2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön ülésezett a Maros Megyei Tanács

Július 30-án soros ülését tartotta a Maros Megyei Tanács, amelyet az intézmény Facebook-oldalán élőben közvetítettek. Az ülés napirendjén egy sürgősségi és 17 előre meghirdetett határozattervezet szerepelt. Az ülést Péter Ferenc tanácselnök vezette. A meghozott fontosabb döntésekről az alábbiakban számolunk be. 


Újabb költségvetés-kiegészítés

A megyei tanácsosok a Maros megyei költségvetés módosításáról döntöttek. A főbb módosítások a Románia kormányától kapott több mint 25 millió lej elosztására vonatkoztak. A pénzt a következőképpen osztották el: 13,48 millió lejjel megnövelték a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság költségvetését, ami elengedhetetlen az intézmény működéséhez. Továbbá 11,6 millió lejt osztottak szét a Maros Megyei Tanács alárendelt intézményei között a működési és személyzeti költségek fedezésére.

A megye bevételét több mint egymillió lejjel egészítették ki, azt követően, hogy a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság átutalta a karanténköltségek kiegyenlítésére szánt összeget. A Maros Megyei Klinikai Kórház költségvetését 2,74 millió lejjel egészítették ki, személyzeti kiadásokra és szolgáltatásokra fordíthatja a kórház.


Építési engedély akár hét nap alatt

A megyei tanács soros ülésén jóváhagyta, hogy ezentúl sürgősségi eljárással is ki lehet bocsátani építési engedélyt. Így azok, akik ezt igénylik, megfelelően megindokolt kéréssel, a kiegészítő díj kifizetésével sürgősségi eljárással megkaphatják az építési engedélyt a kérés benyújtásától számított legtöbb hét munkanapon belül. A sürgősségi kibocsátási díjat a törvény által megszabott alapdíjon felül kell fizetni. A díjszabás kiszámításának módja és az építési engedélyek sürgősségi eljárással való kibocsátására vonatkozó rendelet elérhető a megyei tanács honlapján: www.cjmures.ro.


Beruházások a repülőtéren

A Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér tevékenységét érintő több határozatot is elfogadtak. A tanácsosok jóváhagyták a tűzoltóállomás építésére vonatkozó terv műszaki-gazdasági dokumentációját és műszaki-gazdasági mutatóit. A terv szerint a repülőtéren olyan tűzoltóállomást építenek, amely a kialakítását, alapterületét és helyiségeinek számát tekintve is korszerűnek számít. Az épület földszintjén három tűzoltóautó, egy speciális SMURD autó, valamint egy intervenciós jármű számára alkalmas garázsok és egy kisebb karbantartási munkák elvégzésére alkalmas műhely lesz. Az emeleten a személyzet irodái kapnak helyet. A beruházás összértéke 9,2 millió lej héával (19%). Továbbá a tanácsosok elfogadták a kifutópálya jelzőberendezésével kapcsolatos beruházások elkezdését. A beruházást a múlt év végen fogadták el, miután a repülőtér megkapta az ehhez szükséges tervezési engedélyeket és tanúsítványokat. A tanácsosok egy sor adminisztratív és pénzügyi intézkedést is jóváhagytak a repülőtér működésével kapcsolatban.


Hulladékot hoznak a kerelőszentpáli lerakóba

A Kolozs megyei helyi önkormányzatoktól (Aranyosgyéres, Torda, Aranyoslóna, Aranyosegerbegy), valamint a Salprest – Rampa Rt. gazdasági egységtől és a Fehér megyéből, Zalatna város önkormányzatától érkezett kérelmek alapján a megyei tanácsosok jóváhagyták, hogy ezek az önkormányzatok 2020 végéig havi kb. 3500 t háztartási hulladékot szállítsanak a kerelőszentpáli hulladéklerakóba, mivel Kolozs és Fehér megyében még nem működnek a megyei hulladéklerakók.


Az iskolai tej és kifli programra vonatkozó intézkedések

A Maros Megyei Tanács 2019-ben keretszerződéseket kötött a romániai iskolai tej- és kifliprogramra, az iskolások tízóraijára. A törvény rendelkezései szerint a helyi hatóságok, azaz a polgármesteri hivatalok dönthetnek úgy, hogy a programot helyi szinten bonyolítják le, helyileg kötnek szerződést a termékek megvásárlására és kiosztására. A Maros Megyei Tanács tavaly körlevélben kérdezte meg az önkormányzatokat, hogy vállalják-e a program helyi szintű lebonyolítását. 2019-ben azonban csak a nyárádszeredai önkormányzat döntött emellett. Idén a megyei tanács újra konzultált az önkormányzatokkal, és ezúttal Nyárádszereda Polgármesteri Hivatala mellett Kibéd, Makfalva, Nyárádszentlászló, Gernyeszeg, Backamadaras és Nagyernye községek is úgy döntöttek, helyileg szerveznek versenytárgyalást a tej- és péktermékek, illetve gyümölcs beszerzésére és szétosztására, ilyen értelemben határozatot is elfogadtak. A Maros Megyei Tanács az érvényben lévő keretmegállapodások alapján fog újabb szerződéseket kötni a következő iskolai évre, hogy a megye többi településén biztosítsa a termékek beszerzését és szétosztását a diákok számára.

Az új szerződéseket akkor köti meg a megyei önkormányzat, miután országos szinten döntés születik arról, hogy milyen formában szervezik meg az oktatást a 2020–2021-es tanévben, tekintettel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokra – közölte a Maros Megyei Tanács sajtóirodája.