2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ma szavaz a parlament a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványról, amelyet a múlt héten nyújtott be a Szociáldemokrata Párt (PSD). A kormányt az ellenzéki párt elnökhelyettese „elemi csapásnak” nevezte, amely egyebek mellett befagyasztotta a béreket, a nyugdíjakat, a családi pótlékot, ráadásul szerinte a nemrég elkészült úgynevezett helyreállítási terv is katasztrofális, és szinte kizárólag a politikai klientúrának átjátszott pénzekről szól. 

A kormányhoz közelálló körökből származó hírek szerint maga a vezető kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is szívesen megszabadulna a kormányfőjétől, különösen mióta kiéleződött a harc a párt elnökségéért. Menesztené tehát a miniszterelnökét, de úgy, hogy ennek ellenére kormányon maradjon. A pártelnök meg szívesen visszaülne a miniszterelnöki székbe.

Tegnap még huszonkét szavazat hiányzott ahhoz, hogy sikerüljön a kormánybuktatás, egyelőre a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja – amely korábban mindig a kormányok pártján állt – biztosították támogatásukról. A PSD elnöke azonban a kormányzattal elégedetlen kormánypártiak szavazataira is számít. Vannak ugyan fenntartásai, és annak is tudatában van, hogy hatalmas nyomás nehezedik a liberálisokra minden irányból, de – mint mondta –, mégis „megtörténhet, hogy Orban hőstettet hajt végre, és megszabadítja az országot a Cîţu-kormánytól”. 

A pártelnök, Ludovic Orban a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a közötte és Cîţu között a pártelnökségért folyó hatalmi harc nincs befolyással a koalíciós kormány stabilitására. Egyébként a koalíciós partnerek – az USR PLUS és az RMDSZ is – támogatásáról biztosították a kormányt. 

Ahhoz, hogy átmenjen a bizalmatlansági indítvány, és megbukjon a kormány, 234 szavazatra van szükség. A PSD egyik vezető politikusa nem tartott kizártnak egy közös PNL–PSD-kormányzást a következő választásokig, azonban a párt elnöke ezt a megoldást kizártnak tartja. Szerinte, ha bukik a jobbközép kormánykoalíció, előre hozott választásokat kell szervezni. 

Kíváncsian várjuk tehát a mai szavazás eredményét. Még csak annyit, hogy a 2020. decemberi parlamenti választásokra az akkori kormány 625 millió lejt különített el…