2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A háziorvosok országos szövetségétől elégtelent kapott az egészségügy egységes informatikai rendszere, a SIUI. A háziorvosok azt állítják, hogy egyre nehezebben tesznek eleget orvosi kötelességüknek, hiszen naponta szembesülnek azzal, hogy nem működik az informatikai rendszer, amely az egészségügyi szolgáltatók, az egészségbiztosító és a beteg közötti kapcsolatot kellene biztosítsa. A háziorvosok figyelmeztetnek: a teljes összeomlás szélén áll a SIUI, aminek beláthatatlan következményei lennének. 

Pedig nem kevés pénzbe került a többpilléres informatikai rendszer kiépítése 2012-ben: a szerződő fél, a HP Romania (alvállalkozásban a Siveco Romania) vállalta a gyakorlatba ültetést. Az egészségügyi kártyás rendszer bevezetésére mintegy 90, az elektronikus receptekére közel 37, a számítógépes program karbantartási szolgáltatásaira pedig közel 8 millió lejt költött az állam. A SIUI azonban első pillanattól kezdve akadozott, elsősorban hétfőnként, illetve ünnepek után, az orvosok, patikusok, betegek nagy bosszúságára. Mindeddig senkit nem vontak felelősségre (bár korrupciós gyanúba az országos pénztár három volt elnöke is belekeveredett az informatikai rendszer gyakorlatba ültetése kapcsán), és senki nem tette úgy pontra a számítógépes rendszert, hogy az folyamatosan, problémamentesen működjön. Erre majd valószínűleg újabb közpénzt „nyomnak ki” valamelyik informatikai cégnek. 

Tavaly ősztől vált szinte tarthatatlanná a helyzet. Az orvosi papírokat ugyanis 72 óra alatt kell jóváhagyni a rendszerben, ezalatt gyakran csak napi 2-3 órát működött a SIUI. Elképzelhető, hogy ebben a szűk idősávban mennyire leterhelt a program. Az orvosok panaszkodnak, hogy gyakran éjjel kell felkelniük érvényesíteni a papírokat, abban a reményben, hogy ilyenkor könnyebben „bejutnak” az informatikai rendszerbe, ugyanakkor nehezen tudják benyújtani a havi kötelező jelentést az egészségbiztosítási pénztárhoz. Bizonyára mindez nem túlzás. Tegnap például a pénteki recepteket „érvényesítették” a családorvosok...

Az sem titok, hogy a szakorvosok nagyon kis hányada él a jogával, hogy receptet, küldőpapírt, betegszabadságlapot írjon a betegnek, akinek így nem kellene plusz utakat megtennie a családorvosához és várnia, amíg a papírjait átírják. A családorvossal való találkozás pedig újabb konzultációként szerepel majd a jelentésekben. Egyrészt az egészségbiztosítási pénztár, a szaktárca halogató hozzáállása miatt történik ez így – ez ügyben Vass Levente képviselő interpellált múlt héten a képviselőházban, követelve a vonatkozó törvény betartását, a pácienseknek az egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférése érdekében –, másrészt éppen az informatikai rendszer halódásával járó időveszteség, a bürokrácia az, ami miatt a szakorvosok nem bajlódnak a papírmunkával. Az illetékeseknek sürgősen tenniük kellene valamit, hogy ne a véletlenen múljon, hogy a beteg hozzáfér-e vagy sem a gyógyszereihez.