2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Káosz, kapkodás, ellentmondó nyilatkozatok – ez a helyzet egy héttel iskolakezdés előtt Romániában, miközben a koronavírus-járvány nem csitul. Miután a szaktárca tavasztól képtelen volt felszámolni az oktatási rendszer hiányosságait, úgymint a távoktatáshoz szükséges eszközök hiánya, a pedagógushiány, a nem megfelelő iskolai infrastruktúra stb., és alig tudtak szeptember elejére elkészülni a tanintézményekben folyó tevékenység megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó módszertani útmutatók kidolgozásával, Ludovic Orban kormányfő tegnap „üzent” a tanároknak. Közölte, a tanároknak fel kell készülniük arra, hogy mind az osztályteremben lévő diákokat, mind azokat is, akik online követik az órát, képesek legyenek tanítani. Szerinte ez alkalmazkodás és megértés kérdése. Szerintem viszont bármennyire is alkalmazkodó és megértő a pedagógus, nem láthatja el elektronikus oktatóeszközökkel a diákokat, sem internet-hozzáférési lehetőségről nem gondoskodhat, és dupla műszakot sem vállalhat. Ugyanis az iskolai táv- vagy hibrid oktatás feltételeinek való megfelelésről az oktatási tárcának kellett volna gondoskodnia, és tavasztól mostanáig lett volna idő erre. A kormány által beígért táblagép-osztogató akció még csírájában van, a közbeszerzést sem sikerült lefolytatni, ehelyett a miniszterelnök átpasszolta a felelősséget az önkormányzatoknak, mondván, hozzájuk tartoznak az iskolák. Majd a kormány fizet, van erre 100 millió eurója, amiből félmillió táblagépet lehet venni. Igaz, májusban még azt ígérte, lebonyolítják a licitet, és minden iskolásnak lesz készüléke. Ma még mindig ott tartunk, hogy a digitális analfabetizmus széles tömegeket érint mind diákok, mind oktatók, szülők esetében, eszközök még sehol, de kormányvonalon megy az egymásra mutogatás. Ami pedig az arcmaszkokat illeti, a hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek máig sem osztották szét a beígért 115 millió maszkot. Ehelyett textil arcvédők használatát ajánlják a diákoknak, ami naponta mosható, vasalható. 

Szeptember 14-ig, mire megkezdődik az iskola, készen kellene lenni az osztálytermek járvány indokolta átrendezésével, tanulói létszámtól függően térelválasztók felszerelésével, fertőtlenítőszerek beszerzésével, adott esetben webkamerákat szereltetni, hogy a szemtől szemben tartott tanórákat élőben közvetíthessék a távoktatásban levő tanulóknak (egy tanár ugyanis nehezen tart egyidejűleg osztályban és online órát, logikus, nem?). 

Nagy a lemaradás, és csodaszámba megy, ha tíz nap alatt az óvodák, iskolák járványügyi szempontból készen fognak állni a diákok fogadására. A héten megjelent oktatási útmutató szerint még csak most kell feltérképezni a kihasználható helyiségeket, felkészülni a tanulólétszám függvényében. Mert ugye nem mindegy, hogy 15 vagy 25 diák kerül egy osztályterembe. 

Illetékesek briliáns véleménye: kezdjük el a tanévet, és menet közben meglátjuk, mi történik…