2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elektromos autóval Erdélyben

Mostanra már kijelenthetjük, hogy az elektromos autó nem új dolog. Egyre többet lehet belőlük látni az utakon nálunk is. Ez nem is meglepetés, hiszen a fenntartása sokkal olcsóbb, mint egy belső égésű motorral szerelt autónak. Továbbá a nagy állami támogatások is sokat lendítettek az ügyön. Persze ettől még nem mondható olcsónak egy elektromos autó, de mindenképpen elérhetőbb, mint egypár évvel ezelőtt.

Sokan viszont amiatt nem vásárolnak villanyüzemű gépjárművet, mert kevés a töltő, pedig mostanra már töltőpontok is szép számban vannak.

Birtha Attilát, Marosvásárhelyen élő elektromosautó-felhasználót kérdeztük eddigi tapasztalatairól.

– Miért döntött elektromos autó vásárlása mellett?

– A döntésben nagymértékben közrejátszott, hogy hiszek a zöld- és megújuló energiaforrásokban. Az elektromosautó-piacot azóta követem, amióta elindult a Tesla. Hozzá kell tennem, hogy egy villanyautó megvásárlása nem olcsó, eddig számomra túl drága volt. Tavaly viszont jött egy nagyon kedvező lehetőség, és szinte gondolkodás nélkül beleugrottam.

– Miért pont e-Golf?

– Ennek a típusnak a gyártását a Volkswagen nem olyan régen leállította, helyet adva ezzel az ID családnak. Ebből adódóan az e-Golfnak lement az ára, és sokkal kedvezőbben lehetett megvásárolni. Tulajdonképpen olcsóbb volt, mint egy hasonló felszereltségű dízel vagy benzines Golf.

Az elektromos Golfon a kék csík is jelzi, hogy nem egy közönséges autóval állunk szemben


– Inkább városban közlekedik vele, vagy hosszabb utakra is elmegy?

– Elsősorban kis távolságokat megyek vele a városban. De ez nem azt jelenti, hogy soha nem megyek ki vele a városból. Rendszeresen járom vele Székelyudvarhelyt, de Gyergyószentmiklósra is elmentünk a családdal. Ezeket a távokat mindenféle probléma nélkül meg lehet tenni. A reális hatótávolsága 200 kilométer körül alakul, a hőmérséklet függvényében. Amennyiben hosszabb útra indulunk, fel kell készülni arra, hogy útközben is meg kell állni tölteni, de például Szovátán, Udvarhelyen és Gyergyóban is van töltőpont.

– Mennyi időt vesz igénybe a töltés?

– Az e-Golf esetében nulláról 80%-ig körülbelül fél óra. Természetesen nem jó ötlet megvárni azt, hogy az akkumulátorok teljesen lemerüljenek. A töltésnél talán a legfontosabb, hogy milyen töltőpontnál „tankolunk”, az említett fél óra a villámtöltőkre vonatkozik. Otthoni hálózatból 5-6 óra alatt lehet teljesen feltölteni az autót, ami azt jelenti, hogy ha éjszakára bedugjuk telni, akkor másnap 100%-ra töltött akkumulátorral indulhatunk.

– Említette, hogy volt Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is az autóval. Egy még hosszabb utat – például Bukarestbe és oda-vissza – merne vállalni vele?

– Most már igen. Az elején rövid távokon akartam tesztelni, hogy mekkora a tényleges hatótávolsága. Valószínűleg Segesváron vagy Brassóban meg kellene állnom tölteni, és értelemszerűen Bukarestben. Mindhárom városban több töltőállomás van. Tehát ez egy könnyen megvalósítható útvonal. Egy belső égésű motoros autóval természetesen egyből le lehetne vezetni, így pedig meg kell állni egy szünetre, de az egy ekkora útnál nem is árt.

– Elektromos autó használójaként hogyan látja a romániai töltőhálózat helyzetét?

– Nem gondolom azt, hogy egy töltősivatag lenne, annak ellenére, hogy valóban kevesebb töltőállomás van, mint Magyarországon vagy más európai országokban. Az állam az elmúlt hónapokban egy nagyon jó programot indított, amelynek az a lényege, hogy a különböző vendéglátóhelyek lehívhatnak vissza nem térítendő összegeket töltőállomások telepítésére. Véleményem szerint hamarosan nagymértékben meg fog ugrani Romániában a töltőpontok száma. De jelenleg is vannak töltők, a fő útvonalak mentén szinte az összes MOL benzinkútnál van elhelyezve egy töltőállomás, az EON hálózatával valószínűleg partneri kapcsolatban vannak, és ez az együttműködés tette lehetővé a töltők elhelyezését. Továbbá a Kauflandnál és az Auchannál is vannak töltőpontok, de a Volkswagen márkakereskedésnél is van elhelyezve áramforrás. Sőt, ha most új autót vásárolunk, akkor egy évig ingyenesen lehet ott tölteni, ehhez természetesen Volkswagen elektromos autót kell vásárolni.

Elektromos autó  – illusztráció

Forrás: pcworld.hu


– Ön hol tölti az autóját?

– Házban lakom, így van lehetőségem otthon tölteni. Általában amikor hazaérek, reflexszerűen elkezdem tölteni az autót. Fotovoltaikus napelemek büszke tulajdonosa is vagyok, ezáltal pedig az áram, ami az autóba is kerül, szintén tisztának, avagy zöldnek nevezhető. Arról nem is beszélve, hogy ha otthon van az autó, és közben süt a nap, akkor a töltés teljesen ingyen van. Ebből a szempontból kényelmesebbnek és gazdaságosabbnak látom az elektromos autókat azok számára, akik házban laknak.

– Kinek ajánlaná az elektromos autókat?

– Elsősorban azoknak, akik hisznek a zöldjövőben, hiszen az elektromos autó egy megfelelő válasz a fenntartható életmódra. Amennyiben házban lakunk, egyszerűbb és gazdaságosabb is. Azok, akik tömbházban laknak, valahogy másképp kell megoldják a töltést, de ez sem lehetetlen, hiszen össze lehet kötni egy bevásárlással, vagy van, akinek van lehetősége a munkahelyén tölteni. 

– Mennyit lehet spórolni egy elektromos autóval, mondjuk egy évi átlagos 15.000 kilométeres futás mellett?

– Az autógyártók weboldalain átlagosan egy évi 700 eurós megtakarításról számolnak be, de számításaim szerint ez akár 1000 euró is lehet. Természetesen ez nagyban függ attól, hogy hány kilométert teszünk meg, és van-e lehetőségünk otthon tölteni, vagy pedig külön fizetnünk kell a töltésért. Továbbá az elektromos autók szerviz szempontjából is sok pénzt meg tudnak spórolni, hiszen nincs olajcsere, és nincsenek mozgó alkatrészek. A gyártó által előírt szervizekre is csak kétévente kell vinni az autót. Nagyon kevés dolgot kell cserélni egy elektromos autóban, és ezek sem kerülnek sok pénzbe, ilyen például a pollenszűrő és a fékolaj. 

– Mennyire érzi magát zöldnek egy elektromos autó tulajdonosa, aki ráadásul még napelemről is tölti az autóját?

– Nagyon, és büszkeséggel tölt el, hogy ezt sikerült elérnem. Aki hisz a fenntartható, „zöld” életben, annak ilyen lépéseket kell tennie. Szerintem néhány éven, évtizeden belül már csak elektromos autót fogunk tudni vásárolni, vagyis ez idővel elkerülhetetlen lesz.

– A következő autója szintén elektromos lesz, esetleg visszatér a belső égésű motorral működő autókhoz, vagy a hidrogéncella lesz a következő lépcsőfok?

– Ha marad a jelenlegi felállás, akkor mindenképpen elektromos lesz a következő autóm is. Követem a hidrogéncellás technológiát is, de az jelen állás szerint inkább a teherautók és repülőgépek piacán lesz működőképes. Jelenleg csak elektromos autóra gondolok, és második autónak egy olyat fogok keresni, amelyiknek nagyobb a hatótávolsága. Úgy képzelem, hogy a valós 400 kilométer körüli hatótáv nekem már elegendő hosszú utak megtételére is.

– Mit tud ajánlani, mire figyeljenek azok, akik elektromos autót szeretnének vásárolni?

– Nagyon fontos odafigyelni, hogy az autóban legyen hőszivattyú. Ugyanis télen, amikor szükség van fűtésre, nagyon lecsökkenhet a hatótáv, ha az autóban nincs hőszivattyú. Szerintem elektromos autó vásárlása előtt ezt mindenképpen meg kell nézni.

e-Golf