2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

EP-plenáris

Az EP-képviselők a szerdai plenáris vita során üdvözölték az unió finanszírozásáról született megállapodást és a kifizetések jogállamisági feltételekhez kötését.

Örömüket fejezték ki azért, hogy a parlamenti egységet az egész költségvetési tárgyalási folyamat során sikerült megőrizni. A kedden lezárult tárgyalássorozat eredményeképpen több forrás áll majd rendelkezésre a jövő munkahelyei, a versenyképesség és az éghajlatváltozás elleni hatékonyabb védekezés céljaira, amely a válság idején az európai polgárok, a fiatalok, a kutatók és az egészségügyi dolgozók számára egyaránt segítséget jelent majd.


„Európa válaszolni tud a kihívásokra”

Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos elismerését fejezte ki a képviselőknek a „jó megállapodás” kiharcolásáért, ami megmutatta, hogy „Európa válaszolni tud a kihívásokra”. Külön üdvözölte a források megemelését, a jogállamisági mechanizmus bevezetését, és az új saját forrásokra vonatkozó menetrendet: ezeket az eredményeket a képviselők ambíciója érte el a tagállamok kezdeti álláspontja ellenében.


Az eddigi legnehezebb költségvetési tárgyalássorozat 

Jan Olbrycht (EPP, Lengyelország) „minden fél számára nyerő eredménynek” nevezte a költségvetési tárgyalások kimenetelét, és hangsúlyozta, hogy a tárgyalófelek a júliusban a következő hosszú távú költségvetésről és a Következő nemzedék című EU helyreállítási alapról született tagállami megállapodás érintése nélkül találtak olyan megoldást, amellyel meg tudták erősíteni egyes szakpolitikák támogatását. Az eddigi legnehezebb költségvetési tárgyalássorozatnak nevezte a most lezárult folyamatot, hiszen abban számos olyan új elemmel kellett számolni, mint az unió céljainak megőrzése a brexit idején, és a járvány sújtotta Európa nehéz helyzete. 

 A szerdai EP-plenáris 


„Le kellett gyűrnünk a megosztottságot és a zsaroló szándékot”

Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország) figyelmeztetett: „senki számára nem lenne elfogadható, hogy ne jussunk azonnal egyezségre annak érdekében, hogy aztán gyorsan léphessünk” a járvány európai polgárokat sújtó hatásának tompítása érdekében. „Le kellett gyűrnünk a megosztottságot és a zsaroló szándékot, hogy az emberek igényeire tudjunk koncentrálni” – tette hozzá. García Pérez meggyőződése, hogy „ha sikerül gyorsan végrehajtani a hosszú távú költségvetést és az új saját forrásokra vonatkozó határozatot”, akkor a helyreállítási terv sikerrel fog járni.


Történelmi jelentőségű megállapodás

Dacian Cioloş (Renew, Románia) a megállapodás történelmi jelentőségét emelte ki, nem pusztán a további források, hanem elsősorban az európai költségvetés új saját forrásai miatt: ezzel vállalniuk kell a felelősséget a környezetszennyezőknek, és a digitális cégeknek is be kell majd fizetniük az adót. A tagállamoknak pedig az uniós forrásokért cserébe tiszteletben kell tartaniuk az európai értékeket. „Ezzel egy történelmi jelentőségű fejezethez érkeztünk, és remélem, hogy mindez az egész unió számára új kezdetet jelent.” 


Bírálat az „euroglobalizáció” miatt

„Ösztönzi-e a költségvetés a cégek hazatelepülését?” – tette fel a kérdést Jean-Lin Lacapelle (ID, Franciaország). A helyreállításnak részben olyan ösztönzőkre kell koncentrálnia, amelyek figyelembe veszik a kis- és középvállakozások sérülékenységét, és a helyi szintű befektetéseket részesítik előnyben – tette hozzá. A képviselő bírálta az „európai adókat”, amelyek „minden európait az euroglobalizáció adóalanyává tesznek”. 


Az EP-nek „volt bátorsága kiállni a meggyőződése mellett”

Philippe Lamberts (Zöldek/EFA, Belgium) „büszkeségét” fejezte ki amiatt, hogy a Parlamentnek a költségvetési tárgyalások során „volt bátorsága kiállni a meggyőződése mellett”. „Tagadhatatlan, hogy a tegnap megkötött egyezség jelentős előrelépést jelent a Tanácsban júliusban kötött megállapodáshoz képest (…) Ezúttal a Tanács tiszteletben tartotta a Parlament döntését” – mondta a képviselő.

Sikerült a Tanács „érinthetetlen” pozícióját elmozdítani

Johan Van Overtveldt (ECR, Belgium) üdvözölte, hogy a parlamenti tárgyalóknak sikerült a Tanács hosszú távú költségvetésről alkotott „érinthetetlen” pozícióját elmozdítani, és így további forrásokat kiharcolni az unió legfontosabb és innovációs programjai számára.


Kedvező lépések, de többet kell tenni

Dimitriosz Papadimulisz (GUE/NGL, Görögország) szerint ugyan a parlamenti eredmények kedvező lépések, mégis többet kell tenni azért, hogy válaszolni lehessen az európai polgárok elvárásaira. A képviselő reményét fejezte ki, hogy „a Tanács betartja a megállapodást, és meglesz a szükséges egyetértés az egyhangú döntéshez”. 

Forrás: az Európai Parlament Budapesti Tájékoztató Irodája