2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fővárosban is nagy keletje van a nyárádmenti termékeknek

A Marosvásárhelyről – Nyárádszeredán keresztül – Szováta környékére utazóknak jó hír, hogy saját üzletet nyitott a nyárádandrásfalvi tejfeldolgozó, így az üzem közvetlen szomszédságában termelői áron lehet beszerezni a Gabriella termékcsaládhoz tartozó friss tejtermékeket.

Eddig a nagyvárosokban és Nyárádszeredában is csupán viszonteladóknál lehetett megvásárolni a Gabriella-termékeket, néhány napja azonban megnyitotta első saját üzletét a nyárádandrásfalvi Csizmadia család, mivel szerettek volna lehetőséget adni vásárlóiknak, hogy az üzem szomszédságában jussanak hozzá az ott előállított friss tejtermékekhez. Már e rövid idő alatt számos pozitív visszajelzés érkezett a vásárlóktól. 

Köztudott, hogy nyáron a Nyárádszeredán áthaladó, Szováta felé vezető úton nagy a forgalom, főként hétvégeken sok turista halad át a településen, ezért a bolt nyitvatartását is ehhez igazították: hétköznapokon reggel 7-től este 9-ig, szombaton 8-16 óra között, vasárnap pedig déli 12 órától 20 óráig tart nyitva a képviseleti üzlet, mivel akkor utaznak sokan Szováta környékéről haza Vásárhelyre – tudtuk meg Majláth Károlytól, a tulajdonos család tagjától. 

Az andrásfalvi tejfeldolgozó eredetileg családi vállalkozásként indult, ám az évek során igencsak kinőtte magát, a tulajdonos, Csizmadia György és családja folyamatosan fejleszti a vállalkozást, az évek során több ízben korszerűsítették a termelési folyamatot, és egyre bővült a Gabriella nevű termékcsalád, amelyet mára az ország legtöbb nagyvárosában jól ismernek, és keresnek a vásárlók. Az andrásfalvi tejfeldolgozó közel negyven személynek biztosít munkát. 

Fotó: Nagy Tibor 


Bukarest a legjobb felvevőpiac

Jelenleg közel háromszáz nyárádmenti gazdától napi tizenötezer liter tejet vásárol fel az üzem. Az itt előállított adalékmentes tejtermékek Konstancától Nagyváradig szinte minden nagyvárosban megtalálhatók a nagy üzletláncok polcain, emellett vendéglátó-

egységeknek, szállodák vendéglőinek is szállítanak. Majláth Károly szerint Bukarest a legjobb felvevőpiacuk, a termelésnek mintegy hetven százaléka oda megy. Nyári idényben ugyan valamelyest csökken az eladás a fővárosban, viszont megugrik Konstancán, valamint Brassóban, ahol ebben az időszakban sok turista megfordul. Érdeklődésünkre, hogy terveznek-e saját üzletet a közeli Marosvásárhelyen, Majláth Károly elmondta, azon gondolkodtak, hogy Bukarestben vagy más nagyvárosban nyissanak üzletet, Marosvásárhelyen nem látnak ebben lehetőséget. 

Korszerűsített termelési folyamat

Tavaly ősztől egy nagyszabású befektetésnek köszönhetően új, jóval tágasabb helyszínen zajlik a termelés, a régi üzem udvarán felhúzott kétszintes épületben üzembe helyezett performáns, számítógép-vezérlésű berendezéseknek köszönhetően egyszerűbbé vált a munka, adottak a műszaki feltételek, így sikerült bővíteni a termékskálát olyan termékekkel, amelyekre igény mutatkozott. Így tavaly óta a sajt, túró, tejföl, vaj, mozzarella, a füstölt, kölönféle ízesítésű tekercsek mellett gyártanak telemeát, tehéntúrót, olvasztott sajtot, a napokban pedig friss szánával és palackozott tejjel is bővül a Gabriella termékcsalád. Az épületben, ahol eddig a termelés zajlott, helyszűkével küszködtek, ugyanis egykor a tejgyárat nem erre a kapacitásra tervezték, kezdetben, amikor Csizmadia György elindította a vállalkozást, a saját állataik tejét dolgozták fel, majd az évek során egyre nőtt a nyárádmenti gazdáktól felvásárolt tejmennyiség.