2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miután a múlt szerdán túllépte az ezres lélektani határt a napi új fertőzések száma, a hét többi napján is hasonlóan alakult a vírushelyzet. Vasárnap már az ötödik nap volt, hogy megszakítás nélkül az ezer feletti szinten volt. Települések kerültek karantéba, a Covid-kórházak és intenzív osztályok megteltek, olyannyira, hogy koronavírusos betegeket órákig váratnak a folyosókon vagy a sátrakban. 

Azt hinné az ember, hogy ilyen körülmények között a kormány és a politikusok számára semmi sem fontosabb, mint a járvány továbbterjedésének megfékezése, lassítása. És mindenki odafigyel a szabályok betartására. 

Ezzel szemben mit tapasztalunk? Azt például, hogy a múlt heti EU-csúcson a maszkos politikusok között a román államfő volt az, aki tüntetőleg nem viselt maszkot, hogy vírusos betegek „saját kérésre” százával hagyják el a kórházakat, a külföldről hazatért „értékek” pedig karddal, pisztollyal „építik a demokráciát”. A kormány tehetetlen, a politikusok meg – helyi és központi szinten egyaránt – saját csatározásaikkal, egyéni karrierjükkel, politikai ellenfeleik lejáratásával vannak elfoglalva. 

A politikum teljes gőzzel készül a szeptemberi helyhatósági és a decemberi parlamenti választásokra, bár a Pro Románia elnöke szerint el kellene halasztani, mert nagy a kockázata, hogy a szavazás megszervezésében részt vevő 200 ezer ember megfertőződik. „Úgy veszünk részt a választásokon, mint a háborúban: lássuk, ki éli túl” – fogalmazott egy tévéműsorban. 

Az egészségügyi miniszter, aki korábban vörös vonalnak nevezte az ezres fertőzésszám meghaladását, szombaton cáfolta, hogy szükség lenne a szükségállapot ismételt bevezetésére, a tanévkezdés és a helyhatósági választások elhalasztására. 

Közben pedig – minő szörnyűség! – egy révi román lakos magyar zászlót tűzött ki a házára, ami annyira zavarta az egyik, szintén a többséghez tartozó honfitársát, hogy azonnal jelentette a helyi polgármesternek. A polgármester persze azonnal figyelmeztetni akarta a háztulajdonost, hogy „törvényszegést követ el”, ám a ház ajtaja zárva volt, az udvaron pedig kutyák szaladgáltak… 

És még nem is szóltunk arról, hogy a bukaresti Matei Balş Járványtani Intézet munkatársai egyszerűen elfelejtették tájékoztatni egy, szintén Bukarestben működő idősotthon illetékeseit, hogy az egyik bentlakójuk koronavírustesztje pozitív lett. Csak miután rosszul lett, derült ki, hogy az illető július 19. óta pozitívként szerepel a kórház adatbázisában, miközben fertőzte a társait és a személyzetet.

Tényleg olyan, mint a háborúban. Szerencsés lesz, aki túléli.