2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megérkezett a pénz a biztosítópénztárhoz

Bürokratikus gondok miatt januárban fennállt a veszélye annak, hogy vércukorszintmérő szenzorok nélkül maradnak a Maros megyei cukorbeteg gyermekek. Most megoldódni látszik a helyzet, a megyei egészségbiztosító pénztár a napokban kellett átutalja a megyei sürgősségi kórháznak a szenzorok beszerzéséhez szükséges összeget.

A problémára januárban a Maros Megyei Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesülete (ASCOTID) hívta fel a figyelmet, és mozgósította az ügyben érintett összes hatóságot a hiányosság mielőbbi orvoslása érdekében.

Simon Ilona, az egyesület alelnöke lapunk érdeklődésére elmondta, decemberben adott volt a szükséges összeg a 2020-as évre a szenzorokra, meg is rendelték, megkötötték a szerződést, a forgalmazó pedig vállalta a szerződésben, hogy 48 órán belül leszállítja a teljes mennyiséget. Ellenben a szerződést december 30-án írták alá, amikor az ünnepek miatt január 6-ig munkaszüneti napok következtek. Nem költötték el a 2019-es év végéig a szenzorokra szánt összeget, így azt januárban vissza kellett utalni a biztosítópénztárnak. Úgy nézett ki, hogy a gyerekek tesztlapok és szenzorok nélkül maradnak. Az egyesület alelnöke szerint végül erre nem került sor, ugyanis a kolozsvári regionális központ, ahová Maros megye is tartozik, segített, biztosították a fogyóanyagokat az érintett családoknak, az egyesület vezetősége pedig az intézmények képviselőivel próbált mielőbb megoldást találni a helyzetre.

Fotó: Menyhárt Borbála


– Kedden voltunk a biztosítópénztárnál, találkoztunk az igazgatónővel, akitől megtudtuk, hogy megérkezett a pénz a Maros megyei egészségbiztosító pénztárhoz, egy napon belül átutalják a kórháznak. Jelenleg így állunk, szenzorok még nincsenek, de pénz és ígéret van, várjuk a fejleményeket – tette hozzá Simon Ilona.

Az alelnök rámutatott, azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei igényelték, az országos diabéteszprogram keretében évente 55 szenzort, valamint egy adó-vevő készüléket biztosít az állam ingyenesen. Az erre vonatkozó kormányrendelet 2018 szeptemberében látott napvilágot, elkezdték összeállítani az iratcsomókat, és a bürokrácia miatt 2019 júliusáig tartott, amikor az első jogosult családok megkapták ezeket a szenzorokat. Azoknak a gyerekeknek, akiknek jóváhagyták az iratcsomójukat, tehát jogosultak az ingyenes szenzorokra, visszavágták a vércukorszintmérő tesztlapadagjukat, azaz a gyerekek az eddigi négyszáz helyett száz tesztcsíkra jogosultak, a felnőttek pedig az addigi kétszáz helyett százra. Azonban az egyesület alelnöke szerint, aki maga is egy cukorbeteg fiatalember édesanyja, ez a mennyiség nem elegendő, ugyanis ahhoz, hogy a szenzor jól működjön, egy nap legalább kétszer kell kalibrálni, ehhez pedig szükség van arra, hogy ujjbegyből is megmérjék a vércukorszintet. Ugyanakkor ahhoz, hogy élni tudjanak a technika adta lehetőséggel, azaz szenzoros készülékkel tudják nyomon követni gyerekük vércukorszintjének alakulását, a szülőknek meg kellett vásárolniuk egy performáns okostelefont, ami legkevesebb hatszáz-hétszáz euróba kerül.

A fogyóanyagot, a szenzort, amit az országos diabéteszprogram keretében most ingyenesen biztosítanak, ha meg kellene vásárolják a családok, hetente 50 eurós kiadást jelentene, emellett az adóvevő, amit évente egyszer kell beszerezni, körülbelül ezer-ezerkétszáz lejbe kerül. Érdeklődésünkre Simon Ilona elmondta, nem minden cukorbeteg gyereket nevelő család igényelte az ingyenes szenzorokat, akadnak nehéz anyagi helyzetben lévők, akik nem tudják megengedni maguknak, hogy megvásárolják az okostelefont hozzá. Ugyanakkor sokan nem tudják használni, ezért inkább lemondanak róla, és vannak szülők is, akiknek már bevált egy másik típusú szenzor, és nem szeretnének váltani.

Sajnos a mindennapok tapasztalata az, hogy egyre több gyereknél igen zsenge korban, gyakran két-három éveseknél állítják fel a diagnózist, a szenzoros vércukor-

szintmérő pedig jelentősen megkönnyíti az érintett családok életét, hiszen lényegesen kevesebb tűszúrásnak van kitéve a gyerek, és amint az eszköz rendellenesen magas vagy alacsony értéket mér, éles hangjelzéssel figyelmezteti a beteget és hozzátartozóját, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a szülő telefonján kövesse a gyerek vércukorszintjét, tehát könnyebben elkerülhetők a vércukorszint-ingadozásból adódó vészhelyzetek. Ugyanakkor arra is lehetőséget nyújt, hogy a gyereket kezelő szakorvos kövesse telefonján, számítógépén a páciens vércukorszintjének alakulását.