2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tündérország – szabadtéri előadás

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház júniusban egy újabb kísérleti színházi teret avatott fel az intézmény belső udvarán, a koronavírus-járvány miatt előírt távolságtartás szabályaihoz igazodva. A nyári időszakban ebben a térben, illetve a város központjában levő nyári színpadon zajlanak majd a színház előadásai. A Tompa Miklós Társulat első szabadtéri produkciója George Ştefan Tündérország című darabja, Keresztes Attila és Laurenţiu Blaga rendezésében. Az előadást június 21-én, vasárnap 21 órától mutatják be a Nemzeti Színház belső udvarán. Esős idő esetén a színház az előadást automatikusan átütemezi a következő estére, szintén 21 órára. A csökkentett számú nézőtér miatt a jegyek már elkeltek. Mivel a helyek száma korlátozott, a következő előadásokra is előzetes jegyvásárlás javasolt. Jegyek online a továbbiakban is a https://www.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/2400/Spectacolele-Teatrul-National-Targu-Mures-Compania-Tompa-Miklos oldalon vásárolhatók, személyesen a nagytermi jegypénztárnál hétköznaponta 10-13, valamint 18-20 óra között, illetve előadás előtt egy órával a kistermi jegypénztárnál. Az előadásokra érvényesek a Tompa Miklós Társulat szabadbérletei is, amelyek mellé ingyenes helyjegy kiváltása szükséges. A belső udvaron zajló események bejárata a parkoló felőli nagykapunál található. Az előadásra való belépés a járványügyi előírások betartásával, maszkban, a bejáratnál történő érintésmentes lázmérés és kézfertőtlenítés után történhet. További információk a Tompa Miklós Társulat honlapján (nemzetiszinhaz.ro) valamint Facebook-oldalán (facebook.com/tompamiklos). 

A Tompa Miklós Társulat online kínálata

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház YouTube-csatornáján továbbra is megtekinthető a Tompa Miklós Társulat számos előadása. A különböző korosztályoknak szóló, minden műfajt felölelő előadások közt olyan címek közül válogathatnak a nézők, mint A kripli, Fekete Péter, Csárdáskirálynő, Chicago, Mágnás Miska, Hogyne, drágám!, Bányavirág, Bányavakság, Túl a Maszat-hegyen, Tarelkin halála, Alkésztisz, Hazatérés Dániába, Hedda Gabler, A láthatatlan hóhér, Caligula, Szeget szeggel, Egy lócsiszár virágvasárnapja, Olbrin Joachim csodálatos utazása, Az üvegcipő, A Pál utcai fiúk, A kisfiú meg az oroszlánok, A legyek ura, Stresszfaktor, Le Misantrophe – Az új embergyűlölő, Az öreg hölgy látogatása, Rendezés. Gyermeknapra a társulat művészei a saját rajzaikkal illusztrált meséket olvastak fel a gyermekeknek, a színház YouTube-csatornáján ezek a kisvideók is megnézhetők, akárcsak a színészek könyvajánlói, illetve a magyar költészet napja alkalmából összeállított Versbörze részletei. A színház YouTube-csatornája a következő linken: https://www.youtube.com/user/TompaMiklosTarsulat, a Facebook-oldala pedig a www.facebook.com/tompamiklos címen érhető el.

Az Ariel színház meséi, mesejátékai

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház YouTube-csatornáján a nyári vakációban is megtekinthetők az alábbi mesejátékok: Tűzmadár (rendező: Halasi Dániel), Lilla és Tündérbogyó (Kádár Annamária EQ-meséi alapján színpadra alkalmazta és rendezte Budaházi Attila), Kerek esztendő (rendező: Barabás Olga), A téli tücsök meséi (Csukás István meseregénye alapján írta és rendezte Barabás Olga), Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz (írta Zalán Tibor, rendező: Sramó Gábor)  Tejkút (szerző: Király Kinga Júlia, rendező: ifj. Király István), Mirkó királyfi (írta Zalán Tibor, rendezte Lengyel Pál). Az estimese-sorozat az Ariel színház Facebook-csatornáján (https://www.facebook.com/arielifjusagies.gyermekszinhaz/playlist/231217611411556), a hangarchívum, ahol a nézők hangjáték formájában találkozhatnak egy-egy régebbi előadással, a www.teatrulariel.ro/magyar-tarsulat/musor/hangarchivum.html linken érhető el.

Tanítványok és Pool – a kolozsváriak előadásában

Tanítványok. Kolozsvári Állami Magyar Színház

Június 20-án, szombaton 20 órától Visky András Tanítványok című darabja látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában, a színház Facebook-csatornáján. Rendező: Tompa Gábor.  A színház rendhagyó előadása, Mark Ravenhill Pool (no water) című színházi-filmes performance-a július 10-ig tekinthető meg a virtuális térben. Az érdeklődőknek a www.eventim.ro oldalon kell jegyet váltani, ezt követően az Eventim két e-mailt küld: az első tartalmazza a jegyet és a hozzáférési kódot, majd a bemutatót megelőzően a második e-mail a linket, ahol a kód felhasználásával az előadás megtekinthető. A produkció 16 éven aluliaknak nem ajánlott. 

Nemzetközi Nagyszebeni Színházfesztivál

Június 12–21. között online zajlik a Nemzetközi Nagyszebeni Színházfesztivál. A rendezvény Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján 138 eseményt, 30 ország előadásait és meghívottait mutatják be a szervezők.

Y – ősbemutató az interneten

A nagyváradi Szigligeti Színház június 21-én, vasárnap 19 órától élőben közvetített ősbemutatóra várja a képernyők elé a nagyérdeműt. Az Y című ifjúsági előadás premierjét az eventim.ro internetes oldalon lehet követni, jegyek 16 lejért a  https://bit.ly/2BLviXU linken válthatók. Az előadás az Y nemzedék problémáit tematizálja Balogh Attila és Benedek Zsolt rendezésében. Az Y az Otthon-páholy vetítéssorozat zárómozzanata.

A régészet napja Mikházán

A Maros Megyei Múzeum első alkalommal csatlakozik az európai régészet napja alkalmával szervezett nemzetközi rendezvénysorozathoz. Június 20-án, szombaton reggel 10 órától délután 6 óráig a múzeum munkatársai idegenvezetést tartanak a római katonai tábor területén folyó régészeti feltárásoknál és az újból megnyíló time box kiállítópavilonokban. A régészeti parkban az érdeklődők megtekinthetik a kísérleti füvészkertet, és elsétálhatnak a Tájolónak keresztelt kilátóhoz. 

Kapunyitás a Bernády Házban

A járványügyi óvintézkedések betartásával újra látogathatók a Bernády Ház galériái. A földszinti termekben Xantus Géza csíkszeredai festőművész A végtelen vonzásában című tárlata kínál különleges művészi élményt. A válogatott festmények az alkotó légiesen átszellemült, transzcendens világába vonzzák be a lelki feltöltődésre vágyó művészetkedvelőket.  Az emeleti galériában színes és fekete-fehér fotók mutatják fel a világ számtalan, szép arcát. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége hozta el Marosvásárhelyre a XIX. Nemzetközti Magyar Szalon képeit. A mintegy félszáz felvételt tartalmazó kollekció a magyarországi, romániai, szlovákiai és más Kárpát-medencei fotósok benevezett munkáiból rajzol ki látványos körképet az életünkről. Az általános tematika mellett a történelem, elsősorban II. Rákóczi Ferenc és kora, a magyar népcsoportok sajátosságai, valamint természetfotó-kínálata jelenik meg a tárlaton. A kiállítások hétköznapokon 9–14 óra között látogathatók.

Virtuális randevú a Bajor-villában

Június 27-én, szombaton 18 és 22 óra között a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum virtuális sétára hívja az érdeklődőket a Bajor Gizi Színészmúzeumba. A múzeum állandó tárlatának virtuális ismertetése mellett az esemény egy felolvasószínházi produkcióval, egy szobaszínházi előadással bővül, valamint két új, a nyitás előtt álló időszaki kiállításról szóló bemutató is látható. A programok az említett időpontban a https://www.youtube.com/user/oszmi/featured linken lesznek elérhetők. 

Trianon 100 – magyar tájak virtuális kiállítása

Negyven ikonikus és kevésbé ismert magyar tájképet mutat be Magyar tájak címmel a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria a nemzeti összetartozás napjára készült virtuális kiállításán. A tárlaton a Kárpát-medence legszebb vidékei, városai, várai láthatók a legnagyobb magyar mesterek szemével, Fiumétől Vaskapuig, Dévény várától Munkácsig, Selmecbányától Vajdahunyadig, a Balatontól Budapestig. Az intézmények honlapjáról elérhető kiállításon többek között Aba-Novák Vilmos, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Márffy Ödön, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Rippl-Rónai József alkotásai segítenek felfedezni a történelmi magyar tájakat.

Erdélyi fotók az OSZK internetes adatbázisában

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) több mint tízezer első világháborús, archív erdélyi fotót tett közzé a Fotótér elnevezésű új tartalomszolgáltatás keretein belül a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.