2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ismert helyzet miatt, más lehetőségek híján, interneten szervez gyermeknapi ünnepséget a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, amelynek keretében számos programmal jelentkeznek, és a rászorulókon is igyekeznek segíteni. 

A gyermeknapi online streamek – a különböző bábszínházi internetes eseményfolyamok – időpontjai a következők: május 31-én, vasárnap 12–12.40 és 18–18.40 óra között, valamint június 1-jén, hétfőn 12–12.40 és 18–18.40 óra között. Ezen időpontokban lesz gyerekszínház kisbabáknak és nagyobbaknak, valamint interaktív zenés videókkal, mesekönyv-bemutatóval és kézművesműhellyel is jelentkezik a színház társulata, amely hamarosan a részletes programot is közzéteszi.

A Mesenap alkalmával azokra a gyerekekre is gondolnak, akiknek az asztalára nem mindennap jut kenyér. Marosvásárhelyen a Divers Egyesület, az Alpha Transilvană Alapítvány és a COVID-AID Marosvásárhely önkéntes segítőhálózat tagjai létrehozták a Meleg ételt a rászorulóknak című programot, amely elsősorban azokat a jövedelem nélküli gyermekes családokat, egyedülálló szülőket és idős személyeket támogatja, akiknek a jövedelme nem haladja meg a családtagonkénti 300 lejt. Az idős/beteg személyek esetében a jövedelmet a gyógyszerek árának leszámításával állapítják meg.

Ételtámogatást a 0265-311-727-es telefonszámon lehet kérni. A színház munkaközössége arra kér mindenkit, hogy értesítse erről azokat, akiknek szükségük lehet a segítségre, illetve jelezzék, ha ilyen személyt ismernek.

Az adományozási lehetőségek a Meleg ételt a rászorulóknak program javára a következők: 

banki átutalással a következő számlaszámra: RO52CECEB00030R0N0362124 (kedvezményezett neve: Asociaţia Divers); bankkártyával a rohelp.ro online platformon: https://rohelp.ro/ro/ngos/80; PayPal: https://divers.org.ro/asociatia-divers/donatii; a 0265-311-727-es telefonszámot naponta 10–18 óra között lehet hívni – a program önkéntesei kiszállnak és elszállítják a pénz- és/vagy ételadományt; rendeljen napi menüt az Alpha Transilvană Alapítvány konyhájáról a 0742-294-495-ös telefonszámon, és pótolja ki a 14 lejes menü árát 5-6 lejjel – ebből már egy levest vagy második fogást tudnak főzni a program kedvezményezettjeinek.

A Meleg ételt a rászorulóknak program eddig összesen 204 gyermek, 33 idős ember, hat fogyatékkal élő személy, négy hajléktalan és 19 munkanélküli túlélési gondjait enyhítette Marosvásárhelyen, Marosszentgyörgyön, Marosszentkirályon és Csejden. A program keretében a COVID-AID TgM és a Hegyimentő Szolgálat önkéntesei április 3-a és május 15-e között összesen 3.298 adag levest és kenyeret adtak át 133 családnak. 

Gyermeknapi ünnepség az Ariel színház és a Divers Egyesület Facebook-oldalán