2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A múlt hét vége slágertémája volt, hogy eljött Romániába egy Ausztriában élő liechtensteini herceg, és lelőtte Artúrt, Románia legnagyobb élő medvéjét. Az eset óriási cirkuszt váltott ki, bloggerek, „elemzők”, hírportálok egyaránt „rákattantak” az ügyre.

Artúrt – hangsúlyozták a különböző hírportálok, kereskedelmi tévék meghívott vitapartnerei – a magyar többségű Kovászna megyében, Ozsdola környékén lőtték le, ahol (bizonyíték nélküli állításaik szerint) az ozsdolai vadászegyesület vezetője nagybátyja a magyar környezetvédelmi miniszternek. A „hír” futótűzként terjedt a különböző portálokon, anélkül, hogy bárki bizonyítékot keresett volna az állítás valóságára. 

Olyan címekkel ecsetelték az esetet, mint például: „Osztrák–magyar bomba!”, és arról szóltak, hogy „Artúr megölését Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter nagybátyja szervezte meg, illetve, hogy a tárcavezető és a miniszterelnök együttes erővel próbálja menteni a „kárpáti medvék királyának gyilkosát”, aki menekül mind a román, mind a külföldi sajtó elől. Sőt, még olyan vélemény is elhangzott, hogy egy romániai medvét miért neveznek Artúrnak, mikor sokkal jobban illenék rá a Gheorghe név?! 

Artúr esete nem egyedülálló, csupán újabb alkalom a magyarellenesség kinyilvánítására és a magyar ellenségkép fenntartására. Így megy hosszú évek óta, és semmi jele annak, hogy a jövőben bármi változna. A baj, hogy éppen ezek a népbutító manipulátorok tartják fenn a társadalom széles rétegeiben a magyar ellenségképet, azt, hogy minden, ami Romániában magyar, az veszélyes, és meg kell szüntetni.

Nemrég írtunk arról a Véres virradatok című könyv kapcsán, hogy a nacionalistáknak a vérében van a magyarellenesség. Erre reagált egy román nevű olvasónk, aki elítéli a nacionalizmust és azt a módot, ahogy a fenti írásban említett könyv szerzői „diverzionista módszerekkel próbálnak etnikai viszályt kelteni”. Ugyanakkor arra figyelmezteti a Véres virradatok szerzőit, hogy minden diverzionista igyekezetük csődbe megy, mert sem a románok, sem a magyarok, akik egymás mellett élnek, „nem ostobák, és tudják, honnan fúj a szél”. Azért is elítéli a hangulatkeltő professzorokat, hogy – kihasználva a világjárvány kiváltotta nehéz helyzetet – „ördögi titkos terveket propagálnak”, így próbálva megzavarni a románok és magyarok békés együttélését. Végül azt ajánlja a szerzőknek: „minél hamarább oltassák be magukat a sovinizmus vírusa ellen”, amely – mint írja – „sokkal veszélyesebb a koronavírusnál”.

Aktuális és helytálló vélemény. Érdemes lenne megszívlelni.

Jut eszembe. A minap illegális vadászaton fejbe lőtt vadászról szinte senki sem beszél.