2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tüntettek az éjjeli menedékhely – szociális központ lakói

A marosvásárhelyi Rozmaring utcai éjjeli menedékhely – szociális központ lakói tegnap a polgármesteri hivatal előtt tiltakoztak a csütörtökre betervezett kilakoltatásuk ellen. A polgármester tanácsadója, Claudiu Maior múlt pénteken sajtótájékoztatón azt mondta, az épület főjavítása miatt szerdán felfüggesztik a víz-, gázszolgáltatást a menedékhelyen, csütörtökön pedig sor kerül a kilakoltatásra. Az emberek – köztük hétgyerekes család is van – haladékot kérnek, míg helyzetük átmenetileg rendeződik. Az ügyben a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot is megkereste a polgármesteri hivatal. 

Fotó: Nagy Tibor


A Pro Európa Liga (PEL) hétfőn délelőtt arról értesítette szerkesztőségünket, hogy a Rozmaring utcai éjjeli menedékhely – szociális központ 140 lakóját csütörtökön kilakoltatják, amint azt Claudiu Maior múlt pénteken bejelentette, az emberek pedig kétségbeesésükben kivonulnak a polgármesteri hivatal elé tiltakozni, és rábírni a városvezetést, találjon megoldást helyzetükre. „A civil társadalom figyelmeztetése ellenére, amely a hátrányos helyzetűek kilakoltatását – anélkül, hogy megoldanák további támogatásukat – visszaélésnek és törvénytelenségnek tartja, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal az épület főjavítását tartja prioritásnak, nem pedig az érintettek biztonságát” – áll a liga közleményében.

Mint írtunk róla, a menedékhely lakói júliusban fordultak a Pro Európa Ligához, amelynek jelezték: felszólítást kaptak a polgármesteri hivataltól, hogy két hét alatt távozzanak a Rozmaring utcából, mert a hivatal elkezdi az épület főjavítását. A PEL a tanács elé vitte a panaszt, és kérte, halasszák el a javítási munkálatokat mindaddig, amíg az elhelyezetteknek, családoknak sikerül megoldani a lakhatását. Eközben a menedékhely lakói közül volt, aki éhségsztrájkba kezdett, mások tiltakozásképpen bejelentették, hogy nem hagyják el az épületet, mert nincs hova menniük, inkább leugranak a tetőről. A bentlakók között van hétgyermekes család, ahol az anya ismét várandós, vannak fogyatékkal élő személyek, idősek, súlyos betegek, egyedülállóak. A polgármester tanácsadójának nyilatkozata szerint a lakóknak munkahelyet ajánlottak fel egy Vâlcea megyei cégnél, de ezt ők elutasították. Azt is hozzátette, hogy csütörtöktől megvonják a villany-, gázszolgáltatást, pedig az emberek közül sokan törlesztették számláikat – a hétfői tüntetésre ezekkel érkeztek. Amikor végre több mint egyórás várakozás után Makkai Gergely szociális területért felelős alpolgármester és Claudiu Maior lement hozzájuk, követelték, hogy mondják meg, egyénileg milyen ajánlatokat tettek nekik, írásban, mert sokan közülük semmilyen javaslatot nem kaptak. Azt is tisztázni akarták, hogy mióta rendelkezik kizárólag éjjeli menedékhely státusszal az épület, mivel a polgármester tanácsadója közölte, hogy törvénytelenül tartózkodnak az épületben. Az éjjeli menedékhelynek ugyanis más szabályzata van, mint a szociális központnak. Claudiu Maior kijelentette, egy éve működik éjjeli menedékhelyként az épület. 


Makkai Gergely hallgat

Claudiu Maiortól a Népújság azt kérdezte, mi lesz a gyerekekkel, ha kilakoltatják a családokat? Válaszában annyit mondott: a fogyatékkal élők helyzetét biztosan megoldják, a gyerekekkel kapcsolatos kérdésünkre válaszoljon Makkai Gergely alpolgármester. A Népújság azt szerette volna megtudni Makkai Gergely alpolgármestertől, hogy milyen megoldásokat találnak a lakóknak, hogy csütörtökön ne kerüljön utcára egyetlen sokgyerekes család sem, ha pedig éjjeli menedékhelyként működik a központ, sajátos szabályokkal, akkor kinek a felelőssége, hogy ezek az emberek ide kerültek, és itt tartózkodnak évek óta, miért nem találtak más megoldást számukra (van köztük, aki bevallása szerint 9 éve vár itt szociális lakásra – szerk. megj.), van-e pénz elkülönítve az idei költségvetésben a menedékhely felújítására, illetve mikor került sor licitre a kivitelező kiválasztásához, az alpolgármester azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. 

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságtól is megkérdeztük, hogy foglalkoznak-e intézményesen ezzel az egyre inkább terebélyesedő üggyel. Érdeklődésünkre Miklea Hajnal igazgató elmondta: a polgármesteri hivatal még júliusban hivatalosan megkereste őket azzal a kérdéssel, hogy tudnak-e segíteni az érintettek elhelyezésében átmeneti időre, mivel az építkezéshez hozzá kell fogjanak, és a költségvetés késői elfogadása miatt megkéstek a munkálatokkal. 

„Többször találkoztunk a hivatal szociális igazgatójának képviselőivel, az érintett családokkal, pontosabban öt olyan családdal, amelyben fogyatékkal élő gyermekek is vannak. Mint kiderült, a legfőbb gondjuk a lakhatás megoldása. A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság a fogyatékkal élő felnőtteken és az idős, 65 év feletti személyeken tud segíteni, az ő elhelyezésük az idősotthonainkban vagy fogyatékos személyeket gondozó otthonainkban megoldható. A 7 évnél kisebb gyerekek csak pótszülőknél helyezhetők el, a 7 évnél nagyobbak családi típusú házakban, de ennek az a feltétele, hogy a szülők törvényesen elhelyezésbe adják őket. Ezek a családok nem akarnak megválni a gyermekeiktől, még átmeneti időre sem” – nyilatkozta Miklea Hajnal igazgató.