2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros újabb áldozata

Hétfőn délelőtt a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség keresőcsapata és a Megyei Hegyi, Vízi és Barlangi Mentőszolgálat búvárai a Maros gernyeszegi szakaszánál megtalálták annak a középkorú férfinak a holttestét, akinek egy nappal korábban veszett nyoma. 

A halál pontos körülményeit az elkövetkezőkben a törvényszéki orvostani intézet vizsgálata alapján állapítják meg.

Vasárnap kora délután gazdátlan ruhanemű jelezte a folyóparton, hogy valaki vízbe fúlhatott. Amint az a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség közleményéből kiderül, a hatóságot egy 47 éves férfi értesítette arról, hogy 58 éves testvére úszni ment a Marosra, és nem tért vissza. 

A helyszínre a rendőrség mellett a megyei katasztrófavédelmi felügyelőséget riasztották. A tűzoltók sötétedésig keresték sikertelenül a férfit, hétfőn újrakezdték a keresést. A Hegyi, Vízi és Barlangi Mentőszolgálat vezetője, Kovács Róbert délben értesített arról, hogy a férfi holtteste előkerült. 

A csónakos keresőcsapat és a búvárok a Maros iszapos medrének a felkavarására irányuló technikával találtak rá az élettelen testre – tudtuk meg Kovács Róberttől, aki arról is tájékoztatott, hogy idén nyáron legalább négy hasonló bevetésen vettek részt a mentőszolgálat szakemberei. 

– Mire kell odafigyelni a tragikus kimenetelű esetek elkerülése érdekében? – kérdeztük a szolgálat vezetőjét.

– Lehetőleg biztonságos helyen, strandon vagy fürdésre alkalmas tóban mártózzunk meg, ússzunk, aki pedig a folyóvizet választja, mindenképpen tartsa szem előtt, hogy elég jól tud-e úszni. A folyókban gübbenők, örvények lehetnek, a víznek sodrása van, ez mind veszélyforrás. Felmelegedett testtel tilos egyből beugrani a hideg vízbe. Ez azért is fontos, mert a folyó vize nem átlátszó, üvegek, kövek lehetnek benne, amelyek olyan sérülést okoznak, amitől az illető elveszítheti az eszméletét. A legfontosabb pedig az, hogy soha ne menjünk egyedül fürdeni. Veszély esetén csak jó úszó vállalkozzon a mentésre, a fuldokló ugyanis rémületében a mentésére érkezőt is lehúzhatja magával a víz alá. A legjobb, ha egy ruhadarabbal vagy hosszú ággal próbálunk segíteni a bajbajutottan, aki a feléje nyújtott tárgyba bele tud kapaszkodni, és így megmenekülhet – tette hozzá Kovács Róbert. (nszi)