2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A lehetséges háromból két csillaggal minősítette a Michelin cég turisztikai zöld könyve, a Green Guide a marosvásárhelyi Kultúrpalotát és egy csillaggal a Maros Megyei Múzeumnak a Toldalagi-palotában működő néprajzi és népművészeti részlegét – tájékoztatott Váry Florentina múzeológus révén Soós Zoltán, a Megyei Múzeum igazgatója.

A kiadvány szintén két csillaggal értékelte a Rózsák terét az épített örökség helyzetéért, egy csillaggal a Közigazgatási Palotát, és említést tesz a várról, valamint a Teleki Tékáról is. 

A Michelin cég neve a gumiabroncsgyártás mellett a vendéglőminősítéseiről vált híressé, majd csillagaival a vendéglátóegységek mellett a műemlékeket, turistalátványosságokat is minősíti. A vállalat Michelin Green Guide útikönyvei komoly presztízsnek örvendenek mind a szakma, mind a turisták körében. Az útikönyv részletesen bemutatja a Kultúrpalotát, kiemelve Körösfői-Kriesch Aladár, Róth Miksa, Nagy Sándor, a gödöllői művésztelep alkotóinak a nevét, továbbá Komor Marcell és Jakab Dezső építészeket, valamint dr. Bernády György polgármester jelentőségét, aki megálmodta és fel is építtette a Kultúrpalotát. 

Érdeklődésünkre Soós Zoltán elmondta: nem tudtak róla, hogy mikor jártak és tájékozódtak Marosvásárhelyen a Michelin Green Guide képviselői, azt sem lehet tudni, hogy egyszer vagy többször is megfordultak-e városunkban. A minősítésnek viszont nagyon örvendenek, mert reményeik szerint ráirányítja a figyelmet Marosvásárhelyre, a város főterére, a Kultúrpalotára, továbbá a Néprajzi és Népművészeti Múzeumra is. Az elismerést a Visit Mures ajánlóban is feltüntetik, s így feltehetően több látogatót vonzanak Marosvásárhelyre. Megyénkben a segesvári vár rendelkezik két csillaggal, romániai viszonylatban több természeti és turisztikai látványosságot minősítettek két, illetve három csillaggal.

Fotó: Nagy Tibor