2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Buszjáratok a peremközségekbe

A 2020-as önkormányzati választások kampányában a metropoliszövezet RMDSZ-es polgármesterei ígéretet tettek és aláírták Marosvásárhely metropoliszövezetének fejlesztési chartáját, amiben az egyik kiemelt pont a tömegközlekedés korszerűsítése és kibővítése volt.


Fotó: Nagy TiborKovács Mihály Levente elmondta, a metropoliszövezeten belül a közösségi fejlesztési társulásnak Marosvásárhely és az a hét önkormányzat a tagja, amelyek össze vannak nőve a megyeközponttal. Az első lépés az, hogy miután létrejön a jogi forma (aminek az a feltétele, hogy az önkormányzatok elfogadják az erre vonatkozó statútumot és azt beírassák a bíróságon), vélhetően egy éven belül elindulna a modernebb tömegközlekedési szolgáltatás.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy a projekt fenntartására az önkormányzatok öt lejt fizetnének minden lakos után. Továbbá a kezdőtőke 1.000.000 lej, amibe minden település 50.000 lejt fizetne a költségvetéséből, és a fennmaradó 650.000 lejt Marosvásárhely fogja hozzáadni.

Az anyagi feltételek elrendezését követően szükség lesz egy mobilitási tanulmányra, amelyben meg lesz határozva, hogy menetrend szempontjából például Marosvásárhely és Maroskeresztúr között hányas számú autóbusz fog közlekedni, milyen gyakorisággal és milyen útvonalon.

Kovács Mihály Levente kiemelte, hogy az infrastruktúrát a Marosvásárhelyi Közlekedési Vállalat fogja biztosítani, azaz a város buszparkjából lesznek megoldva a menetrend szerinti járatok. Továbbá Marosvásárhellyel közösen a többi önkormányzat is leadott egy pályázatot új autóbuszok vásárlására. Ennek a finanszírozása a helyreállítási tervből (PNRR) történik. 

A projektben érintett települések: Marosvásárhely – mint megyeközpont –, Maroskeresztúr, Marosszentanna, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Jedd, Koronka és Mezőpanit.