2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kormány január 1-től 10 százalékos nettó minimálbér-emelést javasol, ami azt jelenti, hogy a bruttó minimálbér 2550 lejre nő, nettóban 138 lejjel kapnak többet azok az alkalmazottak, akiket jelenleg minimálbéren foglalkoztatnak. A minimálbér-növekedés közel 2 millió embert érint, az alkalmazottak mintegy 35 százalékát. És ez már önmagában is elég drámai, főként, ha azt vesszük alapul, hogy 2019-ben mintegy másfél millióan dolgoztak bruttó minimálbérért Romániában. Tehát olyannyira „dübörög” a gazdaság, hogy a minimálbéren alkalmazottak száma két év alatt mintegy félmillióval nőtt. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindannyian ilyen kevést pénzt visznek haza, bizonyos ágazatokban igencsak dívik a zsebbe való fizetés. Annak a következményeire, hogy a feketén kapott pénzre nem fizet tb-t, egészségbiztosítási járulékot, nyugdíjas korában eszmél majd fel a dolgozó, amikor a megélhetéséhez alig elegendő jövedelme lesz, az állam pedig az adótól esik el. 

A minimálbér-emelésnél maradva, ennek mértékét a hírek szerint a szakszervezetekkel való egyeztetések nyomán döntötték el, bár utóbbiak elégedetlenek (mondjuk, nekik ez a „dolguk”) amiatt, hogy a kormány 5 százalékos inflációt vett alapul a minimálbér emelésénél, az érdekvédelmi szervezetek viszont 7 százalékossal számolnak év végéig, ami akár ennél is nagyobb lehet. Az energiaárak növekedésének mértéke ugyanis még bizonytalan, majd talán a novemberi számlákon lesz a bizonyosság. A lakosság, az önkormányzatok is számíthatnak arra, hogy jó „kövér” számlákat kapnak. Közben az üzemanyagárak emelkedése is drágulásokhoz vezet. Az építőanyagok drágulása mellett az élelem, a ruházat, gyakorlatilag minden drágább. 

Január 1. után tehát 138 (!) lejjel visznek többet haza a minimálbéren alkalmazottak. Ebben megegyeztek, de kérdés, hogy a magánszektor hogyan tud felzárkózni a kötelező emeléshez, illetve, azok esetében, akik ennél kicsivel többet keresnek, a munkáltatók növelik-e a béreket? A munkáltatók ugyanis a 10 százalékos minimálbér-emelést is sokallják, szerintük bruttó nyolc százalék is elég lenne. Lassan oda jutunk, hogy az alkalmazottak mintegy fele minimálbéren fog dolgozni, a többiek pedig… ahogy lehet. Fentiek tükrében igen érdekesen alakulhat a munkaerőpiac dinamikája.