2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

8. Római fesztivál Mikházán 

Augusztus elsején, szombaton délután – a koronavírus-járvány szabályainak tiszteletben tartásával – Mikházán a Maros Megyei Múzeum, a Maros Művészegyüttes, a mikházi Csűrszínházi Egyesület közös szervezésében a nyolcadik alkalommal tartják meg a Római fesztivált, amelynek mottójául az …in corpore sano (egészséges testben) jelmondatot választották. A fesztivál központi témája az ókori rómaiak testápolási, egészségügyi szabályainak, szokásainak az ismertetése. A Csűrszínházban és az udvaron 14 órától Doboznyi régészet címmel nyílik kiállítás a mikházi római castrumban talált tárgyakból, a római légiók jelvényeit is közszemlére teszik. A Csűrszínház mögött kialakított arénában 14 órától a Neumarkt Brass Quintet koncertezik, majd római katonák hadgyakorlatát mutatja be a Milites Marisensis történelmi hagyományőrző csoport. Ezután az Antheia Imperialis csoport római táncokat ad elő. Ezt követően megismétlik a katonai hadgyakorlatot. 18 órától a Maros Művészegyüttes folkestet tart. A program idején a castrumnál bemutatják a római tábori életet, és folyamatosan múzeumpedagógiai programok lesznek, amelyek a járványra való tekintettel ezúttal nem interaktívak. Látogatható még a régészeti park, a tájoló és a két idődoboz. A kolostor udvarán bemutatják az egykori könyvtár anyagát, Kájoni János-emlékkiállítás nyílik. 16 órától a Kájoni Consort együttes koncertezik. A kiállítás kurátora a Hargita Megyei Kulturális Központ. A kolostor udvarán is lesznek múzeumpedagógiai bemutatók. 

Fotó: Vajda György (archív)


Simon Judit-Gyöngyi könyvbemutatója 

Simon Judit-Gyöngyi A megnyílt ég című verseskötetének a bemutatójára kerül sor augusztus 2-án, vasárnap, a délelőtti, 11 órás szentmise után a remeteszegi Szent Család-templom udvarán. A könyvet ft. Szénégető István mutatja be. 


Utcai művészeti fesztivál az egykori fotógyárban 

Az egykori fotógyárat bérlő egyesület július 31-e és augusztus 2-a között összművészeti fesztivált szervez, amelynek célja az utcai művészet (graffiti, digitális művészet és underground zene) felkarolása. Fiatal képzőművészek, grafikusok, fotóművészek jelentkezését várják a contact@avimag.net e-mail-címre. A kínálatot a volt fotógyár csarnokaiban mutatják be az Art & The City projekt keretében. 


Bögözi Attila könyvbemutatója 

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) augusztus 6-án, csütörtökön 17 órától a marosvásárhelyi várudvaron, az egykori várparancsnokság épülete előtti téren bemutatja Bögözi Attila újságíró Híd a hálószobán át című, az újságíróegyesület kiadásában megjelent riportkötetét. A könyvet méltatja és a szerzővel beszélget Szucher Ervin újságíró és Szűcs László, a kötet szerkesztője, a MÚRE elnöke. Meghívott Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje. A szervezők felhívják a résztvevők szíves figyelmét, hogy a járványügyi szabályok betartása kötelező. 


A Maros Művészegyüttes a virtuális térben 

A Maros Művészegyüttes YouTube-csatornát indított. A feliratkozók az együttes számos előadásából láthatnak részleteket, ugyanakkor a Gyimesben nemrég készített felvételt is megnézhetik. 


Nyáresti orgonahangversenyek 

Augusztus 2-án, vasárnap 18 órától a marosvásárhelyi Gecse utcai Kistemplomban (Ştefan cel Mare utca 22. szám) folytatódik a Nyáresti orgonahangversenyek koncertsorozat. Molnár Tünde Takácsy Ignác orgonáján Bach-, Telemann-, Scheidt-, Pachelbel- és Liszt-műveket szólaltat meg. 8-án, szombaton szintén 18 órától a Bolyai téri unitárius templomban hallgatható újabb orgonakoncert. Molnár Tünde Szeidl Ferenc orgonáján Sweelinck-, Bach-, Franck-, Ciortea- és Liszt-műveket játszik. 


Virtuális kínálat 

Mesék, versek, könyvajánlók – a Tompa Miklós Társulat művészeitől 

Gyermeknapra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészei saját rajzaikkal illusztrált meséket olvastak fel a gyermekeknek, a színház YouTube-csatornáján ezek a kisvideók továbbra is megnézhetők, akárcsak a színészek könyvajánlói, illetve a magyar költészet napja alkalmából összeállított Versbörze részletei. A színház YouTube-csatornája a https://www.youtube.com/user/TompaMiklosTarsulat linken, a Facebook-oldala pedig a www.facebook.com/tompamiklos címen érhető el. 

Online mesejátékok, esti mesék 

Az Ariel színház YouTube-csatornáján a nyári vakációban is megtekinthetők az alábbi mesejátékok: a Tűzmadár (rendező: Halasi Dániel), a Lilla és Tündérbogyó (Kádár Annamária EQ-meséi alapján színpadra alkalmazta és rendezte Budaházi Attila), a Kerek esztendő (rendező: Barabás Olga), A téli tücsök meséi (Csukás István meseregénye alapján írta és rendezte Barabás Olga), a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz (írta Zalán Tibor, rendező: Sramó Gábor), a Tejkút (szerző: Király Kinga Júlia, rendező: ifj. Király István), a Mirkó királyfi (írta Zalán Tibor, rendezte Lengyel Pál). Az estimese-sorozat az Ariel színház Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/arielifjusagies.gyermekszinhaz/playlist/231217611411556), a hangarchívum, ahol a nézők hangjáték formájában találkozhatnak egy-egy régebbi előadással, a www.teatrulariel.ro/magyar-tarsulat/musor/hangarchivum.html linken érhető el. 


Nagy Imre-tárlat a Kultúrpalotában 

Augusztus 7-ig a Maros Megyei Múzeum gyűjteményében levő Nagy Imre-alkotásokból, festményekből és grafikákból látogatható kiállítás a Kultúrpalota II. emeleti jobb szárnyában, a Művészeti Múzeumban. 


További látnivalók a palotában 

A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14:30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. Belépők a palota  jegypénztáránál válthatók legkésőbb fél órával zárás előtt. A pénztárnál lehet jegyet váltani az egykori városháza tornyába való felmenetelhez is, ami keddtől péntekig 9–15 óra között van nyitva.