2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A jelentős útinfrastrukturális beruházások folytatását, elkezdését várja a kormányfő az Országos Útügyi és Autópálya-igazgatóság (CNAIR) új vezetőjétől. A posztot ideiglenesen betöltő Narcis Neagát gyakorlatilag lemondatták, bár nyilatkozatában azt állítja, a miniszterelnök kérésére döntött úgy, hogy félreáll. Viorica Dăncilă azt nyilatkozta, hogy CNAIR vezetősége indokolatlanul akadályozta egyes beruházások – mint például a Nagyszeben–Piteşti autópálya 4. szakaszának, a Craiova–Piteşti gyorsforgalmi út egyes szakaszainak – megvalósítását, ugyanakkor félretájékoztatott (a Nagyszeben–Nagylak autópálya ügyében), illetve nem reális határidőket szabott meg a projekteknek. 

Az egyik probléma az, hogy a felsorolt példák közt véletlenül sem szerepel az észak-erdélyi A3-as autópálya befejezése Gyalutól Nagyváradig, és ezt érdekes módon senki, a kormányfő sem nehezményezi. A Magyarország területén rohamosan épülő és a megszabott időre várhatóan elkészülő, Nagykerekinél a román–magyar határhoz érő sztrádát lehet, hogy a határtól összekötik néhány kilométeres pályaszakasszal, és akkor majd nem lehet azt mondani, hogy a semmibe érkezik a magyar autópálya. Hány évnek kell eltelnie, míg átviszik a Királyhágón, hogy elérje Nagyváradot? Hány évnek, hogy Brassóig eljusson? Lassan egy évtizede, hogy épül a 404 kilométeres észak-erdélyi A3-as autópálya, és még ott tartanak, hogy a szerződésbontásokat, óvásokat próbálják menedzselni… De a Marosvásárhely–Jászvásár közötti autópályából sem épült még semmi, nagy a csend a terv körül. És kisebb tervek is kudarcba fulladtak. Nem kell messzire menni, maradjunk csak a Koronka–Jedd–Nagyernye közötti 11,6 kilométeres, 135 millió lejes költségvetésű terelőútnál. Ugyanaz a Narcis Neaga CNAIR-igazgató 2014 októberében, a szóban forgó terelőút munkatelep-avatóján, Victor Ponta jelenlétében Jedden azt mondta, hogy a területek kisajátítása megtörtént, a kivitelező minden, az építkezéshez szükséges engedéllyel rendelkezik. Később kiderült, hogy távolról sem ez a helyzet, úgyhogy 2015 júniusában bírói határozattal leállították a munkálatokat. A CNAIR azóta sem volt képes befejezni ezt a történetet…

A kérdés tehát az, hogy az autópálya-vállalat vezérének leváltása/lemondása lendít-e a dolgokon, sikerül-e folytatni az évek óta félbehagyott beruházásokat, vagy új igazgatóval is marad minden a régiben, és továbbra is azzal „büszkélkedhetnek”, hogy évente még száz kilométer autópályát sem képesek megépíteni.