2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Néhol a páciens, másutt a hozzátartozók kérésére

Mintegy másfél hete jelent meg a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi miniszteri rendelet, amely lehetővé teszi, hogy egy hozzátartozó vagy egy lelkész egy alkalommal meglátogassa a súlyos állapotban lévő, koronavírussal fertőződött betegeket, amennyiben azt a páciens kezelőorvosa jóváhagyja. A Maros Megyei Klinikai Kórház esetében magának a betegnek kell kérnie a látogatást, a csíkszeredai sürgősségi kórházban viszont a hozzátartozók kérésére történhet a beteglátogatás.

Miközben az elmúlt több mint egy év alatt, a járvány kitörése óta szigorúan tilos volt a hozzátartozóknak a kórházban meglátogatni koronavírussal fertőzött, súlyos állapotban fekvő szerettüket, egy idén áprilisban napvilágot látott miniszteri rendelet most szigorú szabályok betartásával ugyan, de lehetőséget biztosít erre. 

Gáll Boglárka, a Maros Megyei Klinikai Kórház sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, az erre vonatkozó procedúrát a megjelent miniszteri rendelet előírásai alapján állították össze. Ennek értelmében mind a hozzátartozó, mind pedig a lelkész látogatására a beteg kérésére kerülhet sor. A rendelet szerint egy alkalommal látogathatja meg egyetlen személy a beteget, és legfeljebb tizenöt perc lehet a látogatási idő. A látogatásba bele kell egyeznie a beteg kezelőorvosának. A családtagok nem vihetnek be semmiféle tárgyat a súlyos állapotban lévő beteghez, a lelkészek magukkal vihetik az egyházi szertartáshoz szükséges kellékeket, amelyeket előtte is, utána is fertőtleníteni kell. A látogatónak a kórház által biztosított védőfelszerelést kell viselnie, és beöltözéshez külön helyiséget és segítséget is biztosít az egészségügyi intézmény. A látogatás végig felügyelet mellett történik, a kórházba való belépéstől a távozásig, egy alkalmazott segít a beöltözésben, majd a védőfelszerelés levetésében. A látogatásra érkező hozzátartozóknak ki kell tölteniük egy saját felelősségre tett nyilatkozatot; elmagyarázzák nekik, hogy miként fog zajlani a látogatás, milyen biztonsági előírásokat kell betartani, és a kijelölt személy ottlétük alatt végig mellettük fog tartózkodni – ismertette a szabályzatot a sajtószóvivő.

Felvetésünkre, hogy amennyiben a súlyos beteg esetleg eszméletlen, lélegeztetőgépen van, tehát az állapota nem teszi lehetővé, hogy kérje a látogatást, családtagjai megtehetik-e ezt helyette, a sajtószóvivő nemmel válaszolt, mint mondta, kizárólag a beutalt beteg kérésére történhet a látogatás. Hozzátette, a szóban forgó rendelet nemrég látott napvilágot, és előfordulhat, hogy amennyiben a gyakorlatba ültetése kapcsán hiányosságok merülnek fel, változtatni fognak rajta, viszont egyelőre ezek az előírások. Csütörtökön reggel a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó részlegeken a 208, koronavírussal fertőzött páciens számára fenntartott helyből 136 volt foglalt, az intenzív terápián azonban nem volt szabad hely, a 18 ágy mindenikét súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek foglalták el.


Csíkszeredában a hozzátartozó is kérheti a látogatást

Április 16-án tette közzé a Csíkszeredai Sürgősségi Kórház közösségi oldalán a közleményt, miszerint az Egészségügyi Minisztérium rendelete értelmében az intézményben is biztosítják a súlyos állapotú Covid-betegek látogatásának a lehetőségét. A betegség súlyos tüneteit mutató páciens a kezelőorvos beleegyezésével, előzetes kérés esetén fogadhatja egy alkalommal családjának egy tagját vagy törvényes képviselőjét. Ez a látogatás legtöbb 15 percet tarthat, a látogatónak pedig teljes védőfelszerelést kell viselnie, be kell tartania a megelőzési szabályokat, és semmit sem vihet be a kórterembe. A védőöltözetet a kórház biztosítja. A Covid-betegeket ellátó intenzív terápiás részlegen ápolt betegek hozzátartozói a látogatás jóváhagyása érdekében a kezelőorvoshoz kell forduljanak, akit az intenzív terápiás osztály telefonszámán lehet keresni.

Azt is leszögezik, hogy a csíksomlyói kórházépületben működő, koronavírusos betegeket ellátó osztályokon ápoltak hozzátartozói hétköznaponta 8 és 15 óra között a megadott telefonszámon jelezhetik látogatási igényüket. Ha a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a látogatás lehetséges, naponta 12.30–14.30 óra között van erre lehetőség – áll a csíkszeredai kórház közleményében.

Fotó: Nagy Tibor  (archív)