2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Adótartozások átütemezéséről döntött a kormány, de amíg több részlet nem derül ki a döntés hátteréről, ez inkább az ügyeskedők életét megkönnyítő lépésnek tűnik, aminek semmi előnye nem lesz a tisztességes adófizetők számára. Sőt, többet árt, mint amennyi hasznot hozhat.

A pénzügyminiszter ragaszkodott hozzá a döntés bejelentésekor, hogy ez nem adóamnesztia, és ez így igaz is. Mert az adóamnesztia, amivel bármilyen jól működő államgépezetű országban is szoktak időnként élni, jobb helyeken nem csak annyiból áll, hogy egyes felhalmozott adótartozásokat eltörölve megkegyelmeznek a hátralékosoknak, ha azok hajlandók törleszteni. A kegyelem gyakorlása mellé ilyenkor szokás még azt biztosító intézkedéseket is tenni, hogy többé ne halmozódjanak fel a tartozások, és még emellett a tisztességesen fizetőknek is illik valamilyen kedvezményt adni. Mert másként az lesz az üzenete az egésznek, hogy balek az, aki rendesen befizeti határidőre az adóit, mert a sunnyogóknak úgyis megbocsátanak időnként.

És nálunk pont ez történik. Legutóbb négy éve engedtek el adótartozásokat, és azelőtt is elég rendszeresen voltak ilyen amnesztiák. Ez magyarra lefordítva annyit tesz, hogy ha valakinek vannak elég jó kapcsolatai és kenőpénze, hogy megússza a komolyabb büntetést, akkor eltekinthet az adófizetéstől, mert előbb-utóbb úgyis eleresztik a tartozását. Ha pedig nem elég nagyfiú az ilyen játszmázáshoz, akkor akár pár ezer lejes adósságért is végrehajtók egész osztaga vadászik majd a bő-rére.

És eddigi ténykedését alapul véve nem ez lesz az a kormány, amelyik leszámol ezzel a szokásrenddel. Távlatilag az válna a hasznunkra, ha egy komoly kormányzat előállna egy profi intézkedéscsomaggal, amivel behajtanák az „okosok” tartozásait, de el is vennék a kedvüket a további sunnyogástól. Ez nem kis kihívás, a hasonló programokkal próbálkozó nyugati országokban sem mindig működtek az ilyen lépések. De ha lenne egy elég szakértelemmel és politikai akarattal is rendelkező kormány, hogy tartósan rendet tegyen az adófegyelem terén, az csak hasznunkra válna. Sokkal több pénz jutna közberuházásoktól kezdve szociális területeken át számos hasznos célra, és egyes adónemek kulcsait még csökkenteni is lehetne. A rossz hír az, hogy ennek a valósággá válása egyelőre nem várható. Ami a kormányoldalt illeti, csak az „okosok” szokás szerinti megmentésén fáradozik, az ellenzéki térfélről meg egyelőre csak politikai szózatok hallatszanak, amelyekből nem sejlik át az a szakértelem, ami ennek a minden tisztességes adófizető számára káros jelenségnek a felszámolásához kellene. A korrekt adófizetőknek még több választási cikluson át kell okosan szavazniuk ahhoz, hogy ne nézhessék baleknek őket.