2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Folyamatban van a sugárterápiás készülék javítása

Több mint 13 millió lejt hagyott jóvá két, a kórházakat érintő beruházásra szerdai ülésén a Maros megyei önkormányzat. Az egyik, talán legfontosabb és régóta várt projekt a marosvásárhelyi onkológiai klinika átfogó felújítására vonatkozik. Az onkológiai klinika kapcsán jó hír, hogy decemberre valószínűleg elkészül az új sugárterápiás készülék beüzemeléséhez szükséges bunker, ugyanakkor folyamatban van a több mint egy hónapja meghibásodott sugárterápiás készülék javítása, így előreláthatólag két hét múlva tudják ismét fogadni a sugárkezelésre szoruló pácienseket. 

Amint arról lapunk hasábjain beszámoltunk, június 24-től szünetelnek a sugárkezelések a marosvásárhelyi onkológiai klinikán, mivel meghibásodott a sugárterápiás készülék, az egyetlen ilyen berendezés a megyében. A mintegy 18 éves készüléknek több fontos alkatrésze hibásodott meg, ezek cseréje pedig jelentős összegbe került, ezért közbeszerzési eljárást kellett kiírni, ami köztudottan időigényes folyamat. Tegnap dr. Ovidiu Gîrbovan, a Maros Megyei Klinikai Kórház menedzsere lapunknak elmondta, megszervezték a közbeszerzést, megérkeztek Amerikából a szükséges alkatrészek, és a szervizelő cég szakemberei már javítják a gépet. Amennyiben a napokban befejezik a javítást, két heten belül ismét üzembe helyezik, tehát tudják majd fogadni a sugárkezelésre szoruló pácienseket, akiket ez idő alatt más megyékbe, elsősorban Kolozsvárra, Nagyszebenbe, Bukarestbe irányítottak. Az igazgató szerint Maros megyében naponta átlagban több mint húsz beteg kap sugárkezelést a marosvásárhelyi onkológiai klinikán, és sajnos országos szinten kicsi a kapacitás arra, hogy az összes, sugárkezelésre szoruló daganatos beteget ellássák, emiatt várólisták vannak, többek közt Marosvásárhelyen is. 

Készül az új sugárterápiás készülék beüzemeléséhez szükséges bunker 

Fotó: Nagy Tibor


Decemberre készül el a bunker

Mint ismeretes, a Maros Megyei Klinikai Kórház onkológiai klinikája mellett a rákos betegek kezelését biztosító új sugárterápiás készülék beüzemeléséhez szükséges bunkert épít a megyei önkormányzat. Péter Ferenc tanácselnök szerint a beruházás jó ütemben halad, előreláthatólag a decemberi határidőre sikerül befejezni az építkezést. 

Az onkológiai klinika átfogó felújítására vonatkozik az a projekt, amelynek gazdasági-műszaki mutatóit tegnapi ülésén hagyta jóvá a megyei testület. Ezt követően kerül sor a versenytárgyalásra és remélhetőleg ősszel sikerül elkezdeni a munkálatot, amelynek a kivitelezési határideje 12 hónap. A 11,9 millió lej értékű projekt keretében átfogó külső-belső felújításnak vetnék alá az igen rossz állapotban lévő épületet, a beruházás része többek között a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a mozgássérültek bejutását elősegítő feljáró kialakítása, egy lift felszerelése, ugyanakkor biztosítani kell az átjárást a kórházépület, valamint az épülőfélben lévő bunker között – emelt ki néhány fontos részletet Péter Ferenc. 

Mint mondta, első ízben egy európai uniós pályázattal próbálkoztak finanszírozást szerezni az onkológiai klinika felújítására, viszont ez nem lett nyertes, mivel feltételként szerepelt a kiírásban, hogy az utóbbi 5 évben semmiféle beruházást nem eszközöltek az épületen, amelynek a korszerűsítésére pályáztak. Így néhány ablakcsere miatt a bizottság úgy ítélte meg, hogy ellentmond a kiírásnak, ezért önerőből, illetve kormánypénzből fogtak neki a munkálatoknak. A 11,9 millió lejből 10 millió a kormánytól érkezett támogatás, a többi pedig a megye önrésze – hangsúlyozta a megyei önkormányzat elnöke. 

A beruházás célja, hogy jobb körülményeket biztosítsanak a pácienseknek, valamint az épületben dolgozó személyzetnek. A klinika épületének hőszigetelése és alacsony energiafelhasználású berendezésekkel való felszerelése ugyanakkor anyagi megtakarításhoz is vezet, hiszen a beruházást követően csökkeni fognak a kórház fűtésre fordított kiadásai.


Szennyvíztisztító állomás a kórháznak

Szintén a tegnapi ülésen hagytak jóvá a képviselők egy szennyvíztisztító állomás építésére vonatkozó határozattervezetet a Gheorghe Marinescu utca 1. szám alatti klinikák számára. A megyei tanács elnöke rámutatott: a beruházásra – amelynek a gazdasági-műszaki mutatóit megszavazták – azért van szükség, mivel a szóban forgó klinikákon olyan tevékenységek zajlanak, amelyek miatt az érvényben levő jogszabályok kötelezővé teszik, hogy a kórház saját szennyvíztisztító állomással rendelkezzen, és az itt keletkező szennyvíz csak előtisztítás után kerülhessen a városi csatornahálózatba. A szennyvíztisztító állomás építésének költsége 2 millió lej, rövidesen sor kerül a közbeszerzésre; a kivitelezési határidő 6 hónap. 


Parkoló és területrendezés a 2-es járóbeteg-rendelő körül

Bár a szerdai tanácsülésen levették napirendről a marosvásárhelyi 2-es számú járóbeteg-rendelő körüli területrendezés, valamint parkoló kialakítására vonatkozó határozattervezetet, Péter Ferenc érdeklődésünkre kifejtette, rövid időn belül, várhatóan rendkívüli tanácsülésen, ismét napirendre tűzik ezt. Mint mondta, a beruházás kapcsán felmerültek bizonyos kérdések, ezért ma kimennek a helyszínre a tervezővel, hogy tisztázzák ezeket. A projektben teljes térrendezés szerepel, ugyanakkor bővül a parkolóhelyek száma, hiszen köztudott, hogy mind a betegeknek, mind pedig az ott dolgozó egészségügyi személyzetnek gondot jelent, hogy nincsen ahol leparkolják gépkocsiikat.