2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az kerül a boltba, ami a család asztalára

Öt megyében több mint ötszáz, többnyire kisebb, vidéki üzletnek szállít jó minőségű hentesárut a jobbágyfalvi Lanka húsfeldolgozó. A gazdasági válság idején csődbe ment, majd újraindított vállalkozás tulajdonosainak alapelve, hogy csak olyan termék kerülhet a vásárlóikhoz, amit ők is bármikor nyugodt lelkiismerettel a gyerekeiknek adhatnak. 

Szász Sándor társtulajdonos lapunk megkeresésére elmondta, a vállalkozást 1990-ben indították a szülei, és évekig jól működött: 12 saját üzletük volt, malmuk, pékségük, húsfeldolgozójuk, valamint egy építkezési csoportjuk. A gazdasági válság és a menedzsment hiányosságai miatt a vállalkozás csődbe ment. A Jobbágyfalván Sasaként ismert Szász Sándor azonban úgy döntött, nem hagyja annyiba a dolgot, 2009 után újraindította a húsfeldolgozót, és bár nem volt könnyű dolga, hiszen az elején csupán az adósságokat törlesztette, kitartó munkával elérték, hogy lépésről lépésre fejlődött a vállalkozás, sikerült gépeket, járműveket vásárolni, bővíteni a csapat létszámát. 

2010-től társával, Marton Szilárddal vezetik a húsfeldolgozót. 

Fotó: Nagy Tibor


– Jelenleg 35 munkatárssal dolgozunk, hentesárut szállítunk Maros, Hargita, Beszterce, Szeben és Kolozs megye különböző részeire. Saját hentesboltjaink nincsenek, partnereknek szállítunk. A partnereink nagy része kis és közepes üzlet, hatvan százalékuk falvakon van, mivel azt látjuk, hogy a vidéki boltokkal sokkal korrektebb módon lehet együttműködni, mint például egy nagy városi üzlettel – mutatott rá a vállalkozó. Mint mondta, tavalyelőttig egy üzletláncnak is szállítottak, de mivel nem tartották megfelelőnek az általa támasztott feltételeket, úgy döntöttek, megszakítják az együttműködést. Miután ez megtörtént, intenzívebben kezdtek dolgozni azon, hogy növeljék a kis üzletek számát, amelyeknek szállítanak, és mintegy négy hónap alatt sikerült pótolni a kiesést, amit a nagyáruházból való kivonulás jelentett. Jelenleg a fent említett megyékben 550 üzletnek szállítanak hentesárut. A vállalkozó szerint a vidéki boltokban is elég nagy a konkurencia, egy-egy üzletben négy-öt beszállító van, ennyien „küzdenek” a pár négyzetméteres felületért, ahol a hentesárut kínálják a vásárlóknak. 

– Az első alapelvünk, amiből nem vagyunk hajlandóak alábbhagyni, a minőség. Csak olyan terméket dobunk piacra, amit nyugodt lelkiismerettel tehetek otthon a gyerekem, családom asztalára is. A másik szempont, hogy a kollégáink képezik vállalkozásunk legnagyobb értékét, ugyanis amint Dobó István is megfogalmazta az Egri csillagokban: „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében”. Én is ezt vallom. Emiatt évente nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a kollégáink megfelelően képzettek legyenek a szakterületükön, illetve napirenden legyenek a technológiai változásokkal – hangsúlyozta a tulajdonos. 

Elmondta, bár nincsenek saját állataik, sem vágóhídjuk, fontos számukra, hogy hazai húst dolgozzanak fel, és a felvágottak minőségi, friss húsból készüljenek, így Kolozsvárról, megbízható forrásból szerzik be az alapanyagot.

A jobbágyfalvi húsfeldolgozóban kizárólag felvágottakat készítenek, az itt előállított termékeket mintegy negyvenezer vásárlóhoz juttatják el. Jelenleg ötvenféle termékük van, a házikolbásztól kezdve a házi disznófősajtig, sonkáig, virsliig, szalonnáig, szalámiig igen széles a paletta. Nemrég nyitottak egy online webshopot, ahol a készítményeket a Maros megyei vásárlók online meg tudják rendelni, és házhoz szállítják számukra. 

A vállalkozó hozzátette, nem készletre dolgoznak, hanem rendelésre, ami azt jelenti, hogy amikor a raktárba kerül egy hentesáru, ott nem ül két napnál tovább, hiszen azt tartják szem előtt, hogy minél frissebb áru kerüljön a vásárlókhoz. Ezért kevesebb tartósítószert is használnak.

– Felmérést készítettünk az üzletekben arról, hogy hogyan látnak bennünket a vásárlók, és az volt a visszajelzés, hogy mi vagyunk a házias ízek szakértői. Ennek törekszünk a továbbiakban is megfelelni. Tény és való, hogy az otthon készített termékkel nem tudunk versenyezni, hiszen azt az ember a saját, egyéni ízlésére alakítja, de megpróbálunk minél közelebb kerülni hozzá – összegzett Szász Sándor.