2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Biztonságos a járműforgalom számára

Szerdán, június 15-én reggel 8 órakor megnyitották a transzfogarasi 7C országutat a járműforgalom előtt. A vastag hóréteg eltakarításának nehézségei ellenére a július elsejére tervezett határidő előtt két héttel sikerült megnyitni a turistaforgalom számára a magashegyi utat. 


Fotó: Elekes RóbertKedden egy szakbizottság tartott ellenőrzést, és megállapította, hogy közlekedésbiztonság szempontjából a 16 kilométeres útszakaszon nincsenek olyan elemek, amelyek veszélyt jelentenének a közúti forgalom szempontjából.

Florea Dascălu, az Országos Közútkezelő Társaság országutak és autópályák karbantartásáért felelő igazgatója szerint reménykedtek abban, hogy a hagyományos július elsejei határidő előtt sikerül megnyitni a közúti forgalom előtt ezt a szakaszt. A hóeltakarítást a megrongálódott útjelző táblák és korlátok javítása, helyettesítése követte, ami nélkülözhetetlen a biztonságos járműforgalom szempontjából. A jeges, vastag hóréteg miatt nehezen haladtak a munkálatokkal, nagy teljesítményű munkagépeket kellett bevetni az eljegesedett hóréteg eltávolítására. A tetőhöz közeledve egyre nehézkesebbé vált a hóeltakarítás, mivel ott a hőmérsékleti értékek is alacsonyabbak voltak. Szerdától azok, akik a Déli-Kárpátokat átszelő magashegyi átkelő vonzó tájaira szeretnének kirándulni, a Bâlea-tó festői környezetébe már járművel érkezhetnek.

Az országos úthálózattal kapcsolatos információkkal az Országos Közútkezelő Társaság diszpécserszolgálata a 021/264.33.33 és 021/9360-as telefonszámokon szolgál, vagy a www.cnadnr.ro honlapon és a CNADNR Facebook-oldalán lehet tájékozódni.