2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A járvány sok kihívás elé állította az embereket, olyan élethelyzeteket, problémákat idézett elő, amilyenekkel eddig nem találkoztak. Most nem a járvány egészségügyi vetületére, hanem a munkaügyekkel kapcsolatos visszásságokra gondolok, amlyekkel többen szembesültek, akik kényszerszabadságra, azaz 75 százalékos jövedelempótlással járó munkanélküli státusba kerültek. 

Megyénkben több mint 30 ezer személyt küldtek kényszerszabadságra a szükségállapot és a veszélyhelyzet idején. Mivel törvényes keret volt rá, a Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal rendszeresen folyósította a cégeknek a munkanélküli-segélyt. De volt olyan alkalmazott is, aki nem kapta meg egész időszakra a támogatást. Mi a helyzet ebben az esetben? – tettük fel a kérdést, a hivatal helyettes igazgatójának, Bogdán Erzsébetnek. 

– Tudni kell, hogy a járvány okozta munkabeszüntetés okán a cégek éltek azzal a lehetőséggel, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bérét abból a 75 százalékos munkanélküli-támogatásból fizessék ki, amelyre a kormány biztosította az anyagi forrást. A nyomtatványok letölthetők voltak, ezeket ki kellett tölteni, fel kellett tüntetni azokat az alkalmazottakat, akiknek a 75 százalékos támogatást igénylik. Ezt a dokumentumot alá kellett írni és pdf formátumban fel kellett tölteni a gov.ro platformra. A megyei ügynökség ezt letöltötte, regisztrálta, ellenőrizte, és jóváhagyta a kérvényt. A kormány időben átutalta az összeget, volt pénz erre a célra. Nagyon sokat dolgoztunk, nagyon hamar ki is fizettük a munkanélküli-támogatásra szánt összegeket. Tudtuk, hogy a cégeknek nagy szükségük van ezekre a pénzekre. Miután a cégek megkapták a pénzt, az volt a kötelességük, hogy kifizessék az alkalmazottaknak – tájékoztatott az aligazgató. 

– Mi a teendő abban az esetben, ha az alkalmazott számított a munkanélküli-támogatásra, mégsem kapta meg? 

– Ennek utána lehet járni. Elsősorban a cégnél kell érdeklődni, hogy miért nem fizették ki a segélyt. Ha egy alkalmazott itt nem kap választ, s az a véleménye, hogy a munkanélküli státusa feljogosította volna bére 75 százalékára, és az nem volt kifizetve, jóllehet a cég behajtotta ezt a pénzt a mi intézményünktől, kérvényt kell benyújtania a mi hivatalunkhoz. Ennek alapján mi ellenőrizzük, s ha az alkalmazott valóban nem kapta meg a járandóságát, mi visszavonjuk ezt a támogatást a cégtől. Ezenkívül értesíteni lehet a munkaügyi felügyelőséget (ITM), hogy ellenőrizze a céget, hogy miért nem fizette ki az alkalmazottait. Kérdés, hogy a cég kérte-e a támogatást vagy sem, illetve, hogy minden hónapra kérte-e vagy sem. Tudni kell, hogy a cég fel kellett függessze a munkaszerződést. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a cég ezért nem kérte a támogatást. Azt tanácsolom, hogy az érintettek intézményünkhöz (AJOFM Mures) online nyújtsanak be kérvényt, a személyes adatokat, a cég nevét feltüntetve. Így ellenőrizhetjük, hogy a cég megkapta-e a támogatási összegeket vagy sem. Aki hasonló helyzetben van, s tudja, hogy joga lett volna a munkanélküli-támogatásra, mindenképpen járjon utána, mi történt – fogalmazott Bogdán Erzsébet, a Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal helyettes igazgatója.