturalisKozpont/events Facebook-oldalon. Műsoron: Charles Tournemire – Improvizáció a „Te Deum” dallamára, Loui Vierne – Berceuse, Johannes Brahms – Korálelőjáték és fúga „O Traurightkeit, o Herzeleid”, Hidas Frigyes – Szonáta, II. tétel,  César Franck – a-moll korál – A mon éléve Augusta Holmes, G. T. Thalben-Ball – Elegy, William Albright – Sweet sixteenths, concert rag for organ, Pietro A. Yon – Humoresque L’Organo Primitivo – Toccatina for Flute. A hangversenyre a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében a Hargitai Megyenapok rendezvénysorozata részeként kerül sor.


Néptánc a nemzeti összetartozás napján

Az ELTE SEK Szökős és Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes kezdeményezésére, június 4-ére, a magyar nemzet szétszakításának századik évfordulójára hagyományőrző és hivatásos néptáncegyüttesek a Kárpát-medence egy-egy régiójának népviseletében, emblematikus, épített vagy természeti örökségét reprezentáló helyszíneken készítettek 1-2 percnyi, tánc- vagy a néprajzi tájhoz kötődő hagyományt bemutató videófelvételeket szólóban és párban. A kisfilmeket a www.facebook.com/osszetartozas100folk elérhetőségre kellett feltölteni. A közzétett anyagokat június 4-én, a nemzeti összetartozás napján egy szerkesztett, 10-12 perces filmben foglalják össze és teszik közzé az említett Facebook-oldalon.


Megnyílik a Kultúrpalota

Június elsejétől, hétfőtől látogatható lesz a marosvásárhelyi Kultúrpalota. Az érdeklődők a járványügyi óvintézkedések betartásával léphetnek be a Palotába, amely téli program szerint, keddtől péntekig 9 órától 16 óráig, hétvégén 14.30-ig tart nyitva. Az épületben zajló felújítási munkálatok miatt az előcsarnokot, a hangversenytermet és részlegesen a Tükörtermet lehet majd megnézni. A Maros Megyei Múzeum néprajzi és népművészet részlege is látogatható, keddtől péntekig 9–16, hétvégén 9–14 óra között.


A Hagyományok Háza virtuális kiállítása

Idén negyedik alkalommal hirdette meg bútorfestési rajz- és alkotópályázatát a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye. A „Virágozta anno…” pályázati felhívásra közel nyolcszáz alkotás érkezett a Kárpát-medencéből. A legjobb munkákból nyílt virtuális kiállítás a Hagyományok Háza honlapján tekinthető meg. 


Virtuális séta a Szépművészeti Múzeumban

Újabb tartalommal bővült a járványügyi veszélyhelyzet miatt zárva tartó Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria virtuális kínálata: a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítást követően már a magyarországi barokk művészetet bemutató virtuális tárlat is bejárható a Szépművészeti Múzeum honlapjáról.