2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyre többen keresik fel a melegben

Június 14. óta ismét üzemel a harasztkeréki wellness. Az első hűvös, esős héten kevesebb volt a látogató, de most egyre többen keresik fel a medencéket.

Változatlan nyitásrenddel, naponta 9 és 21 óra között fogadja a vendégeket az Ákosfalva községhez tartozó településen működő, tavaly megnyitott strand. Az árak is változatlanok, a napijegy hétköznap felnőtteknek 45, gyerekekek 37 lej, a háromórás belépő 27, illetve 17 lejbe kerül, hétvégén és ünnepnapokon 3-5 lejjel drágább, míg a község lakóinak legalább ennyivel olcsóbb a belépő. Az 50 órányi belépésre feljogosító bérlet 300 lej. 

Vannak újdonságok is: a járványhelyzet enyhülésével megnyitották a beltéri medencét is, azonban kevesebb személyt fogadhat, de a szauna továbbra sem vehető igénybe. A tavalyi nyitás után, a nagyszámú igénylésre való tekintettel kibővítették a napozófelületet, újabb napágyakat vásároltak, azóta pedig a teljes napozóteret letérkövezték, így kellemes körülmények között használható a 180 napágy. A medencék mellett büfé is van, meleg ételekkel, szendviccsel, sörrel és üdítőitalokkal szolgálnak, ami a büfé mellett, napernyő alatt is elfogyasztható. 

A gyerekek is, felnőttek is kedvelik a harasztkeréki strand vizét 

Fotó: Gligor Róbert László


A medencék vizének hőmérséklete szabályozható, a héten a belső medencében 27,6, a kinti nagy medencében 27,2, a gyerekmedencében pedig 29,7 Celsius-fokos volt. A nagy medence vizét nem melegítik fel túlságosan, mert a kánikulában az emberek hűsölni szeretnének, ám a kismedence vizét 28-30 fok között tartják, hogy szülőknek és kicsiknek egyaránt kellemes legyen – számolt be Osváth Csaba, Ákosfalva község polgármestere, megjegyezve, hogy mindent megtesznek, hogy a vendégek jól érezzék magukat itt.

A télen nem működött a községháza alárendeltségébe tartozó létesítmény, a medencéket lezárták, hogy ne sérüljenek, így az elmúlt időben gond nélkül készülhettek a nyitásra. Az első esős napokban is voltak fürdőzők a strandon, de a kánikula beálltával a vendégek száma nő, és a beköszönő vakációval még több látogatóra számítanak, nem beszélve az augusztusra várható csúcsról. Ezért máris levonható a következtetés, hogy a beruházás hasznos a község számára, nagy igény van rá, továbbá a kék palarétegből felhozott víznek számos gyógyhatása is van: csontritkulás, bőrbetegségek, zúzódás, rándulás, gyulladás, prosztata-, hüvelygyulladás, bakteriális fertőzésekre egyaránt jótékony hatású, ezért a nyugdíjasok, betegek is igénybe vehetik. Sok az elégedett, visszajáró vendég – vonta le a tavalyi év következtetéseit a község vezetője, aki idén is szeretettel várja a közelről és távolról érkező látogatókat.

A beruházás átadása előtt ígéretet tett a községvezetés, hogy a strandon a községbeli gyerekeknek úszótanfolyamot szerveznek. Kérdésünkre a polgármester elmondta: a tavaly a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé, de ha idén kedvezőbbek lesznek a mutatók, a nyári szezon befejeztével elkezdik a gyerekek oktatását.