2019. június 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Június elsejétől 21 település tisztaságáért felelnek

Miután március 27-én a mezőcsávási Sylevy Salubriserv Kft.–Brai Cata Kft. társulás a versenytárgyalás nyerteseként aláírta a szerződést a Maros Ecolect közösségi fejlesztési társulással a Kerelőszentpál központú szelektív hulladékgazdálkodási övezet szolgáltatójaként, az eredményes együttműködés érdekében tájékoztatták az övezethez tartozó 21 önkormányzat vezetőjét az elkövetkezendő felkészülési időszak tudnivalóiról és feladatairól. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


A megbeszélésen a mezőcsávási Sylevy Salubriservet a két társtulajdonos: Ilyés Dénes vezérigazgató és Ilyés Tóth Botond ügyvezető igazgató, valamint Nyomáti Ilyés Blanka gazdasági igazgató képviselte. A Brai Cata Kft. részéről Bogdan Constantinescu vezérigazgató vett részt a megbeszélésen. 

Lapunknak Ilyés Dénes és Bogdan Constantinescu vezérigazgatók nyilatkoztak.

Felkészülésre két hónap áll rendelkezésre

A Maros megyei lakosság nagyon régóta várja a szelektív hulladékgazdálkodási terv életbe ültetését, ugyanis a környezetet tisztelők megelégelték már a sok szemetet, a hanyagságot, s a felzárkózást várják a nyugat-európai országok standardjainak szintjére. 

 – A versenytárgyalásra a Sylevy Salubriserv és a Brai Cata társulás jelentkezett, pályázatunk nyerte el a szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatást a Kerelőszentpál központú hulladékgazdálkodási övezetre. A társulás huszonegy közigazgatási egység területén végzi majd szelektíven a hulladékgyűjtést. Az önkormányzatok vezetőit technikai megbeszélésre hívtuk össze, szinte valamennyi polgármester eleget tett a meghívásunknak, hiszen saját érdekük, hogy a település hulladékgazdálkodása megfelelő módon történjen. Az övezethez három város tartozik: Nyárádtő, Radnót és Marosludas – mondta Ilyés Dénes. 

A Sylevy Salubriserv rövidesen megkezdi a felkészülést a szelektív hulladékgyűjtésre, erre két hónap áll rendelkezésükre. A munkaülés is ennek szerves része volt.

Fotó: Nagy Tibor


Kapuról kapura gyűjteni hatékonyabb 

– A szelektív hulladékgyűjtést június elsején kezdik el a szentpáli övezetben. A polgármestereknek elmondtuk, hogy a lakosságot előzetesen tájékoztatni kell a szelektív hulladékgyűjtési pontokról. A lakosságnak ide kellene vinni a szelektíven gyűjtött szemetet. Javasoltam, és a polgármesterek is egyetértettek ebben, hogy jobb lenne, ha a Sylevy Salubriserv kapuról kapura szelektíven gyűjtené a szemetet, ami aztán utólag válogatáson esik át. Ugyanúgy járnánk el, mint a háztartási szeméttel. Ehhez azonban a szerződés kiegészítésére van szükség. Meggyőződésem az, hogy az idős emberek nem fogják kilométereket szállítani a hulladékot a tárolókonténerekig, ezért észszerűbb a kapuról kapura való gyűjtés. Megjegyzem, a Sylevy cég évek óta szelektíven gyűjti a hulladékot Mezőcsáváson, Mezőpanitban, Marosszentkirályon, Gernyeszegen és még nagyon sok községben. Egyik héten a háztartási szemetet, másik héten a szelektíven gyűjtött szemetet szállítottuk el. Külföldön nagyon jól működik a szelektív hulladékgyűjtés, ez már a hatvanas-hetvenes évektől általános gyakorlat. A lakosságot arra kérjük, ne vegyítsék össze a házi szemetet szelektíven gyűjthető szeméttel. A pillepalackot, konzervesdobozt, papírt egyszerre visszük el (az üveget nem), s ezeket különválasztjuk a válogatóállomásokon. Ha így kezdjük, sikerrel járunk. A falvakban felállítják az 1-1,5 köbméteres konténereket, amelyeket az ADI Ecolect már kiosztott az önkormányzatoknak, s ezekből ki is helyeztek a közterületekre – fogalmazott Ilyés Dénes. 

Fájdalmas: nem kíméljük a környezetet!

A felkészülés elkezdődik, iskolákban, közintézményekben, a lakosság körében hívják fel a figyelmet a környezetkímélő hulladékgyűjtés fontosságára. A fiatalok körében nagyon nagy népszerűségnek örvend a szolgáltatás. 

– Nagyon fájdalmas látni, hogyan dobálják szét egyesek a pillepalackokat, a sörösdobozokat, kartonokat, építőtelepi hulladékot, hogyan csúfítják el a környezetünket. Nagyon nehéz a mentalitásváltás, de valahol el kell kezdeni, mert ez a jövendő záloga. Az ADI és a megyei tanács sokat tett azért, hogy elinduljon ez a program – mondta a vezérigazgató, és hozzátette: a program jó kimenetele érdekében a közelmúltban 14 szemetesautót vásároltak, s minden feltétel adott, hogy minőségi munkát végezzenek. 

– A Brai Cata cégnek nagy gyakorlata van a hulladékgyűjtésben, tizenkét megyében végezünk szolgáltatást, és Maros megyét nagy kihívásnak tartjuk, reméljük, itt is eredményes munkát végzünk majd. Igaz, ez a lakosság hozzáállásától is függ – nyilatkozta Bogdan Constantinescu. 

A Sylevy Salubriserv és a bukaresti Brai Cata Kft. társulás a marosvásárhelyi övezetre is pályázik, az eredményhirdetésre rövidesen sor kerül. A cég a kerelőszentpáli mellett Balavásár és Szászrégen övezetében is elnyerte a szelektív hulladékgyűjtés jogát.