2020. augusztus 14., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn délelőtt léphettek be az első vendégek a harasztkeréki wellnessközpontba. Ákosfalva község legújabb beruházását Harasztkeréken adták használatba.

Vasárnap délután még csak megtekinteni lehetett az új létesítményt, hétfőn délelőtt már a medencébe is beléphettek az első lubickolni vágyók. A látogatókat színvonalas, minden igénynek megfelelően kialakított épület, belső terek és szabadtéri strand fogadja a faluközpontban.

A wellnessközpont ötlete mintegy négy éve fogalmazódott meg, ezt jóváhagyta a helyi tanács is, ezt követően készültek el a tervek, majd az elmúlt közel két év alatt történt meg a kivitelezés. A beruházást az önkormányzat költségvetéséből finanszírozták, és nem kis összeget emésztett fel. 

Felnőtt- és gyerekmedence, napozóágyak és napernyők állnak a vendégek rendelkezésére 

Fotó: Osváth Csaba 


A központban egy bel- és kültéri rész várja a vendégeket: a beltérben medence, pezsgőfürdő, szauna és egy emeleti rendezvényterem, kint egy-egy felnőtt- és gyerekmedence, napozóágyak és napernyők állnak a vendégek rendelkezésére. Egyelőre a járványügyi szabályozások miatt a beltéri medence és a szauna nem használható, a rendezvényteremben is legtöbb húsz személy tartózkodhat egy időben. A létesítményhez egy piknikező is tartozik, mellette pedig egy műfüves kispályát is igénybe vehetnek a sportolni (is) vágyók. A központot nemcsak nyáron, hanem a hűvösebb időszakokban, illetve télen is működtetni fogják, hiszen a földgáz mellett napenergiát és egyéb megoldásokat is használnak fűtésre. A vizet az altalajból, annak is a kék palás rétegéből nyerik, a bő hozamú kút vize az immunrendszer erősítése mellett bőr-, ízületi, szervi betegségek és fertőzések vagy bántalmak kezelésére, illetve enyhítésére is alkalmas.

A nyári strandidény után a községbeli gyerekek számára úszást is fognak oktatni a központban: meglepő módon az önkormányzat, az iskola és a szülők közötti kommunikáció nyomán már 280 diák iratkozott be a tanfolyamokra, amelyek szeptember 1., illetve tanévkezdés után zajlanának kis csoportokban.

A wellnessközpont naponta 10 és 21 óra között használható. A belépő felnőttek számára 27, gyerekek (3 és 14 év közöttiek) számára 17 lejbe kerül három órára, az egész napos belépő 45, illetve 37 lejbe kerül. A községbeli lakosok kedvezményben részesülnek, a felnőttek 25 vagy 40, a gyerekek 15 vagy 30 lejes belépőt válthatnak. Az 50 órára feljogosító bérlet ára 300 lej, hétvégén és ünnepek alatt a jegyárak a felnőttek számára 30, illetve 50 lej, a gyerekek számára 20, illetve 40 lej, míg novembertől áprilisig a nyugdíjasok is kedvezményes áron használhatják a létesítményt, 20 vagy 40 lejes belépő ellenében. A jegy minden, a központ területén található létesítmény és felszerelés használatára feljogosít, és a gépkocsi parkolási díját is magában foglalja.

A Tutti Wellness nevű központot egy, az önkormányzat mellett működő cég kezeli, a létesítmény működtetését és a vendégek kiszolgálását nyolcfős személyzet végzi, ugyanők ügyelnek a járványügyi szabályok betartatására és a látogatók biztonságára is.

Osváth Csaba polgármester lapunknak elmondta: nagyon örül a létesítmény beindításának, illetve az ehhez kapott támogatásnak, és remélhetőleg a lakosság ugyanúgy örül a wellnessközpontnak, mint az elmúlt években megvalósított egyéb beruházásoknak (új községháza, sportcsarnok, felújított művelődési otthonok, utak, hidak, a székelyvajai ifjúsági ház). Jelenleg Ákosfalván épül a napközit, óvodát és elemi iskolát magába fogadó épület, Göcsön művelődési otthon, elemi iskola és óvoda épül, Nyárádszentbenedeken folyik a kastély felújítása. Számos projektjük van, amelyhez megyei vagy országos pénzügyi hozzájárulást várnak, mint az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítése, amelyhez a megye és szakintézmények támogatását is elvárnák.