2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Üres udvar, üres padok

Mezőmadaras Maros megye egyetlen községe, ahol piros forgatókönyv szerint kezdődött az iskolai év. Azaz üres udvarral, üres tantermekkel, gyermekzsivaj nélkül, hiszen a gyerekek, a pedagógusok nem vehettek részt az évnyitón. A tanítás egyelőre online fog történni. A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetről Kovács László, a Pataky-Ágotha Általános Iskola igazgatója számolt be lapunknak. 

A nyár folyamán a levendulamező ezrével vonzotta a látogatókat, a végtelen lila látványa hozott hírnevet a településnek. Mára egész más a helyzet, a hatóságok, a sajtó, a környékbeli lakosság aggódva követi a pirosra váltott községet. Mezőmadarasról és a hozzá tartozó falvakból összesen 207 gyereket írattak be a helyi tanintézményekbe. Közülük 25 gyerek – tíz óvodás és 15 elemi iskolás – szénáságyi. A madarasi óvodában 39 gyerek, míg az iskolában 143 gyerek tanul. Valamennyit érinti a piros besorolás. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


– Senki sem örül ennek, sem a szülők, sem a gyermekek, sem a pedagógusok. A megyében mi vagyunk az egyetlen község, amely a piros zónába esett a koronavírussal fertőzöttek száma miatt. Múlt hétfőn a tanfelügyelőségtől kaptam egy értesítést, amely a Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatását tartalmazta, miszerint 11 fertőzöttet tartanak nyilván a községben, ami ezer lakosra számítva 6,7 esetet jelent. Ennek alapján kellett vezetőtanácsi határozatot hoznunk, hogy piros zóna lévén, az online oktatási forgatókönyvet választjuk. Ezt múlt szerdán elküldtük a tanfelügyelőségnek, onnan továbbították a tanügyminisztériumhoz. A végső határozatot a megyei katasztrófavédelmi bizottság (CJSU) hozta meg. Ennek értelmében hétfőn egy gyermek sem lehetett jelen az iskolakezdésen – tájékoztatott az igazgató. Magam, a titkárnő, a könyvelő és a takarítószemélyzet van jelen az iskolában. A pedagógusok otthonról kezdték el az online oktatást. 


Ha javul a helyzet, a sárga forgatókönyv következik

– A piros forgatókönyvről akkor térhetünk át a sárga forgatókönyvre, ha a fertőzöttek száma ezer lakosra számítva 3 alá esik. Ebben az esetben az elemi osztályok és a végzős osztály járhatnak iskolába. Az ötödik, hatodik, hetedik hibrid rendszerben, felváltva tanulhat, fele az iskolában, fele online. Az órarendet összeállítottuk, a termeket előkészítettük, fertőtlenítettük. Reméljük, hogy csak ideiglenes ez az állapot. Megpróbálunk helytállni s a legnagyobb odaadással dolgozni, azzal a reménnyel, hogy előbb-utóbb visszatérünk a megszokott oktatáshoz. Tudomásom szerint a gyermekek családjában nem volt beteg, karanténban voltak egypáran, de nem voltak betegek. A legfontosabb most az óvatosság, hogy ne terjedjen a fertőzés, se a gyermekek, se a tanárkollégák ne betegedjenek meg. Nagy rizikó lenne! – mondta az igazgató.


104 tabletre lenne szükség

Az online oktatással kapcsolatban Kovács László igazgató jelezte a tanfelügyelőségnek, hogy nincs minden gyereknek megfelelő eszköze, és 104 tabletre lenne szükségük. Most arra várnak, hogy megkapják az eszközöket, olyan táblagépeket, amelyek internetbérlettel rendelkeznek. Az internettel nem lenne gond, mert erősítő antennákat szereltek a községben, s az iskolában is van internet. Ha a táblagépeket késéssel kapják meg, segíteni fogják azokat a gyermekeket, akiknek nincs eszközük vagy internetjük.