2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Országos Kataszteri és Ingatlanügynökség felvállalta, hogy 2023-ig befejezi az országos kataszterezési és telekkönyvezési programot. A folyamat 2015–2023 közötti utolsó időszakára összesen 280 millió lejt különítettek el a költségvetésből, ami jóval több, mint amit eddig erre szántak.

2019-ben minden közigazgatási egység legtöbb 160.000 lejt kaphat a hozzá tartozó kültelkek felmérésére, telekkönyvezésére. Tavaly ez az összeg 155.000, egy évvel korábban 150.000, míg 2016-ban 135.000 lej volt. Az országban eddig 2.181 polgármesteri hivatal igényelt finanszírozást, amiből mintegy 3.291.000 hektár földterületet és 4.066.000 ingatlant telekelhetnek. 2019. április 3-ától a kataszteri hivatal közli a közigazgatási egységekkel a rendelkezésükre álló összeget, ugyanakkor a munkálatokról szóló szerződés-formanyomtatványt is a rendelkezésükre bocsát, aminek alapján elszámolhatók az összegek. Megyénkben 84 polgármesteri hivatal nyújtott be kérvényt a kataszterezés támogatására, ez összesen 11.080.500 lejt jelent. A törvény szerint először az olyan területeket kell felmérni, ahova országos érdekeltségű infrastruktúra-fejlesztési beruházásokat terveznek, majd azokat a mezőgazdasági földeket, amelyek megművelését támogatja a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). Azok a polgármesteri hivatalok, amelyeket patronál az Országos Kataszteri és Ingatlanügynökség, augusztus végéig szolgáltatási szerződést kell kössenek a munkálatot végző céggel. Csak azután utalják át a pénzt a hivataloknak, miután telekelték a felmért ingatlanokat. 

Az országos kataszterezési program keretében Románia felvállalta, hogy egységes kataszteri és telekkönyvezési rendszert vezet be. A teljes munkálatot az Országos Kataszteri és Ingatlanügynökség saját jövedelméből finanszírozza, ami mintegy 4 milliárd lej, ehhez a regionális operatív programon keresztül 300 millió euró támogatást kaptak, ugyanakkor a polgármesteri hivatalok saját költségvetésükből is fedezhetik a telekelést. 

Erről tájékoztatta az érdekelt polgármestereket Vasile Marcel Grigore, a megyei kataszteri hivatal igazgatója. A prefektúrán április 15-én tartott megbeszélésen jelen levő polgármesterek a munkaerőhiányt okolták (nincs topográfus) azért, hogy nem a megfelelő ütemben haladnak a felméréssel, a terepmunkával. Megyénkben az általános kataszterezés teljes egészében csupán Szászkézden készült el. 

Ott a munkálatokat 10 évvel ezelőtt kezdték el, és országos pályázati támogatással sikerült befejezniük. 

  Fotó: Nagy Tibor (archív)