2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Megyei Kórház Gyermek-gyógyászati Klinikájának személyzete régen reménykedik abban, hogy az épületet felújítják. 1983 óta ugyanis, hiába kérték, lényeges javítási munkák nem történtek. 2000 után kisebb-nagyobb segítséget kapott ugyan a kórház, de ez csak egy-egy részlegére korlátozódott.

Fotó: Bodolai Gyöngyi


A Megyei Kórház Gyermek-gyógyászati Klinikájának személyzete régen reménykedik abban, hogy az épületet felújítják. 1983 óta ugyanis, hiába kérték, lényeges javítási munkák nem történtek. 2000 után kisebb-nagyobb segítséget kapott ugyan a kórház, de ez csak egy-egy részlegére korlátozódott. Így dr. Sglimbea Doina, a megyei közegészségügy felügyelőjének segítségével a nefrológiai intenzív terápiai osztályt tették rendbe, majd később a tető következett. Az utóbbi években magyar egyetemi hallgatók ajánlották fel a gólyabál bevételét, segített a Diákliga és az ortodox hallgatók szövetsége, Czédula Kamilla tanárnő pedig a művészeti iskolások karácsonyi ünnepségének bevételével támogatta a kórházat. Az összegekből jobbára a legszükségesebb fogyóanyagokat vásárolták meg.

Az épület teljes felújítása a megyei klinikai kórház, a megyei tanács és az egészségügyi minisztérium által biztosított összegekből kezdődött meg. A múlt évben elkészült a harmadik emelet, az idén ősszel fogtak hozzá újra a munkálatokhoz – számolt be dr. Kiss Éva egyetemi tanár. A nagyobb kórtermeket felosztották, az anyukáknak külön kórtermet, új mosdókat alakítottak ki. Az ablakokat elegáns barna termopán nyílászárókra cserélik, a padlót műanyag burkolattal vonják be.

Az ígéretek szerint a felújítás mellett új röntgenkészüléket kap a klinika, korszerű ultrahangkészülékkel és a tápcsatorna vizsgálatához szükséges endoszkóppal bővül a felszerelés.

Ahogy már beszámoltunk, egy új részleget különítettek el a gyermek-onko-hematológia számára.

Az ígéretek szerint a felújítást még az idén befejezik, s a klinika megváltozott körülmények között fogadja a legkisebbeket.