2019. április 21., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

December első napjaitól működik a Maros Megyei Klinikai Kórházban

felszerelt mágneses magrezonancia képalkotásra alkalmas készülék (MRI), amely sugárterhelés nélkül nyújt aprólékos, részletes információt az emberi szervezetről a keresztmetszeti képalkotás során. A jó minőségű képekkel a csontok állapota mellett ízületi sérülések, idegrendszeri megbetegedések, a daganatok állapota és sok más egyéb kórkép is kimutatható. 


A megyei tanács újabb sikere, hogy a 2018-ban megkövetelt színvonalú, körülbelül egymillió euróba kerülő gép, amelyet az egészségügyi minisztérium világbanki hitelből vásárolt 14 megyei kórháznak, működik.  A helyiség kialakításának és a gép beszerelésének a költségeit, körülbelül 175.000 lejt, a tanács biztosította, és a működtetés további anyagi fedezetét, a szükséges szoftverek megvásárlásának költségeit is fedezi, ami lehetővé teszi a berendezés minél szélesebb körű felhasználását – mondta Péter Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke.  

A kiváló teljesítményű, pontos képet készítő G-1,5-ös Tesla gépet, amelyet egy volt röntgenkészülék helyére szereltek fel, dr. Claudia Dorobăţ radiológus főorvos, a megyei kórház radiológiai és képalkotási részlegének vezetője mutatta be. A készülék a már említett előnyei mellett kiváló felbontású felvételeket készít a lágyrészekben levő kis kontrasztbeli különbségekről. A főorvosnő arról is beszámolt, hogy a felvételeket a nagy teljesítményű számítógépek képpé alakítják át, és lemezre írják, továbbá, hogy az urológiai klinika számára külön szoftverre van szükség, aminek utólagos beszerzéséről is gondoskodtak.

Az MRI-készülékkel nem vizsgálhatók azok a betegek, akiknek valamilyen fémimplantátum van a szervezetükben, mint például a csípőprotézis, szívritmus-szabályozó készülék, defibrillátor, hallásjavító készülék stb. Kivételt képeznek a titánból készült implantátumok. A betegnél a vizsgálat során nem lehetnek fémtárgyak – aprópénz, csat, zsebkés, kulcs, toll stb. –, mert az erős mágneses térben ezek a tárgyak lövedékké válhatnak – pontosított a főorvosnő.

A géppel szükség esetén egynapos kórházba utalással a járóbetegekről is elkészítik a kért felvételt, de elsősorban a kórházban fekvő betegek kórismézésében használják. Ha a biztosítási pénztár fedezi a költségeket, ingyenes, fizetéses rendszerben egy felvétel 450-800 lejbe kerül – tájékoztatott a főorvosnő.

Kérdésre válaszolva dr. Ovidiu Gârbovan, a megyei kórház orvos igazgatója elmondta, hogy a beszerelés során voltak hibák, amit a műszaki szolgálat helyrehozott, és ily módon folytathatták tovább a munkát.

Péter Ferenc tanácselnök elmondta, hogy a rákos betegek kezelésére szükséges sugárterápiás készülék számára a jövő évben egészen biztosan megépül a bunker, és ha a megyei kórház igazgatósága végre elkészíti a felmérést, akkor a kórház központi épületének félbemaradt építkezési munkálatai is folytatódhatnak, amire a megyei tanácsnál az elmúlt évben is elkülönítették a pénzt.

Kapcsolódó cikkek:

Budapestről indul a Giro d’Italia 2020-ban

2019-04-15 15:21:16 // -

Most már biztos

Itthon és Budapesten ünnepeltek a szovátaiak

2019-04-14 16:06:45 // Gligor Róbert László

Vidéken is színes programokkal ünnepelték a Maros megyeiek a magyar költészet napját.

Lehet jelentkezni a Só útjára

2019-03-31 15:51:10 // -

Április 13-án, szombaton a 12. alkalommal zajlik