2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csipkerózsika – szabadtéri előadás a Shopping City teraszán 

Augusztus 14-én, pénteken délelőtt 10 órától a marosvásárhelyi Shopping City külső teraszán az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház magyar társulatának előadásában a Csipkerózsika című bábjáték látható. Az előadás ingyenes, és legtöbb 30 néző vehet részt rajta a járványügyi protokoll – távolságtartás, előzetes hőmérsékletmérés, védőmaszkviselés – betartásával – olvasható az esemény Facebook-oldalán. Internetes kínálat 
Mesék, versek, könyvajánlók – a Tompa Miklós Társulat művészeitől 

Gyermeknapra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészei saját rajzaikkal illusztrált meséket olvastak fel a gyermekeknek, a színház YouTube-csatornáján ezek a kisvideók továbbra is megnézhetők, akárcsak a színészek könyvajánlói, illetve a magyar költészet napja alkalmából összeállított Versbörze részletei. A színház YouTube-csatornája a https: //www.youtube.com/user/TompaMiklosTarsulat linken, a Facebook-oldala pedig a www.facebook.com/tompamiklos címen érhető el.

Online mesejátékok, esti mesék

Az Ariel színház YouTube-csatornáján a nyári vakációban is megtekinthetők az alábbi mesejátékok: a Tűzmadár (rendező: Halasi Dániel), a Lilla és Tündérbogyó (Kádár Annamária EQ-meséi alapján színpadra alkalmazta és rendezte Budaházi Attila), a Kerek esztendő (rendező: Barabás Olga), A téli tücsök meséi (Csukás István meseregénye alapján írta és rendezte Barabás Olga), a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz (írta Zalán Tibor, rendező: Sramó Gábor), a Tejkút (szerző: Király Kinga Júlia, rendező: ifj. Király István), a Mirkó királyfi (írta Zalán Tibor, rendezte Lengyel Pál). Az estimese-sorozat az Ariel színház Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/arielifjusagies.gyermekszinhaz/playlist/231217611411556), a hangarchívum, ahol a nézők hangjáték formájában találkozhatnak egy-egy régebbi előadással, a www.teatrulariel.ro/magyar-tarsulat/musor/hangarchivum.html linken érhető el.

A Maros Művészegyüttes a virtuális térben

A Maros Művészegyüttes YouTube-csatornát indított. A feliratkozók az együttes számos előadásából láthatnak részleteket, ugyanakkor a Gyimesben készített felvételt is megnézhetik.

Könyvbemutató Marosszentgyörgyön

Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én, szombaton, a 19 órakor kezdődő szentmise után a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia kertjében Moldovan Bencze Irén bemutatja Baricz Lajos Lakoma (3x52 szonett) és Az élet szekerén (134 szonett) című kötetét. Közreműködik az egyházközség Szent György énekkara. A versekből felolvas Pataki Ágnes.

Simon Judit Gyöngyi verseskötetei

Simon Judit Gyöngyi három verseskötetét mutatják be augusztus 16-án, vasárnap déli 12 órától (a 11 órai szentmise után) a búzásbesenyői római katolikus templom udvarán.

Kiállítás alkotótábori munkákból

A Maros-mezőségi Művésztelep képzőművészeti kiállítást szervez a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. A kiállított anyag a csittszentiváni, a mezőbergenyei, a mezőmadarasi és a mezőpaniti alkotótáborokban készült. A megnyitóra augusztus 16-án, vasárnap déli 12 órakor kerül sor, tiszteletben tartva a járványmegelőző rendelkezéseket. A kiállítás része az idei Forgatag rendezvényeinek. Támogató: Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Gy. Szabó Béla-emlékkiállítás

A világhírű erdélyi fametsző, grafikus, Gy. Szabó Béla alkotásaiból nyílt emlékkiállítás a marosvásárhelyi Gecse utcai református egyházközség gyülekezeti házának nagytermében (a Ştefan cel Mare utcában). A tárlat naponta 9–17 óra között tekinthető meg. A művész egyes alkotásai kedvezményesen meg is vásárolhatók.

Sánta Csaba kisplasztikái Marosvásárhelyen

Sánta Csaba szovátai szobrászművész kisplasztikáiból nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Bernády Ház földszinti galériájában. A művész három évtizede szerezte meg hivatásos képzőművészi diplomáját, azóta a kisplasztikában, a köztéri szobrászatban és a bronzöntésben egyaránt komoly elismerést szerzett. Vásárhelyi egyéni kiállításán mintegy harminc kis bronzszoborral nyújt bepillantást a távoli múltban gyökerező, modern hangvételű alkotói világába.

Látnivalók a Kultúrpalotában

A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. Belépőjegy a palota  jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A pénztárnál lehet jegyet venni az egykori városháza tornyába való felmenetelhez is, a torony keddtől péntekig 9–15 óra között van nyitva.

Szerkeszti Nagy Székely Ildikó