2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Központi Választási Iroda (BEC) pénteken határozott, hogy mi az eljárás, ha a jelenlétet monitorozó és a kettős szavazást megelőző rendszer (SIMPV) jelzi, hogy a választó már szavazott egyszer. A határozat értelmében akkor is szavazhat valaki, ha a rendszer jelzi, hogy aznap már egyszer megtette. 

És itt érdekes magyarázat következik: amennyiben a jelenlétet monitorozó és a kettős szavazást megelőző rendszer jelzi, hogy az illető aznap már élt szavazati jogával, a választási körzet elnöke közli vele, hogy a kettős szavazás bűncselekmény, amelyet a Btk. értelmében 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal és bizonyos jogok betiltásával büntetnek. Ha a választó ennek ellenére továbbra is szavazni akar, a szavazókörzet elnöke a speciális távközlési szolgálat (STS) által biztosított terminálon keresztül felveszi a kapcsolatot annak a szavazóhelyiségnek az elnökével, ahol a választópolgár – az SIMPV kijelzése szerint – már leadta a voksát, kikeresik, hogy szerepel-e a neve a választási listán, és aláírta-e a választási jegyzéket. 

Ha a hívott választási iroda elnöke azt mondja, hogy az illető nem írta alá a választói névjegyzéket, akkor az elnök engedélyezi, hogy szavazzon. Amennyiben az elnök megerősíti, hogy a választási névjegyzéken szerepel az aláírás, a választópolgárnak ki kell töltenie és alá kell írnia a jegyzőkönyvet, amelyben tudomásul veszi, hogy az SIMPV szerint ezen a napon már szavazott egyszer, és azt is, hogy a kettős szavazás bűncselekmény, de ő ennek ellenére ragaszkodik hozzá, hogy leadja a voksát. 

Mi ez? Gyengeelméjűnek nézik, vagy egyenesen törvényszegésre biztatják az állampolgárt? Hogy többször is szavazhat? Persze, saját felelősségére, mert a kettős szavazás börtönnel járó bűncselekmény. Aki pedig megérti, hogy miről van szó, és mégis ragaszkodik a törvényszegéshez, lelke rajta.

Nem igazán érthető, hogy mi ez. A törvény egyértelműen tiltja a többszöri szavazást, de a BEC határozata szerint ha valaki vállalja a rizikót, az ő baja. Vagy így akarnák növelni az egy-egy jelöltre leadott szavazatszámot? Az is fura, hogy „a szavazat akkor érvényes, ha nyilvánvaló a szavazó szándéka”. Érti valaki, hogy mi folyik itt?