2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Valamelyest mérséklődött a koronavírus-fertőzések terjedésének üteme, amely harmadik napja elmarad az utóbbi két hét átlagától.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1136 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami két százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. A járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma így meghaladta a 97 ezret, közülük csaknem 41 ezer embert – két negatív teszt után – gyógyultnak nyilvánítottak. Kedden újabb 41 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS. Ezzel 3967-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma, 126 COVID-19-ben szenvedő román állampolgár pedig külföldön vesztette életét.

Az ismert fertőzöttek közül mintegy 7200-an vannak kórházban, a súlyos esetek száma pedig hatodik napja folyamatosan csökken. Jelenleg 460 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián.

A járvány az utóbbi napokban főleg Bukarestben terjed, kedden is az új esetek több mint 28 százalékát a fővárosból és az azt övező Ilfov megyéből jelentették. Szombaton az esetek egyharmadát Bukarestben és annak metropoliszövezetében diagnosztizálták. Bukarestben az ismert aktív esetek száma meghaladja a tízezret.

A legkevesebb aktív esetet Szilágy (119) és Hargita megyében (128) tartják számon. Maros megyében az utóbbi 24 órában 7 új fertőzést jelentettek, a prefektúra adatai szerint 127 beazonosított fertőzött, továbbá 54 fertőzésgyanús személy van a megyében. 


Forgalomba került az első orosz vakcina

Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele – közölte az orosz egészségügyi minisztérium keddre virradóra. A tárca szerint a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) laboratóriumaiban sikeresen átesett a megfelelő minőségellenőrzésen. A minisztérium azt ígérte, hogy a vakcina hamarosan az ország régióiba is el fog jutni. Mihail Murasko egészségügyi miniszter hétfőn kiadott közleménye szerint az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza ezen a héten kezdődik meg a moszkvai poliklinikákon, 40 ezer önkéntes bevonásával. Az orosz főváros hétfőin arról adott ki tájékoztatást, hogy a kísérletben való részvételre mintegy 25 ezren jelentkeztek. (MTI)