2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bemutatták az újonnan vásárolt eszközöket

Néhány napja gépbemutatót tartottak Székelybere község gazdái, akik a Pro Economica Alapítvány székelyföldi gazdaságfejlesztési programja keretében nyert támogatásokkal vásárolt mezőgazdasági eszközöket tették közszemlére. A községben egyre nagyobb területeket művelnek meg.

A községi önkormányzat hathatós támogatást nyújtott a gazdáknak tavaly a pályázók bejegyzésében, a kérelmek elkészítésében, az igazoló iratok beszerzésében, a pályázatok benyújtásában, ezért a községben viszonylag sok gazda kért segítséget a Pro Economica Alapítvány révén a magyar kormány székelyföldi gazdaságfejlesztési programja keretében. A községbeliek szép számmal vásároltak traktorokat, de még több ehhez kapcsolható eszközt: váltóekét, tárcsát, talajlazítót, vetőgépet, körbálázót, homlokrakodót, legelőtakarítót, pótkocsit. Volt olyan gazda, aki traktort nem, de öt hozzá kapcsolható eszközt is vásárolt, és olyan eszközöket is, amelyek értéke jóval felülmúlta a traktorét. Sok esetben az ehhez kapott tizenötezer eurós támogatás a vásárlási érték csekélyebb része volt. Voltak olyan gazdák, akik tenyészállatokat vásároltak, mások gyógynövénytermesztésbe ruháztak be.

A járvány miatt akadt nehézség is a vásárolt javak leszállításában, volt olyan hazai gyár, ahol a 270 alkalmazottból csupán öt dolgozott, ezért a külföldről behozott traktorok ellenőrzése szinte nem is működött. Végül minden gazdának sikerült a végső határidőre beszereznie a leszerződött gépeket, és elkészítenie az elszámolást – mutatta be a program lefolyását, az akadályokat és sikereket lapunknak Benedekfi Csaba polgármester.


Megkésett, de nem maradt el a bemutató

Az év elején még úgy tervezték a gazdák, hogy a gépeket, eszközöket a községben májusban bemutatják, ünnepélyes keretet szerettek volna adni neki színpadi fellépőkkel, de a már leszerződött programokat és a kitűzött találkozó tervét keresztülhúzta a koronavírus-járvány. A rendezvényt elnapolták, de nem mondtak le róla, s mivel a gazdák nagyon ragaszkodtak hozzá, hogy még idén megejtsék azt, a tervezettnél jóval szerényebb körülmények között ugyan, de sor került a községi gépbemutatóra.

Mintegy negyven gazda vásárolt mezőgazdasági gépet, traktort és számos eszközt 

Fotó: Varga Levente


A gazdák Kendőben találkoztak és sorakoztak fel gépeikkel, majd innen rendőri irányítással végigvonultak Márkodon, Máján, Székelyberén, Seprődön, Nyárádszentimrén és Berekeresztúron, majd egy nagy réten parkoltak le. Itt alkalom és lehetőség volt rá, hogy szemügyre vegyék a gépeket-eszközöket, tapasztalatot cseréljenek.

A szemlére mintegy kéttucatnyi traktort vittek el a gazdák, aki nem ezt vásárolt, az valamelyik ismerős traktorához kapcsolta az újonnan beszerzett eszközt, úgy juttatva el a bemutatóra. 

Nemcsak a géptulajdonosok elégedettek a gépekkel, hanem az állatot vásárolt gazdák is, törzskönyvezett pirostarka szarvasmarhákat hoztak Németországból, a legtöbbjüket vemhesen, az azóta született borjak is többletjövedelmet jelentenek, nem beszélve arról, hogy megtöbbszöröződött a tejhozam. Ezért azon gondolkodnak, hogy lassan az egész községi állományt fel kellene javítani vagy ki kellene cserélni.


Várják a hatást

A polgármester szerint igen nagy segítség volt a támogatás a gazdáknak, hiszen több mint félmillió euró folyt be a községbe, és ennek a gazdasági hatására, a termelési mutatók emelkedésére is várnak.

A községben jelenleg mintegy ötven nagyobb gazda van, ugyanis a felső, dombvidéki falvakban főleg mezőgazdasággal foglalkoznak az emberek, míg az alsó településekről többen bejárnak Nyárádszeredába vagy Marosvásárhelyre dolgozni, ezért itt inkább jövedelemkiegészítő szerepe van a gazdálkodásnak. Mégis vannak, akik nagy tételben termesztenek szalmásgabonát, gyógynövényt, léteznek 60-80 hektárt művelő vagy akár 50-60 tehenes gazdák is. A legnagyobb (száz, de esetenként kétszáz hektárnál is nagyobb) területeket használók nem helyiek, más községben élnek, de itt (is) gazdálkodnak.

 Az alig 1300 lakosú község határa több mint négyezer hektár, az utóbbi években a meg nem művelt területek aránya lényegesen csökkent, sok legelőt takarítottak ki, parlagon maradt földeket szántottak fel. Lassan a termeléssel nullszaldóssá tették a mutatókat, így a meglévő mezőgazdasági támogatásokat már jövedelemként könyvelhetik el a gazdák. Amíg ezek a mezőgazdasági plusztámogatások léteznek, addig várhatóan nem maradnak parlagon a földek, de ha a támogatási rendszer megbicsaklana, a mezőgazdasági termelés ismét zuhanórepülésbe kezdene – véli Benedekfi Csaba polgármester.