2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

9R (Római) fesztivál Mikházán

A Maros Megyei Múzeum, a Csűrszínházi Egyesület és a Római Limeskutató Központ szervezésében augusztus 7-én, szombaton kerül sor Mikházán a 9R (Római) fesztiválra. A központi téma ezúttal Egyiptom, a látogatók sok érdekességet tanulhatnak a Római Birodalom és a Nílus menti állam kapcsolatáról. A rendezvény tulajdonképpen már 6-án, pénteken elkezdődik, 20 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalota folyosóján Az akusztikus A Nílus ajándéka című koncert hallgatható meg Radu Varga előadásában. 

Programok a Csűrszínházban és udvarán

Szombaton 10 órakor tartják a fesztivál megnyitóját a Csűrszínházban, ekkor Radu Varga santur hangversenyére is sor kerül. 10.30-kor indul a résztvevők felvonulása a Csűrszínház – ferences kolostor – régészeti park – Csűrszínház útvonalon. 11 – 18 óra között múzeumpedagógiai foglalkozások zajlanak a Csűrszínházban és annak udvarán. 13 órától Pánczél Szilamér Egyiptomi nyomozás Mikházán címmel tart előadást, 13.30-kor Ana Maria Mărginean táncelőadása nézhető meg, 15 órakor kezdődik a rabszolgavásár. 18.30-tól a Tiberius vonósnégyes Tiberius találkozása Mozarttal című kamarakoncertje színesíti a programot, 20 órától a Maros Művészegyüttes Mezőség mosolya című előadását mutatja be. 

Fotó: Gligor Róbert László (archív)


Az Aréna programjai:

11.30 – 12.30:  római katonák eskütétele

17.00 – 18.00: a barbár szövetség és a rómaiak küzdelme

Castrum:

11.00 – 18.00: római tábori élet

11.00 – 18.00: múzeumpedagógiai foglalkozások

14.00 – 15.00: íjászverseny 

Fórum:

10.00 – 22.00: információs iroda

11.00 – 18.00: múzeumpedagógiai foglalkozások

10.00 – 22.00: Taverna

Mikházi általános iskola:

11.00 – 18.00: A római Dácia keleti határa című kiállítás

11.00 – 18.00: Doboznyi régészet – Egyiptom című kiállítás

A ferences kolostor és udvara:

11.00 – 18.00: Bibliotheca claustri – kiállítás

11.00 – 18.00: Idegenvezetés a kolostortemplomban magyarul és románul

11.00 – 18.00: múzeumpedagógiai foglalkozások

16.00 – 17.00: Cosmin Soare O, gloriosa Domina! című gitárhangversenye.

Római régészeti park:

11.00 – 18.00: Time box kiállítás

11.00 – 18.00: TÁJOLÓ kilátó

11.00 – 18.00: idegenvezetés a régészeti feltárás helyszínein.

További programok:

11.00 – 18.00: séta a fesztiválszekérrel a Csűrszínház – ferences kolostor – régészeti park – Csűrszínház útvonalon

19.00 – 19.30: Fáklyás fesztiválzáró felvonulás és a nimfák tánca a Csűrszínház – ferences kolostor – régészeti park – Csűrszínház útvonalon.


Nyári kulturális programok Szovátán

A szovátai Bernády Közművelődési Egyesület a turisztikai információs iroda közreműködésével, a Maros Megyei Tanács és a szovátai önkormányzat támogatásával újraindította nyári kulturális programjait a fürdőközpont Petőfi parkjában. Az előadások csütörtöktől hétfőig zajlanak a parkban felállított színpadon. Augusztus 6-án, pénteken 19 órától latin táncot láthatnak a jelenlevők, 7-én, szombaton 19 órától a Kangoo Klub gyerekei szórakoztatják a nagyérdeműt, 20 órától a Kristóf Kati & Milán páros népdalokat énekel, illetve mulatós és dance zenét ad elő, 8-án, szombaton 19 órától Ambrus Katalin gyerekcsoportja zumbabemutatót tart. A további fellépőkről a VisitSovata Facebook-oldalon lehet tájékozódni.


Vama-koncert a várban

VAMA Neconvenţional című országos turnéjának harmadik állomásaként a marosvásárhelyi várban lép fel a Vama együttes augusztus 6-án, pénteken. A koncert 21 órakor kezdődik, de már 16 órától várják a közönséget, amely étel  és könyvek társaságában vehet részt a nyilvános hangpróbán, illetve elbeszélgethet az együttes tagjaival (részletek a vamamusic.ro oldalon). Jegyek a www.entertix.ro és www.iabilet.ro oldalon kaphatók, a jegyárak a következők: az Early Bird (az első 300 megvásárolt) jegy ára 49 lej, a teljes jegy 79 lej.


Kopjafaállítás gróf Széchenyi Zsigmond emlékére

Az Uz Bence Egyesület sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond dédabisztrai vadászatainak emlékére kopjafaavató ünnepséget szervez augusztus 7-én, szombaton délelőtt 11 órai kezdettel a jódtelepi (Ratosnya község) református templomkertben. Beszédet mond Nagy Ferenc helyi református lelkipásztor, dr. Kálmán Attila történész, Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, dr. Gergely Imre, a Világjáró Magyar Vadászok Klubjának elnöke, dr. Osváth Pál diplomata, vadász, az Uz Bence Egyesület elnöke. A kopjafaavatás alkalmával rövid kulturális programra is sor kerül. A rendezvényt Farkas Csilla Izabella vadász vezeti le.


Rendhagyó könyvbemutató

Demeter József (DeJó) ,,Gyárfás” Tinitanoda című, a diákszínművek műfajához tartozó könyvét mutatják be augusztus 8-án, vasárnap 13 órakor a kerelőszentpáli református templom dísztermében. A szerzővel Csorbai Loránd helyi lelkipásztor beszélget, közben zsoltárokat és népdalokat szólaltatnak meg együtt hegedűn és gitáron. A szerző ajándékként gyorsportrégrafikákat készít a jelenlevőkről.


16. Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivál

Augusztus 10–15. között a marosvásárhelyi várban kerül megrendezésre a 16. Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivál. A koncertek minden este 7 órakor kezdődnek. 10-én, kedden Babtan-Varga Flórián (RO), Gabriel Guillén (VE/AT), Jérémy Jouve (FR) és Yamandu Costa (BR) lép fel a várban. 11-én, szerdán 15 órától a Kultúrpalotában a gitárverseny döntője zajlik Alexandru Grecu (RO), Miloš Vuković (RS), Ovidiu Pintilie (RO), Jovan Mihajlović (RS), Karácsony Bernadett (RO/HU), Viktor Đuknić (RS) részvételével. Este 7 órától a várban Cassie Martin (FR), a Venti Chiavi Guitar Trio (HU), Beke István Ferenc  & Székely Alpár, valamint a Pusztai Antal Band (HU/AT/RO) koncertezik. 12-én, csütörtökön este 7 órától Cristina Galietto (IT), Francois-Xavier Dangremont (FR), Csáki András (HU) és Anton Baranov (RU) játéka hallgatható a várban. 13-án, pénteken Francisco Luis (PT), Steve Cowan (CA), Lovro Peretic (HR) és a Radu Valcu Quintet (RO) koncertezik. 14-én, szombaton Marcell Nickmann (HU),  Pavlovits Dávid (HU), Nejc Kuhar (SI/AT) és Alexandr Misko (RU) lép a várbeli közönség elé. 15-én, vasárnap este 7 órától Girán Péter (HU), Cenk Erdogan (TK), Antoine Boyer (FR) és Samuelito (FR) gitárjátéka hallgatható a várban. A belépés ingyenes.


Radványi Hajnal könyvbemutatója 

Augusztus 11-én, szerdán 17 órától a Maltai Szeretetszolgálat marosvásárhelyi,  Berek utca 1. szám alatti székhelyén Radványi Hajnal Tékozló lány című könyvét ismerhetik meg az érdeklődők. Az időrendi visszaemlékezéseknek tekinthető verseket és rövid novellákat tartalmazó könyvet Szász Anikó magyar szakos tanárnő mutatja be. A szerzővel Tövissi Éva magyartanárnő beszélget. Közreműködik Baranta Katalin verselő és Miklós Szilvia nótaénekes. A könyv a Garabontzia könyvkiadó gondozásában jelent meg. A könyvbemutató szervezője a Máltai Szeretetszolgálat.


Szimfonikus rockkoncert a várban

Augusztus 22-én 18 órától a Viţa de Vie együttes szimfonikus rockkoncertet tart a marosvásárhelyi várban. A különleges vizuális hatásokkal megrendezésre kerülő koncert díszmeghívottja a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. A zenei eseményt az Awake fesztivál szervezői valósítják meg. A részvételhez egy ingyenes belépőjegyet kell letölteni az alábbi linken: https://www.iabilet.ro/bilete-awake-presents-vita-de-vie-în-corzi-64963/. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán található.


Kiállítás a gernyeszegi kastélyban

A gernyeszegi Teleki-kastélyban és parkjában augusztus 7-ig, szombatig képzőművészeti alkotótábor működik kilenc művész – Csóka Szilárd Zsolt, Dienes Attila, Gagyi Botond, Miklós Árpád, Lucza Zsigmond, Lilla von Puttkamer, Knyihár Amarilla, Madaras Péter, Pokorny Attila – és Wehner Tibor művészettörténész részvételével. A művésztelepen készült alkotásokból augusztus 7-én 18 órakor kiállítás nyílik a kastélyban.


4M Szobrászati Szalon

4M Szobrászati Szalon címmel új kiállítás nyílt a marosvásárhelyi Art Nouveau Galériában, a Kultúrpalota földszinti kiállítóterében. A Romániai Képzőművészek Szövetsége Marosvásárhelyi Fiókjának utóbbi években kialakult gyakorlata szerint ezúttal a szobrászművészek mutatkoznak be. Mana Bucur keramikus és Gyarmathy János szobrászművész a vár Szűcsök bástyájában lévő műterem galériában csatlakozott a kiállítókhoz, akik kő, fém, fa és alternatív anyagú alkotásaikat vitték közönség elé.


Látogatható a Ion Vlasiu-galéria

Két év szünet után újra megnyílt a Maros Megyei Múzeum művészeti osztályának kiállítása, a Ion Vlasiu-galéria a Kultúrpalota harmadik emeletén. A galéria keddtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton és vasárnap 9 és 15 óra között látogatható.


Márton Áron-emlékkiállítás

A marosvásárhelyi várban levő Régészeti és Történeti Múzeumban megnyílt az Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményéből című emlékkiállítás. A tárlat Márton Áron püspökké szentelésének 82. évfordulója előtt tiszteleg, augusztus 14-ig látogatható keddtől péntekig 9 és 16, szombaton és vasárnap 9–13 óra között.


Nyári szünet a Bernády Házban

Nyári szünet miatt pár hete zárva van a marosvásárhelyi Bernády Ház. A nyitásról időben értesítjük olvasóinkat.