2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ötéves kortól várják a gyerekeket

A nyári szünet után október elejétől ismét megnyitotta kapuit Marosszentgyörgyön a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által épített sátortetős műjégpálya, és újraindul a korcsolyaoktatás, az edzők várják azokat az ötévesnél nagyobb gyerekeket, akik szeretnének megtanulni korcsolyázni. Az év elején az elmúlt idényben több mint háromszáz gyereket tanítottak korcsolyázni, közülük mintegy százan kezdtek el jégkorongozni.


Fotó: Menyhárt BorbálaFebruárban indult el Marosszentgyörgy és Marosvásárhely határában, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által épített sátortetős műjégpályán a Korisuli program, amelynek keretében a Marosvásárhelyi Jégkorong Egyesület edzői több száz gyereket próbáltak megtanítani szakszerűen korcsolyázni a 60x30 méteres pályán. Ugyanakkor a hosszú távú cél az, hogy a tehetséges gyerekekből egy olyan jégkorongszerető generációt neveljenek ki, amely méltón képviselheti majd a várost ebben a sportágban. A szülők érdeklődnek a régóta várt lehetőség iránt,  azoknak is könnyebbség az új műjégpálya, akik évek óta hetente többórás utakat vállaltak más székelyföldi városokba, hogy gyerekeik jégkorongozhassanak, ugyanis Marosvásárhelyen eddig hiányoztak ehhez a feltételek. Ugyanakkor nagy előny, hogy október elejétől április végéig használható a jeges felület.

Kui Csaba edző lapunknak elmondta, ötéves kortól várják a gyerekeket, az elképzelés az, hogy tíz-tizenkét alkalommal egy-egy órás oktatás keretében foglalkoznak velük, korosztályokra osztva, illetve annak függvényében, hogy mennyire boldogulnak a jégen. A cél az, hogy első lépésben minél többet megtanítsanak korcsolyázni, majd a továbbiakban, amennyiben a gyerek alaposan elsajátította a módját, és sikerül megszerettetni vele, megpróbálják bevezetni a jégkorong világába.

A szakember szerint amellett, hogy a sportolás, mozgás minden gyereknek ajánlott, a korcsolyázásnak számos jótékony hatása van, többek között az egyensúlyérzékre, a térben való mozgásra, ugyanakkor a jégkorongozás megtanít csapatban játszani és gondolkodni.

Érdeklődésünkre az edző kifejtette, sokan érdeklődnek a korcsolyaoktatás iránt, április végéig, amikor bezárt a sátortetős műjégpálya, mintegy 330 gyerekkel foglalkoztak, és közülük százan maradtak vissza jégkorongozni – lányok és fiúk egyaránt –, ami igen jó arány. Ugyanakkor első ízben megalakult egy külön jégkorongozó lánycsapat is. – Nagyon hiányzott már Marosvásárhelynek és környékének ez a lehetőség, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ekkora az igény a korcsolyaoktatás iránt. Nagy lehetőség, hogy már októberben van egy jeges felületünk – jegyezte meg. Mint mondta, az elmúlt idényben csoportosan, osztályok is érkeztek szervezetten korcsolyázni, és olyan gyerekeknek is megadatott a lehetőség jégre lépni, akiket a szüleik nem vinnének el, hogy kipróbálják, illetve elsajátítsák ezt a sportot. A marosszentgyörgyi jégpályán egyelőre mintegy húsz korcsolyát tudnak adni a gyerekeknek, akik nem rendelkeznek sajáttal, de rövidesen vásárol még az egyesület.

A marosszentgyörgyi jégpályán Kui Csaba, Vákár Lajos, Nadina Niciu és Madaras László oktatók foglalkoznak a gyerekekkel, az érdeklődő szülők Kui Csaba edzőnél jelezhetik a 0742-658-922-es telefonszámon, ha korcsolyázni szeretnék vinni gyerekeiket.

Marosszentgyörgy jó példával jár elöl

Az iskolások szervezett korcsolyaoktatása sikeresen működik néhány székelyföldi városban, most pedig itt, Maros megyében, a marosszentgyörgyi iskola diákjai számára is megadatik a lehetőség, a helyi önkormányzat fontosnak tartotta, hogy esélyt adjanak a gyerekeknek, hogy megtanuljanak korcsolyázni.

Ezért október elejétől áprilisig a Szent György iskola minden tanulója a jégen tölthet legalább havi egy tornaórát. Az edzők segítségével megtanulhatnak korcsolyázni, vagy csupán jó hangulatban zenére mozoghatnak a jégen. Hétfőn az előkészítő, az első, a második és a nyolcadikos tanulók egy része csúszkálhatott a jégen, miközben kint több mint húsz fokot mutatott a hőmérő higanyszála. A következő napokban a többi osztályok is sorra kerülnek – tudtuk meg Sófalvi Szabolcstól, Marosszentgyörgy polgármesterétől.